Wat is vachtmijt?
Vachtmijt is een parasiet bij de hond die leeft op en in de oppervlakkige huidlaag. Er zijn veel verschillende soorten vachtmijt. De meest voorkomende is de Cheyletiella. Hoewel elke diersoort net een ander type vachtmijt heeft, kunnen honden ook katten en konijnen met deze mijt besmetten. De mijt komt dan dus “per ongeluk” op een ander dier terecht. Ook mensen kunnen (tijdelijk) last hebben van de vachtmijt.
De Cheyletiella leeft vooral op de hond en minder in de omgeving van de hond. Het vrouwtje van de vachtmijt hecht haar eitjes vast aan de haren, waar na ongeveer vier dagen larven uitkomen. Deze larven vervellen en worden nimfen. Na ongeveer tien dagen veranderen de nimfen in volwassen mijten en zo wordt de besmetting steeds heviger. Jonge en zwakke honden lijken gevoeliger voor een infectie met vachtmijt.
De klachten van vachtmijt herkennen
Dit zijn symptomen van vachtmijt bij de hond:
- Schilfering van de huid, ook wel roos genoemd
- Doffe vacht
- Veel losse haren in de vacht (los van de rui)
- Wisselende jeukklachten
- Soms korstjes, roodheid en verdikking van de huid
Bij mensen worden tijdelijke klachten zoals rode bultjes op de huid gezien.
Sommige honden hebben lange tijd nauwelijks klachten, waardoor de vachtmijt lastig te herkennen is. Bij een hevige infectie, en dus veel huidschilfers, kan de mijt de schilfers ronddragen. Hierdoor noemt men de vachtmijt ook wel “wandelende roos”.
De behandeling van vachtmijt bij een hond
De dierenarts kan de aanwezigheid van Cheyletiella aantonen door wat haren en schilfers onder de microscoop te bekijken. Wanneer vachtmijt is aangetoond, is het belangrijk om je hond hiertegen te behandelen. De dierenarts kan je een geschikt middel voorschrijven.
Het is raadzaam deze behandeling te herhalen, afhankelijk van de werkzaamheidsperiode van het middel. Om herbesmetting te voorkomen, moeten andere dieren in huis tegelijk behandeld worden. Ook wanneer ze geen zichtbare klachten hebben. Daarnaast helpt het om de omgeving te behandelen met een omgevingsspray.
Voorkomen van vachtmijt
Je kunt niet voorkomen dat jouw hond een infectie met vachtmijt oploopt. Dieren besmetten elkaar meestal via nauw contact onderling. Honden die in pension gaan lopen een groter risico om deze mijt op te lopen. Wanneer je je dier regelmatig met een middel van de dierenarts tegen parasieten behandelt, is de kans op een besmetting met schilfermijt wel een stuk kleiner.
Veelgestelde vragen over vachtmijt bij een hond
Hoe herken ik vachtmijt bij mijn hond?
Je kunt vachtmijt bij je hond herkennen aan een doffe, schilferende huid met veel losse haren. Sommige honden hebben ook jeuk. Heeft jouw hond deze klachten, of vermoed je dat jouw hond last heeft van de vachtmijt? Ga dan naar de dierenarts voor een diagnose en een goede behandeling.
Is het belangrijk om vachtmijt te laten behandelen?
Het is belangrijk om een geïnfecteerde hond te behandelen tegen vachtmijt. Doe je dit niet, dan zullen de mijten zich vermeerderen en krijgt je hond steeds hevigere klachten. Ook kunnen de mijten last geven bij andere dieren en mensen.
Is er een natuurlijk middel tegen vachtmijt?
Er zijn diverse natuurlijke middelen tegen vachtmijt op de markt. Echter, de werking hiervan is niet wetenschappelijk bewezen. Volg daarom altijd het advies van je dierenarts op, wanneer er vachtmijt bij je hond is vastgesteld. Zo is jouw hond zo snel mogelijk van deze vervelende parasiet verlost.
Is de vachtmijt van mijn hond besmettelijk voor mensen?
Hoewel vachtmijt soort specifiek is, zijn de mijten wel erg besmettelijk voor andere dieren en ook voor mensen. De beestjes blijven nooit lang op de huid van mensen aanwezig, waardoor de klachten vaak tijdelijk zijn.