Parasieten bij de hond

Elke goed verzorgde hond krijgt uiteindelijk te maken met parasieten. Parasieten zijn kleine organismen die leven op of in je hond. Ze kunnen voor veel ongemak zorgen en vormen een bedreiging voor de gezondheid van je dier. Sommige parasieten zijn ook overdraagbaar op mensen. Lees hier welke parasieten er bij honden zijn en wat je ertegen kunt doen.

Parasieten bij de hond

Uitwendige parasieten bij de hond

Vlooien

Vlooien zijn kleine beestjes die leven op de huid en in de vacht van je hond. Ze blijven in leven door hier bloed te zuigen. Vlooienbeten veroorzaken (enorme) jeuk. Een vlooienbesmetting is soms lastig te ontdekken. Vooral bij langharige honden, of honden met een dichte vacht zie je de beestjes niet makkelijk. Vlooien planten zich snel voort en kunnen hierdoor een probleem vormen in huis. Ook kan je hond allergisch reageren op de beet van een vlo.
Lees meer over vlooien bij de hond

Teken

Een andere veelvoorkomende parasiet bij de hond is de teek. Teken zijn tegenwoordig bijna het hele jaar door actief. Je kunt ze daardoor veelvuldig op je hond vinden. Ze bijten zich vast in de huid van de hond en zuigen hier bloed. Zo blijven ze enkele uren tot dagen vastzitten. Op deze manier kunnen teken allerlei ziektes overdragen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.
Lees meer over teken bij de hond

Mijten

Mijten zijn hele kleine parasieten die een beetje op een spin lijken. Ze zijn bijna onzichtbaar voor het blote oog. Er komen veel verschillende soorten mijten bij de hond voor. Dit zijn de meest voorkomende:

Demodex mijt – deze mijt wordt vooral bij jonge honden gezien.
Oormijt – de oormijt leeft, zoals zijn naam al zegt, in de oren van honden.
Vachtmijt – een zeer besmettelijke soort die jeuk en haaruitval kan veroorzaken.
Schurftmijt – besmet niet alleen honden, maar duikt ook bij mensen regelmatig op.
Herfstmijt – van deze mijten geven vooral de larven hevige jeuk.

Inwendige parasieten bij de hond

Wormen

Honden kunnen besmet worden met verschillende soorten wormen. De eitjes en larven van wormen zijn niet zichtbaar met het blote oog. Ze komen ongemerkt in het lichaam van je huisdier terecht. Een worminfectie is niet te voorkomen, maar wel goed te behandelen. Naast dat wormen onhygiënisch zijn kunnen ze ook katten en mensen besmetten. Veel voorkomende wormen bij honden zijn spoelwormen, hartworm, longwormen, haakwormen en lintwormen. De vossenlintworm is een soort die ook erg gevaarlijk is voor mensen.
Lees meer over wormen bij de hond

Giardia

Giardia is een veelvoorkomende parasiet die in de dunne darm van honden leeft. Hij wordt uitgescheiden via de ontlasting en kan lang overleven in de omgeving van de hond. Symptomen van Giardia zijn diarree met slijm en buikpijn. Vaak geeft een besmetting met Giardia geen klachten. Mensen kunnen deze darmparasiet ook oplopen.
Lees meer over Giardia bij de hond

Parasieten in het buitenland

Sommige parasieten vind je voornamelijk in het buitenland, zoals bijvoorbeeld de hartworm. Honden kunnen ernstig ziek worden van geïnfecteerde teken, vlooien, muggen of zandvliegen die soms dodelijke aandoeningen kunnen overbrengen. Gaat je hond mee naar het buitenland, zorg dan dat je dier goed beschermd is.
Lees meer over parasieten in het buitenland

Vermoed je dat jouw huisdier parasieten bij zich draagt? Vraag je dierenarts om raad. Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.