Verlatingsangst pup

Wanneer jouw puppy vanuit het nest verhuist naar zijn nieuwe huis – jouw huis – is dit een belangrijke gebeurtenis. Immers, alles verandert voor je hondje. Je pup verlaat zijn veilige nest, moet wennen aan het nieuwe huis en maakt kennis met nieuwe gezinsleden. Het hoeft niet, maar voor sommige pups kan deze grote verandering verlatingsangst met zich meebrengen. Wat kun je doen als jouw pup verlatingsangst heeft?

puppy verlatingsangst

Wat is verlatingsangst?

Wanneer jouw pup verlatingsangst heeft, dan heeft hij moeite met alleen thuis blijven. Dit is op zich niet gek. Er zijn veel honden die dit niet fijn vinden, want alleen zijn zit niet in de aard van een hond. Een hond is een roedeldier en verblijft van nature altijd samen met andere honden. Voor onze huishonden ben jij een onderdeel van de roedel. Dus wanneer jij van huis weggaat kan dit angst opwekken bij je hond.

De meeste puppy’s moet je dus leren dat alleen zijn erbij hoort en niet eng is. Wanneer dit niet lukt, of je hondje raakt echt in paniek bij het alleen blijven, dan spreken we van verlatingsangst.

Verlatingsangst herkennen bij je puppy

Wanneer het gewenningsproces van je hondje in zijn nieuwe huis rustig verloopt, kun je beginnen met je dier af en toe kort alleen te laten. Als je dit goed aanpakt en het gedrag van je puppy steeds nauwlettend in de gaten houdt, hoef je niet bezorgd te zijn dat je dier verlatingsangst ontwikkelt. Niet elke pup die het vervelend vindt om alleen thuis te blijven heeft dus verlatingsangst.

Om verlatingsangst te herkennen, is het goed om de symptomen van verlatingsangst bij je puppy vroeg te signaleren. Let dus goed op wat er gebeurt als je jouw hondje even alleen laat.

Dit zijn (in meer en mindere mate) de kenmerken van verlatingsangst bij honden:

  • Veel blaffen of janken
  • Hijgen of kwijlen
  • Rusteloos gedrag
  • Krabben aan deuren
  • Spullen in huis stukmaken
  • Steeds opnieuw proberen naar buiten te gaan
  • Zichzelf veel likken en bijten
  • Plotseling weer onzindelijk zijn

​​Verlatingsangst voorkomen bij je puppy

Het is belangrijk voldoende aandacht aan het alleen thuis blijven van je puppy te besteden. Maak, wanneer je hondje gewend is aan zijn nieuwe huis, het alleen zijn een onderdeel van het opvoeden van je pup, net zoals je je dier zindelijk maakt en socialiseert.

We geven je tips om verlatingsangst bij je hond zo goed mogelijk te voorkomen.

Zorg voor een fijne en veilige plek

Een fijne, veilige plek voor je puppy kan helpen bij het voorkomen van verlatingsangst. Zorg dus dat je een vertrouwde mand of bench hebt waar je puppy normaal gesproken ook in slaapt. Ga je pup niet plots in een andere kamer zetten als je weggaat, want dit kan onrust veroorzaken.

Leer je puppy om alleen te zijn

De overgang van een druk nest vol broertjes en zusjes naar een leven tussen enkel mensen is best een grote stap. Wacht dan ook het liefst totdat je pup drie maanden oud is, voordat je de volgende stap neemt: helemaal alleen thuis blijven. Doe dat in fases:

  • Zorg ervoor dat je hondje zo min mogelijk behoeften heeft. Dus goed uitgelaten, geen honger en voldaan van het spelen.
  • Geef je hond een veilige plek, bijvoorbeeld achter een hekje in de woonkamer, zodat je zeker weet dat hij zich niet kan bezeren. Maak jouw vertrek voorspelbaar door steeds op dezelfde manier weg te gaan en hetzelfde speelgoed aan je hond te geven.
  • Ga niet weg zo lang je pup fanatiek achter je aanloopt. Het beste is dat je pas weg gaat als jouw puppy geen aandacht meer vraagt.
  • Start met naar een andere ruimte te lopen en begin met korte perioden enkel uit het zicht te verdwijnen. Ga even naar de gang of naar de tuin en kom na enkele minuten weer terug. Doe elke keer alsof je écht weg gaat. Trek bijvoorbeeld je jas aan en pak je sleutels. Wanneer je dit niet doet tijdens het oefenen, zal je hondje dit gedrag herkennen en zo weten dat je niet echt weg bent.
  • Neem geen uitgebreid afscheid. Het alleen blijven moet een rustig, bijna saai gebeuren zijn waarvoor je hond niet opgewonden hoeft te worden. Ook het terug thuis komen behoeft geen beloning of aandacht.
  • Bouw het weggaan voorzichtig uit. Zorg dat je de sessies altijd positief afsluit. Raakt je hondje in paniek, doe dan een stapje terug en oefen met wat kortere tijden.

Train je hond met een bench

De bench is een ideale manier om je puppy veilig alleen thuis te laten, zonder dat hij zich kan bezeren. Hiervoor is het belangrijk dat je eerst bench training met je puppy doet. Dit betekent dat je je pup niet direct urenlang moet opsluiten, maar eerst oefent met korte perioden in de bench zitten.

Zorg voor afleiding

Ter afleiding kan je je puppy iets lekkers geven, om hem zo te leren alleen te zijn. Geef een zachte snack die geschikt is voor puppytandjes.

Verlatingsangst van je puppy afleren

Het omgaan met verlatingsangst is iets wat niet vanzelf gaat. Wanneer je hondje eenmaal een negatieve associatie heeft met alleen zijn, kan het afleren van verlatingsangst bij je puppy lastig zijn. Het is dus raadzaam om, zodra je de signalen van verlatingsangst ziet, dit zo snel mogelijk weer proberen af te leren.

Veelgestelde vragen over verlatingsangst bij puppy’s

Kan een puppy verlatingsangst hebben?

Hoewel elke pup moet leren om alleen thuis te blijven, gaat dit bij de ene pup makkelijker dan bij de andere. Wanneer je je puppy hier stapsgewijs aan laat wennen, leren de meeste hondjes het alleen blijven snel. Pas wanneer het alleen thuis blijven een probleem is, spreken we van verlatingsangst.

Hoe leer ik mijn puppy om alleen te zijn?

Vanaf ongeveer drie maanden leeftijd kun je je puppy leren om alleen thuis te blijven. Begin hiermee door heel kort uit het zicht van je hondje te verdwijnen en dit steeds langer te doen. Zorg dat je pup een positieve associatie heeft bij het alleen zijn. Door middel van bench training kan je je puppy leren dat de bench een fijne, veilige plek is om alleen thuis te blijven.

Kan ik verlatingsangst afleren?

Met veel aandacht en geduld kun je verlatingsangst bij je puppy afleren. Het is raadzaam hier een gedragsdeskundige bij te betrekken, zodat je zeker weet dat je het je hondje goed afleert.