Puppy bijten afleren: 7 tips

Je hebt een puppy gekocht, wat leuk! Wanneer jouw hondje eenmaal in huis gewend is, zal je merken dat jouw puppy overal in bijt. Ondanks dat dit normaal gedrag is voor pups, is het niet leuk dat er niets veilig is voor de scherpe tandjes van je hondje. Het liefst wil je jouw puppy het bijten direct afleren, maar hoe doe je dit?

Puppy bijten afleren

In dit artikel vertellen we wat je kunt doen als jouw puppy bijt en hoe je jouw puppy het bijten kunt afleren.

De redenen waarom puppy’s bijten

Alle puppy’s bijten in meer of mindere mate. Dit is normaal gedrag. De bek en de tanden van een hond zijn, naast een manier om voedsel op te kunnen nemen, een belangrijk middel om mee te onderzoeken en te communiceren. Dit begint al op jonge leeftijd.

Natuurlijk is het niet fijn dat jouw puppy steeds in alles bijt. Om dit bijten in goede banen te leiden en uiteindelijk af te leren, is het belangrijk te weten waarom een puppy bijt.

Dit zijn redenen waarom jouw puppy bijt:

  • Tanden wisselen: door irritatie van losse tanden en kiezen kan de behoefte om ergens in te bijten toenemen. Deze wisselperiode loopt ongeveer vanaf de leeftijd van 3 tot 7 maanden.
  • Spelen: speels bijten gebeurt al in het nest tussen de pups onderling. Dit gedrag zet jouw hondje voort bij jou; zijn nieuwe speelmaatje.
  • Verveling: wanneer een pup niet voldoende afleiding heeft, kan het uit verveling overal in gaan bijten.
  • Nieuwsgierigheid: een pup moet de hele wereld om zich heen nog ontdekken. Hierom zal je hondje in verschillende materialen willen bijten en naar bewegende voorwerpen happen.
  • Stress: kauwen werkt stressverlagend voor je pup. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van stress. Bijvoorbeeld door een spannende situatie met andere honden, of als je pup te lang alleen is.

Mijn puppy bijt veel in handen of benen

Als jouw puppy tijdens het spel veel in je handen en benen bijt, is dit niet prettig. Ondanks dat het normaal gedrag is (puppy’s in het nest bijten elkaar ook veel), moet je jouw pup leren dat dit bijten in handen en benen niet mag. Dit doe je door je hondje een bijtrem aan te leren.

Pups in het nest gebruiken onderling ook een bijtrem. Zodra er tijdens het spelen te hard gebeten wordt, zal de gebeten pup hard piepen. Het andere hondje begrijpt direct dat hij te ver gaat en zal acuut stoppen met spelen. Deze bijtrem kan je nabootsen, bijvoorbeeld door rustig “au” of “nee” te zeggen zodra jouw puppy in je handen bijt. Hierna stop je even met spelen. Gebruik je de bijtrem als je puppy in je broekspijpen bijt, stop dan na het uitspreken van de bijtrem met lopen. Een stilstaand doel is namelijk minder interessant dan een bewegend doel.

Deze bijtrem is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van je pup. Het vergt geduld en consistentie, maar wanneer je hondje het eenmaal begrijpt wordt het spelen een stuk leuker.

7 tips om het bijten af te leren

We geven je een aantal tips over hoe je het bijten afleert bij jouw puppy. Houd hierbij steeds de mogelijke oorzaak voor het bijten in je achterhoofd. Een puppy die bijvoorbeeld stress ervaart, zal je het bijten niet gemakkelijk kunnen afleren als je niet eerst de oorzaak van de stress wegneemt.

Tip 1

Houd je puppy consequent een speelgoedje voor zodra je merkt dat hij het op jouw handen, of de poten van de stoel voorzien heeft. Hiermee leid je de aandacht af van objecten waar hij niet in mag bijten en bied je een alternatief waar je pup wél in mag bijten.

Tip 2

Geef je puppy voldoende speelgoed en wissel de speeltjes regelmatig af. Koop speelgoed met verschillende structuren en van verschillende materialen zodat je puppy zich niet gaat vervelen. Als je hondje iets ouder is kan je een denkspelletje met hem of haar doen. Van denken worden puppy’s minstens zo moe als van buiten rondrennen. Er bestaan ook denkspellen waar je voedsel in kan verstoppen.

Tip 3

Zorg dat jouw pup voldoende beweging, maar juist ook voldoende rust krijgt. Een vermoeide pup is drukker en raakt eerder oververhit, waardoor hij ook eerder zal bijten. Merk je dat je pup oververmoeid begint te raken? Geef hem dan een verplicht middagdutje.

Tip 4

Is je pup aan het wisselen dan kan het tandvlees wat geïrriteerd zijn. Het helpt dan om speciaal kauwspeelgoed aan te bieden. Dit is van zacht rubber dat het tandvlees masseert tijdens het kauwen. Leg het speeltje eventueel even in de koelkast, zodat de kou het pijnlijke tandvlees helpt te kalmeren. Dit kan je vergelijken met een verkoelende bijtring voor baby’s. Zie je dat tijdens het wisselen de melktanden blijven zitten, naast de volwassen tanden? Raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Tip 5

Gebruik de bijtrem wanneer je puppy jou toch bijt. Schreeuw niet, maar gebruik een rustige en duidelijke stem. Gebruik altijd hetzelfde commando en stop met spelen, of loop rustig weg.

Tip 6

Geef je puppy enkel aandacht op het goede moment. Laat jouw pup zich goed afleiden als je hem een speeltje voorhoudt als hij wil bijten? Beloon hem dan uitvoerig voor het spelen met het speelgoed. Ook wanneer je puppy rustig ligt te spelen met speelgoed dat voor hem geschikt is, geef hem dan eens een extra aai. Probeer negatief gedrag, zoals knagen aan meubels, juist minder aandacht te geven. Slimme puppy’s gebruiken dit anders om jouw (negatieve) aandacht te krijgen, waardoor het gedrag mogelijk juist verergert.

Tip 7

Op zich is bijten normaal, natuurlijk puppy gedrag. Wordt nooit boos op je puppy overal in bijt en geef hem al helemaal geen tik. Dit kan je puppy angstig maken, of juist stimuleren nog harder te bijten. Met veel rust, geduld en consistentie zal jij jouw hondje het bijten goed kunnen afleren.

Professionele hulp voor bijtende puppy’s

Wanneer jouw puppy veel bijt, of je krijgt het bijten maar niet afgeleerd, is het goed om professionele hulp in te schakelen. Vaak werkt de dierenarts samen met een gedragsdeskundige, of kan de hondenschool helpen.

Wanneer je puppy jou tot bloedens toe bijt, of last heeft van veelvuldig bijten én grommen (waarbij jouw bijtrem niet werkt), wacht dan niet af en zoek professionele hulp. Hoewel dit niet vaak voorkomt, is het belangrijk dit gedrag niet te tolereren. De kans dat het bijten op volwassen leeftijd doorgaat is namelijk aanwezig.

Veelgestelde vragen

Waarom bijt een puppy?

Er zijn veel verschillende redenen waarom een puppy kan bijten. De meest voorkomende redenen zijn: te wild spelen, het wisselen van de tanden, nieuwsgierigheid, verveling en stress. Agressieve pups worden zelden gezien.

Wanneer stopt een puppy met bijten?

Veel pups stoppen vanzelf met bijten als ze volwassen zijn. Toch is het raadzaam om als baasje niet te wachten tot het bijten vanzelf over gaat. Buiten dat het bijten pijnlijk is, hoort een puppy te leren dat het mensen niet moet bijten.

Hoe leer je een puppy bijten af?

Met veel geduld, rust en duidelijkheid kan je een puppy het bijten afleren. Zorg dat je puppy jou begrijpt en beloon zijn goede gedrag. Geef je pup daarnaast voldoende afleiding en voorkom stress.