Voorhuidontsteking bij de reu

Voorhuidontsteking is een veelvoorkomend probleem, met name bij reuen die niet gecastreerd zijn. Wanneer er bacteriën de voorhuid binnendringen kan het slijmvlies hier gaan ontsteken.

Voorhuidontsteking hond

Deze kwaal doet meestal geen pijn, maar indien onbehandeld kan het wel erg pijnlijk worden. Na behandeling met de juiste medicatie is een voorhuidontsteking vaak snel weer over.

Kenmerken voorhuidontsteking

Bij het uitschachten van de penis kunnen er bacteriën in de voorhuid terecht komen en hier een ontsteking veroorzaken. Dit gebeurt meestal bij jonge reuen of honden die niet gecastreerd zijn. Honden die wel gecastreerd zijn maar een (te) ruime voorhuid hebben kunnen er ook last van hebben. Door de ontsteking wordt er pus gevormd dat in druppels langs de voorhuid naar buiten komt. Soms likt de hond deze druppels op. Het overmatig likken aan de penis kan dus ook een kenmerk van een voorhuidontsteking zijn. Wanneer er sprake is van een flinke ontsteking is ook de penis en/of de voorhuid rood en pijnlijk en komt er een vieze ontstekingslucht vrij.

Behandeling

Een voorhuidontsteking is goed te behandelen. Met een speciale reiniger wordt de voorhuid schoongemaakt waarna na een aantal keren behandelen de ontsteking zal overgaan. In enkele gevallen dient er een antibioticakuur voorgeschreven te worden om de ontsteking te stoppen. Soms keert een voorhuidontsteking steeds terug. In dat geval kan castratie helpen het probleem op te lossen. Wanneer de ontsteking ontstaat door een te ruime voorhuid dan is het preventief schoonhouden van de voorhuid nog de enige oplossing.

Vermoed je een voorhuidontsteking bij je hond, of zoek je meer informatie hierover? Raadpleeg dan je dierenarts. Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.