De loopsheid is de periode waarin een teef vruchtbaar is. Deze periode treedt meestal twee keer per jaar op en duurt ongeveer drie weken. Er zijn verschillende redenen waarom je de loopsheid van je hond zou willen voorkomen. Lees hier waarom en hoe je dit kan doen.
Wat is loopsheid?
Een teef kan vanaf zes maanden leeftijd voor de eerste keer loops worden. Deze loopsheid geeft aan dat ze vruchtbaar is. Tijdens de loopsheid veranderen de hormoonspiegels van de hond. Hierdoor verandert tijdelijk ook haar lichaam en gedrag, waardoor de interesse van reuen om haar heen gewekt wordt. Ongeveer anderhalve week na het begin van de loopsheid vindt de eisprong plaats. Tijdens deze dagen is de teef het meest vruchtbaar en zal ze zelf ook reuen proberen op te zoeken. Wanneer ze niet gedekt wordt kan zij door de hormoonschommelingen na de loopsheid schijnzwanger worden. Hierdoor verandert ook haar gedrag weer. Veel teven gaan deze periode met speeltjes rondlopen, worden bezitterig en piepen veel. Ook reageren ze erg flauw of juist agressief op bepaalde (normale) situaties.
Herken symptomen van loopsheid
Hoe de loopse periode verloopt verschilt per ras en per hond. Deze fysieke kenmerken worden meestal gezien:
- Een opgezwollen vulva en bloederige uitvloeiing.
- Meer plassen dan normaal.
- De hond ruikt anders. Dit trekt andere honden, maar vooral reuen aan.
- Verandering in gedrag: onrust, humeurig en minder goed luisteren.
Waarom de loopsheid voorkomen?
We hebben de meest voorkomende redenen waarom je de loopsheid zou willen voorkomen op een rij gezet.
- De loopsheid gaat gepaard met het verlies van bloed en vocht. Dit vinden veel mensen onhygiënisch in huis.
- Tijdens de loopsheid kan een teef lastiggevallen worden door hitsige reuen. Dit is hinderlijk tijdens de wandeling. Ook is er risico op een ongewenste dekking.
- Vanwege de hevige hormoonschommelingen tijdens de loopsheid, is er op latere leeftijd een flink hoger risico op de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren in de melkklieren en baarmoeder. Ook baarmoederontsteking en suikerziekte, twee gevaarlijke aandoeningen, kunnen hiervan het gevolg zijn.
- Wanneer je hond niet meer loops wordt, zal zij ook niet meer schijndrachtig worden.
Manieren om loopsheid tegen te gaan
Steriliseren
Een goede manier om de loopsheid te voorkomen is een castratie (ook wel sterilisatie genoemd). Hierbij worden de eierstokken volledig operatief verwijderd. Hierna zal de hond helemaal niet meer loops worden. Wanneer de teef op jonge leeftijd (vóór of net na de eerste loopsheid) gesteriliseerd wordt, is de kans op kwaadaardige tumoren bijna nihil.
Hormoonbehandelingen
Om de loopsheid eenmalig uit te stellen bestaan er hormoonbehandelingen:
- Kortwerkende injectie. Deze injectie stelt de loopsheid korte tijd uit. Dit kan handig zijn bij bijvoorbeeld het verblijf in een pension. Deze injectie is veilig, maar kan als bijwerkingen een pijnlijke huid en verkleurde vacht op de plaats van de injectie geven.
- Langwerkende injectie. Deze manier om de loopsheid uit te stellen is alleen geschikt wanneer bijvoorbeeld er in de toekomst nog gefokt gaat worden met de teef. De bijwerkingen hiervan zijn op lange termijn niet goed voor de gezondheid van de teef. Deze injectie wordt hierom dan ook afgeraden.
- Implantaat. Deze wordt onder de huid toegediend en is oorspronkelijk bedoeld voor de reu. De werking hiervan is bij een teef dus niet 100% betrouwbaar.
Wil je de loopsheid bij jouw hond voorkomen? Overleg met je dierenarts wat voor jouw dier de beste methode is. Hierbij worden alle verschillende factoren bekeken zoals leeftijd, thuissituatie, fokkerij en algehele gezondheidstoestand. Je kunt hier een dierenarts bij je in de buurt vinden.