Sterilisatie bij je hond

Je wil niet dat je hond een nestje krijgt. Een sterilisatie is de beste manier om dit te voorkomen. We begrijpen dat de keuze voor een sterilisatie een belangrijke beslissing is voor elke hondeneigenaar. In dit artikel vind je alle informatie over sterilisatie bij je hond.

Sterilisatie bij de hond

Wat is sterilisatie?

Bij een sterilisatie wordt de hond onder narcose gebracht en onvruchtbaar gemaakt. Dit gebeurt door middel van het verwijderen van de eierstokken en soms ook (een deel van) de baarmoeder. We spreken van een sterilisatie, maar omdat de eierstokken volledig verwijderd worden is het eigenlijk een castratie. Om verwarring met castratie bij de reu te voorkomen houden we in dit artikel houden de term sterilisatie aan. Na een sterilisatie wordt de teef niet meer loops en kan niet meer drachtig worden.

Redenen om te steriliseren

De meest gehoorde reden van sterilisatie is om een nestje pups te voorkomen. Ook wordt een sterilisatie uitgevoerd omdat er hierna geen loopsheid en schijnzwangerschap meer optreedt.

Daarnaast zijn er ook medische voordelen van sterilisatie:

  • Wanneer de hond vóór de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, vermindert de kans op de ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren (borstkanker) sterk.
  • Het ontstaan van een baarmoederontsteking is na sterilisatie uitgesloten.
  • De kans op suikerziekte op latere leeftijd neemt af.

 

Mogelijke nadelen van sterilisatie van je hond

De veterinaire zorg is in Nederland van hoog niveau, er gaat zelden iets mis tijdens een operatie. Toch is het goed je te realiseren dat elke narcose een risico met zich mee brengt, hoe klein dit risico ook is. Dit zijn mogelijke nadelen van sterilisatie:

  • Er is een kleine kans op urine-incontinentie. Wanneer dit ontstaat is dit vaak goed te behandelen met medicatie.
  • Soms wordt er een verandering van de vacht(structuur) gezien.
  • De teef ontwikkelt sneller overgewicht. Dit kan je eenvoudig voorkomen door direct na de ingreep je hond voortaan wat minder voer te geven.
  • Een enkele hond vertoont veranderingen in het gedrag doordat er geen hormoonschommelingen meer zijn.

De operatie

Een teef kan het beste gesteriliseerd worden als de geslachtshormonen in rust zijn. Dit is tussen twee loopsheden in, of ruim voor de eerste loopsheid. De doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder is in deze periode laag, waardoor de operatie beter uit te voeren is. Na een gezondheidscheck zal ze door de dierenarts onder algehele narcose gebracht worden. Een sterilisatie kan op twee manieren uitgevoerd worden:

Standaard operatie

Dit is de klassieke manier van opereren. Hierbij worden de eierstokken via een snede in de buik verwijderd. De snede wordt onderhuids gehecht, waardoor het dragen van een kraag achteraf vaak niet nodig is.

Laparoscopie

Hierbij worden de eierstokken via een kijkoperatie verwijderd. Er zijn naderhand alleen een paar hele kleine sneetjes in de huid te zien. Deze methode is minder belastend voor de hond en ze heeft achteraf ook minder pijn. Een laparoscopie is kostbaarder dan de standaard sterilisatie. Niet alle dierenartsen voeren deze kijkoperatie uit. Voor een laparoscopie is speciale apparatuur nodig.

Nazorg

Je hond blijft na de ingreep meestal een middag op de dierenkliniek om even bij te komen van de narcose. De meeste teven herstellen snel van een sterilisatie. Ze voelen zich al snel weer fit. Toch is het goed je hond nog een paar dagen rust te geven zodat de wond goed kan herstellen. Na een dag of tien volgt er een wondcontrole bij de dierenarts. Ziet de wond er rood of gezwollen uit? Komt er vocht of bloed uit? Of likt je hond overmatig aan de wond? Ga dan eerder langs bij de dierenarts en wacht niet af. Ook wanneer je hond de dag na de operatie niet wil eten of drinken is een extra controle verstandig. Eventueel kan er pijnstilling voorgeschreven worden.

Wil je je hond laten steriliseren? Of zoek je meer informatie over de sterilisatie? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.