Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kitten?

Je hebt besloten een kitten in huis te nemen. Wat leuk! Je katje kan wel 16 jaar oud worden. Oriënteer je dus goed voordat je het kitten mee naar huis neemt. Hier vind je tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een kitten.

Een kitten nemen

Een kitten nemen: wat voor kitten zoek je?

Het is goed je vooraf af te vragen of je voor een raskat kiest of voor een Europese korthaar (een verzamelnaam voor de “gewone” huiskat). Raskatten zien er vaak speciaal uit, maar zijn ook duurder in aanschaf. Wil je je kitten later ook buiten laten lopen, dan is een raskat misschien niet de beste keuze. Verdiep je ook eens in het gedrag van de raskat. Een Siamees bijvoorbeeld is meer aanwezig in huis en “praat” ook meer dan een Europese korthaar.

Waar komt je kitten vandaan?

Probeer bij de aanschaf van je kitten een betrouwbaar adres te zoeken. Maar wat is betrouwbaar? Neem je een kitten uit het asiel dan is hij of zij altijd gezond verklaard door de dierenarts. Bij een cattery of een particulier adres hebben de kittens niet altijd al een dierenarts bezocht. Volg hier je onderbuikgevoel als het om betrouwbaarheid gaat. Belangrijk hierbij is dat het kitten al vanaf de geboorte op deze plek moet hebben gewoond. Dit helpt gedragsproblemen in de toekomst voorkomen. Vraag dit dus altijd even na.

Wanneer je een raskat wil kopen, kies dan voor een gecertificeerde fokker via de rasvereniging van het ras. Zijn de ouders gecontroleerd op erfelijke aandoeningen? Deze komen bij bepaalde raskatten nogal eens voor. Lees het koopcontract goed door voordat je het tekent.

De gezondheid van je kitten

Nog belangrijker dan het uiterlijk van je kitten is de gezondheid. Wanneer je naar een kitten gaat kijken, let dan op de volgende punten:

  • De oogjes: Deze moeten schoon en helder zijn en mogen geen uitvloeiing hebben.
  • Het neusje: Ook dit moet schoon en droog zijn. Uitvloeiing en korstjes kunnen symptomen zijn van een ziek kitten.
  • Vacht: Controleer de vacht op zwarte spikkeltjes. Dit kunnen poepjes van vlooien zijn. Kittens hebben gemakkelijk vlooien, vraag dus bij twijfel gerust na of het nest ontvlooid is. De vacht moet verder schoon en aangesloten zijn (dus mooi glad liggen).
  • Gedrag: Een kitten hoort speels en alert te zijn. Een kitten wat teruggetrokken en schuw is, is mogelijk niet goed gesocialiseerd en dit zal er na een verhuis niet beter op worden.
  • Ontwormen: Vraag wanneer de kittens ontwormd zijn. Dit moet zowel bij hen als bij de moederpoes op twee, vier, zes en acht weken leeftijd gebeurd zijn.

Het is het beste voor de gezondheid van het kitten om het van de moeder te scheiden wanneer het negen of tien weken oud is. Hiermee voorkom je gedragsproblemen. Wettelijk gezien mag een kitten met zeven weken leeftijd bij de moederpoes weg.

Vanaf negen weken leeftijd moet het kitten de eerste vaccinatie krijgen bij de dierenarts. Haal je hem of haar dus na deze leeftijd op, vraag dan om een bewijs van vaccinatie.

 

Omgeving

De omgeving waar het kitten woont zegt ook wat over de betrouwbaarheid van het adres.

  • Is er slechts één nestje in huis aanwezig of zijn er meer? Wanneer iemand meerdere nestjes heeft dan is deze persoon serieus bezig met het fokken van katten. Je mag dan ook verwachten dat alle kittens evenveel aandacht krijgen en dus allemaal goed gesocialiseerd zijn.
  • Is de moederpoes aanwezig? Het is niet erg als ze er vermoeid of mager uit ziet, ze moet er wel verzorgd eruitzien en gewoon bij haar nest kunnen zijn als ze dat wil. Koop nooit een kitten als je de moederpoes niet kan of mag zien. Het kan in dit geval betekenen dat de kittens doorverkocht zijn en te jong het nest hebben verlaten.
  • Als laatste zegt de hygiëne in het huis of in de cattery ook iets over de algemene gezondheid van de kittens.

Tot slot

Twijfel je ondanks alle tips nog of je een kitten moet nemen? Dan kan je het beter niet doen. Vertrouw op je gevoel, je staat op het punt een maatje uit te zoeken waar je nog lang voor moet zorgen en je hebt er niets aan als je hiervan spijt krijgt. Als je over alles goed hebt nagedacht, is het tijd een kitten in huis te nemen. Heb je je kitten al in huis maar vertrouw je het toch niet helemaal? Ga dan eens langs een dierenarts met je kleintje. De dierenarts kan de gezondheid van je kitten controleren en antwoord geven op al alle vragen die je nog hebt.