Katten raken net als andere dieren af en toe gewond. Het kan dan gaan om vecht-, bijt-, snij- of schaafwonden. De ene wond is de andere niet en daarom kunnen verwondingen om verschillende soorten behandeling vragen.
In dit artikel lees je hoe je in veel gevallen zelf hulp en zorg kunt bieden als je kat een wond heeft, maar ook wanneer het noodzakelijk is om naar de dierenarts te gaan.
Symptomen en oorzaken
Je kat kan op verschillende manieren een verwondingen oplopen. Je kat kan gevochten hebben met een andere kat of gebeten zijn door een hond, kan ook in glas zijn gestapt of in prikkeldraad zijn blijven hangen tijdens het spelen. Sommige verwondingen genezen niet vanzelf en raken soms geïnfecteerd of ontstoken. In deze gevallen is het tijd om aan de bel te trekken en geschikte zorg voor je huisdier te vinden.
Bijtwonden
Wonden veroorzaakt door beten, komen het meest voor bij katten. Mocht je kat gebeten worden, is het belangrijk om de wond goed te controleren. Als de beet oppervlakkig is en niet door de huid is gegaan, kan een basiswondverzorging voldoende zijn. Een beet die door de huid gedrongen is, kan leiden tot een infectie die behandeling vereist. Op de plek van de bijtwond kan een abces vormen. Een wond die opgelopen is bij een gevecht geneest meestal niet zonder behandeling of antibiotica. Bacteriële infecties zul je minder vaak aantreffen bij snij- en schaafwonden. Je kunt daarom in veel gevallen zelf de volgende stappen ondernemen:
- Oppervlakkige wonden (de huid is niet doorbroken) kun je vaak zelf verzorgen. Maak de wond voor de zekerheid wel schoon met een zoutoplossing (9 gram zout per liter gekookt water).
- Is de wond wel door de huid heen gegaan? Dan is het verstandig om de dierenarts zo snel mogelijk naar de wond te laten kijken.
Allergische reacties en overgevoeligheid
Wanneer katten last hebben van bepaalde irritaties op de huid, bijvoorbeeld van een nieuw soort kattengrind of een andere stof in het mandje, gaan ze vaak krabben. Dit kan op lange termijn tot verwondingen leiden. Overige oorzaken kunnen het voedsel van je kat, een teek of andere parasiet zijn.
Behandeling wond kat
Houd de wond altijd in de gaten gedurende een paar dagen. Ook als de wond in eerste instantie niet ernstig van aard lijkt, kunnen er in een later stadium toch nog infecties of ontstekingen ontstaan. Probeer de temperatuur van je kat na een verwonding te controleren. Je kat mag niet aan de wond likken voordat hij genezen is, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de wond weer opengaat of geïnfecteerd raakt. Gebruik indien nodig een beschermkraag of een sok, zodat de kat niet bij de wond komt. Let bij het gebruik van beschermende kleding op dat de kat niet de kleding nat likt. De wond kan dan als nog gaan broeien.
Checklist: wanneer zoek ik hulp?
- Bij grote wonden.
- Bij hevige bloeding, houdt druk op de wond en gebruik eventueel verband en neem direct contact op met je dierenarts.
- Als je kat zichtbaar pijn heeft.
- Als je kat rondom of in het oog gekrabd is. Katten hebben akelige bacteriën onder hun scherpe nagels en kunnen het oog makkelijk beschadigen.
- Bij een ernstige (honden)beet in de borst.
- Als je kat zich koortsig of vermoeid gedraagt.
Wat doet de dierenarts?
Behandeling is afhankelijk van het soort wond. Sommige wonden hebben een hechting nodig, omdat ze anders niet genezen of steeds weer opengaan. Het kan mogelijk ook nodig zijn de kat te verdoven om de wond goed schoon te kunnen maken en pijnstillers te geven.
Heeft je kat een wond? Of twijfel je of een behandeling nodig is? Raadpleeg je dierenarts. Je vind er hier een bij je in de buurt.