Hoeveel weegt een gemiddelde kat?
Het gemiddelde gewicht van een Europese korthaar (de huis-tuin-en-keukenkat) is 3,5 tot 4,5 kilogram. Bij sommige raskatten ligt dit gemiddelde een stuk lager of hoger. Hoeveel een gemiddelde kat weegt hangt niet alleen af van het ras. Ook de leeftijd en de bouw zijn van belang bij het bepalen van een gezond gewicht. We spreken van overgewicht als jouw kat minstens 20% zwaarder is dan zijn ideale gewicht.
Wanneer is mijn kat te zwaar?
Het is lastig te beoordelen of je kat een gezond of ongezond gewicht heeft. Een handig trucje om dit vast te stellen is door met je vingertoppen van voor naar achter langs de ribben te strijken. Bij een kat met een gezond gewicht kan je de ribben gemakkelijk voelen, maar niet zien. Voel je duidelijk een laagje vet tussen je vingers en de ribben dan is je kat te zwaar.
Ook moet de taille zichtbaar zijn en mag het dier geen stevige hangbuik hebben. Toch is deze graadmeter voor elke kat verschillend. Een kat met een buikje hoeft bijvoorbeeld helemaal geen overgewicht te hebben. Twijfel je aan het gewicht of de gezondheid van je kat? Laat hem dan door een dierenarts wegen en de body condition score (BCS) van jouw kat bepalen. Dit is een manier om te controleren of de lichaamsconditie van je kat overeenkomt met zijn optimale lichaamsconditie.
Oorzaken van overgewicht bij katten
Is jouw kat een mollige, gezellige schootkat die altijd wel in is voor een lekker hapje eten? Deze kat heeft een heerlijk leventje, maar eigenlijk is dit niet zo gezond. Er ligt namelijk een behoorlijk gezondheidsprobleem op de loer. Wanneer de hoeveelheid energie die jouw kat dagelijks verbruikt uit balans is met de hoeveelheid calorieën die je kat binnenkrijgt, kan er al snel overgewicht of zelfs obesitas ontstaan. De gevolgen hiervan zijn drastischer dan veel mensen vermoeden.
Door het overgewicht zullen te zware katten steeds minder bewegen, terwijl ze dezelfde hoeveelheid voedsel eten. Maar er zijn meerdere oorzaken waardoor je kat overgewicht kan ontwikkelen.
Katten die gecastreerd of gesteriliseerd zijn komen na de operatie door veranderingen in de hormoonhuishouding sneller in gewicht aan. Ook kan het gebruik van medicijnen of de aanwezigheid van een ziekte een aanleiding zijn voor het ontstaan van overgewicht. Het aankomen in gewicht gaat meestal niet snel. Wanneer je elk jaar met je kat op gezondheidscontrole bij de dierenarts gaat, zal je kat ook gewogen worden. De kans dat de gewichtstoename bijtijds opgemerkt wordt is dan een stuk groter.
Merk je zelf dat je kat steeds wat zwaarder wordt, terwijl dit niet de bedoeling is? Laat je kat dan geregeld wegen bij de dierenarts, zodat je op tijd kunt ingrijpen. Voor katten die erg gestrest raken van het vervoer naar de dierenarts, raden we aan een (kinder)weegschaal aan te schaffen en thuis te wegen. Je kunt dan telefonisch met je dierenarts overleggen.
Wat is het belang van een normaal gewicht van een kat?
Katten met overgewicht lopen een hoog risico op het ontwikkelen van de volgende problemen en aandoeningen:
- Suikerziekte
- Slijtage van de gewrichten (artrose)
- Hart- en vaatproblemen
- Blaasproblemen
- Darmproblemen
- Slechte conditie
- Huid- en vachtproblemen
- Vervetting van de lever
Een te zware kat heeft hierdoor een kortere levensverwachting dan zijn lichtere soortgenoot. Ook zijn de risico’s, verbonden aan een narcose, duidelijk verhoogd bij deze katten.
Wat is het ideale gewicht voor een kitten?
Het geboortegewicht van een kitten is ongeveer 100 gram. Wanneer het kitten bij de moeder weg mag, weegt het gemiddeld 1,2 kilogram. En als het kitten zes maanden oud is, is het gewicht gemiddeld 3 kilogram. Poezen zijn gemiddeld genomen iets lichter dan katers.
Omdat het niet te zeggen is wat een gezond gewicht is voor kittens in de groei, is het goed je kitten regelmatig bij de dierenarts te laten wegen. Ook kan je hier een kittenvoeding kopen met een uitgebalanceerde hoeveelheid aan ingrediënten, geschikt voor deze belangrijke periode van groei.
Je kat af laten vallen
Het is belangrijk je kat met overgewicht af te laten vallen. Dit klinkt makkelijker dan het is. Katten die eenmaal te dik zijn vallen vaak moeizaam af. “Gewoon minder eten geven” zorgt er misschien voor dat je kat wel afvalt, maar het hongerige gevoel dat daarbij hoort geeft een onrustige en ongelukkige kat.Daarnaast mag het afvallen ook niet te snel gaan, omdat dit erg gevaarlijk is voor de lever: je kat kan leververvetting oplopen.
Laat je kat daarom onder begeleiding van een paraveterinair assistente afvallen zodat het veilig, gecontroleerd en op een diervriendelijke manier gebeurt. Dit kan met speciale dieetvoeding, een ander eetpatroon en tips om meer te bewegen. Bijvoorbeeld door je kat zelf zijn eten te laten zoeken, of door het voer te geven via een voerbal. Veel dierenartsen hebben een speciaal afvalprogramma waaraan jij en je kat kunnen deelnemen. Dit geeft je net dat extra steuntje in de rug.
Realiseer je dat het minstens een half jaar kan duren voordat jouw kat zijn ideale lichaamsgewicht heeft bereikt.
Veelgestelde vragen over een gezond gewicht bij katten
Hoeveel mag een binnenkat wegen?
Hoeveel een binnenkat mag wegen is van vele factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van zijn leeftijd, geslacht, bouw en ras. Gemiddeld weegt een kat met een normale bouw 3,5 tot 4,5 kilogram. Een binnenkat hoeft minder te eten dan een kat die veel buiten komt. Dit komt doordat een buitenkat meer energie verbruikt. Ook als een kat gecastreerd of gesteriliseerd is verandert zijn energiebehoefte.
Hoeveel eten mag ik een kat geven?
Kijk altijd op de verpakking van het kattenvoer, hoeveel je kat mag eten. Houd hierbij rekening met hoeveel beweging je kat krijgt en of je dier gecastreerd of gesteriliseerd is. Wees ook alert dat wanneer je meerdere katten in huis hebt, ze elkaars voer op kunnen eten. Als je twijfelt hoeveel je kat mag eten, bespreek dan met je dierenarts hoeveel voedsel jouw dier nodig heeft.