Is mijn kat te zwaar? Voorkom overgewicht bij je kat

Bijna de helft van alle katten in Nederland heeft overgewicht. Meestal komt dit door te veel eten in combinatie met te weinig bewegen. Niet alle diereigenaren merken dit op tijd. Vaak ontstaat overgewicht bij je kat heel subtiel en gaat de kat langzaamaan minder bewegen. Wanneer je kat eenmaal obesitas heeft, gaat afvallen vaak zeer moeizaam. Hoe kan je zien dat je kat te zwaar is? En is overgewicht te voorkomen? Je leest het in dit artikel.

Overgewicht bij je kat

Is jouw kat een mollige, gezellige schootkat die altijd wel in is voor een lekker hapje eten? Deze kat heeft een heerlijk leventje, waar natuurlijk niets mis mee is. Toch ligt er een behoorlijk gezondheidsprobleem op de loer. Wanneer de hoeveelheid beweging uit balans is met de hoeveelheid calorieën die je kat binnenkrijgt, kan er al snel overgewicht of zelfs obesitas ontstaan. De gevolgen hiervan zijn drastischer dan veel mensen vermoeden.

Hoe ontstaat overgewicht bij je kat? 

Een disbalans in de hoeveelheid voedsel en beweging kan overgewicht veroorzaken. Te zware katten zullen steeds minder bewegen terwijl ze dezelfde hoeveelheid voedsel eten. Maar er zijn meerdere oorzaken waardoor je kat obesitas kan ontwikkelen.

Katten die gecastreerd of gesteriliseerd zijn komen na de operatie door veranderingen in de hormoonhuishouding sneller in gewicht aan. Ook kan het gebruik van medicijnen of de aanwezigheid van een ziekte een aanleiding zijn voor het ontstaan van overgewicht. Het aankomen in gewicht gaat meestal niet snel. Wanneer je elk jaar met je kat op gezondheidscontrole bij de dierenarts gaat, zal je kat ook gewogen worden. De kans dat de gewichtstoename bijtijds opgemerkt wordt is dan een stuk groter. 

Gevolgen van overgewicht

Katten met overgewicht lopen een hoog risico op het ontwikkelen van de volgende problemen en aandoeningen: 

 

Een te zware kat heeft hierdoor een kortere levensverwachting dan zijn lichtere soortgenoot. Ook zijn de risico’s verbonden aan een narcose duidelijk verhoogd bij deze katten.

Wanneer is mijn kat te zwaar? 

Het kan lastig zijn te beoordelen wanneer je kat een gezond of ongezond gewicht heeft. Een handig trucje om dit vast te stellen is door met je vingertoppen van voor naar achter langs de ribben te strijken. Bij een kat met een gezond gewicht hoor je de ribben makkelijk te voelen, maar niet te zien. Voel je duidelijk een laagje vet tussen je vingers en de ribben dan is je kat te zwaar. Ook moet de taille zichtbaar zijn en mag het dier geen stevige hangbuik hebben. Toch is deze graadmeter voor elke kat verschillend. Een kat met een buikje hoeft bijvoorbeeld helemaal geen overgewicht te hebben. Twijfel je aan het gewicht of de gezondheid van je kat? Laat hem dan eens door een dierenarts wegen en beoordelen.

Overgewicht bij je kat

Je kat af laten vallen 

Het is belangrijk je kat af te laten vallen wanneer hij te zwaar is. Dit klinkt makkelijker dan het is. Katten die eenmaal te dik zijn vallen vaak moeizaam af. “Gewoon minder eten geven” zorgt er misschien voor dat je kat wel afvalt, maar het hongerige gevoel dat daarbij hoort geeft een onrustige en ongelukkige kat. Je dier zal door minder te eten weinig energie overhouden om voldoende te kunnen bewegen. Daarnaast mag het afvallen ook niet te snel gaan, omdat dit erg gevaarlijk is voor de lever.

Laat je kat onder begeleiding van een paraveterinair assistente afvallen zodat het veilig en gecontroleerd gebeurt. Dit kan met speciale dieetvoeding, een ander eetpatroon en tips om meer te bewegen. Veel dierenartsen hebben een speciaal afvalprogramma waaraan jij en je kat kunnen deelnemen. Dit geeft je net dat extra steuntje in de rug.

Heb je interesse om met je kat aan een afvalprogramma deel te nemen? Of wil je weten of jouw kat te zwaar is? Neem contact op met de dierenarts. Je kan er hier een bij je in de buurt vinden.