Afgebroken melktand bij honden

Wanneer je pup iets te wild speelt, kan een van de melkhoektandjes afbreken. Dit lijkt misschien niet erg. Immers, rond de vier maanden leeftijd wisselen pups het gebit en verliezen ze de hoektand toch. Maar een afgebroken melktand bij honden is niet zo onschuldig als het lijkt.

puppy speelt

Een afgebroken melktand kan ernstige gevolgen hebben voor het gebit van je hond! Ga naar de dierenarts als je pup tijdens het spelen een tand afbreekt, ook bij twijfel.

 

Gevolgen van een afgebroken melktand bij je pup

Melktandjes hebben een erg dunne wand en een relatief wijd wortelkanaal, waardoor ze minder stevig zijn en makkelijk kunnen afbreken. Wanneer er een afbreekt, ontstaat er een open verbinding met het wortelkanaal, met de mogelijke gevolgen:

  • Langs het open wortelkanaal hebben bacteriën een vrije doorgang naar de wortel van de tand. Er kan een wortelabces ontstaan wat erg pijnlijk is voor de pup.
  • De tandkiem van de volwassen tand kan beschadigd raken, waardoor ook het glazuur beschadigt en minder sterk is dan het glazuur van een onbeschadigde tand.
  • De volwassen tand komt soms minder goed door.
  • Vanwege de open verbinding met het wortelkanaal, kan de bacterie die tetanus veroorzaakt het lichaam van de pup binnen dringen.

Behandeling van  een afgebroken melkhoektand

Een afgebroken melktand moet dus volledig (inclusief wortel) worden getrokken door een dierenarts om deze problemen te voorkomen. Het trekken gebeurt onder narcose en is een kleine ingreep die niet in verhouding staat tot de problemen die kunnen ontstaan als de tand blijft zitten. Soms wordt vooraf een röntgenfoto gemaakt om te kijken of de volwassen tand beschadigd is.

Voorkomen van afgebroken melktanden

Hoewel je niet altijd kunt voorkomen dat er een hoektand afbreekt, kan je er wel rekening mee houden dat de melktandjes zachter zijn dan de volwassen tanden. Zorg dat je niet plotseling aan de stok of het flostouw trekt waar je pup mee aan het spelen is. Til je hondje ook nooit op deze manier op. Vertel kinderen die met de pup willen spelen ook voorzichtig te doen. Zorg daarnaast voor goede preventieve gebitsverzorging voor je hond.

Meer informatie?

Heb je vragen over het melkgebit van je pup? Neem dan contact op met je dierenarts of vind er een bij je in de buurt.