Tanden wisselen puppy’s

Wanneer je een puppy in huis neemt zal je hondje al snel beginnen met het wisselen van de tanden. Alle tanden en kiezen van het melkgebit van een pup zijn op de leeftijd van zeven maanden gewisseld voor een vast gebit. Dit gaat meestal niet ongemerkt voorbij. Het wisselen zorgt ervoor dat het gebit irriteert, waardoor je hondje meer behoefte heeft om ergens op te bijten.

In dit artikel vertellen we waar je op moet letten als je puppy begint met het wisselen van de tanden.

Tanden wisselen bij puppy

Wanneer wisselen puppy’s hun tanden?

De eerste melktanden van een pup komen rond de leeftijd van drie tot vier weken door. Op een leeftijd van drie maanden zijn alle melktanden- en kiezen normaliter doorgebroken. Hierna beginnen al vrij snel de eerste snijtanden los te laten.

In onderstaand schema een globaal overzicht wanneer welke tanden gaan wisselen.

Element Doorbraak melkgebit Wissel tijdstip naar vast gebit
Snijtanden 3 tot 4 weken 3 tot 5 maanden
Hoektanden 3 tot 5 weken 5 tot 7 maanden
Premolaren (voorste kiezen) 4 tot 12 weken 4 tot 6 maanden
Molaren (achterste kiezen) 4 tot 7 maanden

De molaren wisselen dus niet, maar komen als permanente kies ineens door tussen de vier en zeven maanden. Rond een maand of zeven moet je puppy volledig volwassen gebit hebben. Een goede gebitsverzorging begint al op jonge leeftijd. Zorg dat je hondje gewend is dat je zijn tanden poetst. Hier heeft je dier op latere leeftijd veel profijt van.

Het ras kan invloed hebben op het moment van tanden wisselen

Een hond begint gemiddeld tussen drie en vijf maanden leeftijd met het wisselen van de tanden en kiezen. Puppy’s van een groot ras beginnen doorgaans wat eerder. Het volwassen gebit is bij hen ook eerder volledig ontwikkeld.

Omdat er een grote variëteit van hondensoorten is, verloopt het wisselen soms niet standaard. Laat je pup regelmatig nakijken door de dierenarts, zodat je zeker weet dat het wisselen goed verloopt. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je hondje gewend raakt aan het onderzoeken van de tanden.

Wat zijn symptomen van het wisselen van tanden bij een pup?

De behoefte om ergens in te bijten is bij het wisselen van de tanden extra groot. Dit is dan ook een van de belangrijkste symptomen van een pup die de tanden aan het wisselen is. Wees niet verbaasd als je puppy plots overal in wil bijten. Probeer je hondje hiervan af te leiden, hoe moeilijk dat ook is. Speel wat vaker dan anders met je pup en laat je dier in speelgoed speciaal voor (wisselende) pups bijten. Doe geen trekspelletjes zolang je puppy aan het wisselen is.

Problemen bij het wisselen van tanden pup

Soms verloopt het wisselen niet correct. Er blijven dan melktanden of melkkiezen staan, terwijl het volwassen gebit al (deels) is doorgekomen. We noemen dit dubbele of persisterende melktanden. Wanneer het gebit van je pup niet goed wisselt, is dit altijd een reden om de dierenarts te bezoeken. Het vaste gebit kan hierdoor afwijkingen oplopen die achteraf moeilijk te corrigeren zijn. Ook kan het volwassen gebit beschadigen, ontstaan er ontstekingen doordat een tand in het tandvlees prikt en sluiten de kaken soms niet goed meer op elkaar.

Wanneer je er tijdig bij bent zijn veel problemen nog eenvoudig op te lossen. Ga daarom regelmatig met je pup op controle bij de dierenarts, zodat je problemen voor blijft. Een belangrijk moment om het gebit van een pup te laten nakijken is op de leeftijd van vijf à zes maanden.

Bij ernstige afwijkingen aan het gebit van je puppy kan de dierenarts je doorverwijzen naar de tandheelkundig specialist. Deze heeft alle mogelijkheden in huis om het doorkomen van het volwassen gebit goed te begeleiden. Ook wanneer er een verschil is in lengte van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak, kan een specialist ervoor zorgen dat het gebit een goede stand krijgt.

Welke symptomen vertoont de hond bij problemen met wisselen?

Wanneer je pup problemen heeft met het wisselen van de tanden, geeft dit de volgende symptomen:

Het kan als baasje erg lastig zijn om goed in het bekje van je pup te kijken. Daarnaast weet de dierenarts precies hoe een gezond gebit van je puppy eruit hoort te zien. Zo wordt een volwassen tand die in een verkeerde richting groeit of in het gehemelte prikt tijdens een gebitscontrole direct door de dierenarts ontdekt.

Vastzittende melktand pup

In het melkgebit van je puppy drukken de doorkomende volwassen tanden de melktanden langzaam los. De blijvende tand zorgt ervoor dat de wortels van de melktand worden opgelost. Een loszittende melktand valt meestal binnen een week uit het bekje. Deze zijn zo klein dat je ze zelden terugvindt. Maar wanneer de melktand vast blijft zitten is dit een probleem. Door de aanwezigheid van de melktand is de kans groter dat de volwassen tand in een verkeerde richting groeit.

Wanneer de melktanden van je pup niet vanzelf wisselen dien je altijd een dierenarts te bezoeken.

Tips bij het wisselen van de tanden

Hoewel je het proces rondom het wisselen van de tanden van je puppy niet kunt beïnvloeden, zijn er wel tips die je kunt gebruiken tijdens het wisselen.

  • Bied je kleintje kauwspeelgoed aan speciaal voor pups die aan het wisselen zijn. Deze hebben een perfecte structuur en hardheid.
  • Er zijn veilige bijtringen voor honden te koop die je kunt vullen met koud water. Het koude materiaal helpt het tandvlees te kalmeren.
  • Stimuleer losse melktanden om losser te gaan staan. Doe dit heel voorzichtig met een flostouw. Let op, trek nooit aan het touw!
  • Als je merkt dat het tandvlees gevoelig is, kan je eventueel de brokjes van je hondje nat maken zodat ze zachter worden.

Veelgestelde vragen over tanden wisselen puppy’s

Hoe lang wisselt een pup zijn tanden?

De meeste puppy’s beginnen tussen de leeftijd van drie tot vijf maanden met het wisselen van de tanden en kiezen. Het melkgebit is rond de zeven maanden volledig gewisseld voor een vast gebit. Omdat er nogal wat variatie mogelijk is, is het raadzaam het gebit van je pup tijdens het wisselproces regelmatig te laten controleren door de dierenarts.

Welke tanden wisselen honden?

Honden wisselen het hele melkgebit. Dus alle snijtanden, hoektanden en achterste kiezen. Wanneer je nog melktanden ziet als de volwassen tanden al doorgekomen zijn, is het belangrijk dat je met je hondje naar de dierenarts gaat. Een afwijkende stand van het vaste gebit kan problemen opleveren en moet zo snel mogelijk bijgestuurd worden.

Wat is de volgorde van het wisselen van tanden bij honden?

De tanden en kiezen hebben een vaste volgorde bij het wisselen. Eerst wisselen de snijtandjes, gevolgd door de hoektanden en de kiezen. De achterste kiezen (de molaren) wisselen niet, maar komen ineens door als permanente kiezen.