Wat is Babesia?
Babesia is een parasiet die de rode bloedcellen in het lichaam aantast en vernietigt. Deze ziekte heet Babesiose. De rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het transporteren van zuurstof in het lichaam. Er zijn wereldwijd ongeveer honderd Babesiasoorten, zoals B. divergens en B. duncani. Niet alle Babesiasoorten zullen je hond even ziek maken. Soms merkt je hond niet veel van een besmetting, maar in de ergste gevallen kan je hond eraan overlijden. Babesia is een zoönose. Mensen kunnen het dus ook oplopen en er ziek van worden.
Oorzaken van Babesiose
Babesia wordt in de meeste gevallen overgedragen door een teek. Teken leven in (hoog) gras en zijn met name actief bij een temperatuur boven 10 graden Celsius. De teken die Babesia overdragen komen in Midden-, Zuid- en Oost-Europa voor.
Geïnfecteerde honden kunnen de ziekte ook overdragen op andere honden. Dit kan gebeuren wanneer een geïnfecteerde hond een andere hond bijt of als een drachtige teef haar pups besmet via de baarmoeder. Honden met een verlaagd immuunsysteem, zoals jongere honden of senioren, lopen extra risico.
Symptomen van Babesiose
De symptomen van Babesiose kunnen na één tot drie weken ontstaan. In sommige gevallen duurt het maanden voordat een hond symptomen laat zien. Bij een Babesia-infectie kun je de volgende symptomen bij je hond zien:
- Hoge koorts
- Lusteloosheid en/of zwakheid
- Vergrote bulten op de huid
- Rode of oranje urine
- Een gelige kleur van de huid, het tandvlees of van het wit van de ogen (geelzucht)
- Bleek tandvlees of tong
Behandeling en voorkomen
Als de hond eenmaal besmet is met Babesia, is het moeilijk de parasiet volledig uit het lichaam te krijgen. In sommige gevallen lukt dit niet. We spreken dan van chronische Babesiose. Gelukkig bestaat er medicatie die kan helpen bij het bestrijden van de symptomen. Neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts als je de symptomen bij je hond ziet. Een snelle behandeling kan verergering van de infectie beperken of voorkomen.
Babesiose voorkomen
Zoals bij veel ziekten geldt: voorkomen is beter dan genezen! Zorg dat je hond altijd goed beschermd is tegen teken, zowel in de winter als in de zomer. Controleer je hond na het wandelen op teken, zeker als je op plekken loopt waar het gras hoog staat. Besteed extra aandacht aan hun kop, in en rond de oren, de buik, liezen en oksels, poten en tussen de tenen.
Verwijder een teek direct of ga langs de dierenarts als je het niet prettig vindt dit zelf te doen. Je kunt een tekentang gebruiken voor het verwijderen van de teek. Zorg dat de parasiet volledig verwijderd is. De teek moet minimaal 24 uur bloed zuigen voordat hij Babesia over kan brengen op je hond.
Meer informatie nodig?
Neem contact op met je dierenarts voor meer informatie over teken, teekwerende middelen en Babesia.