Chippen en registreren van hond en kat

Jaarlijks belanden er vele honden en katten in het asiel, omdat ze van huis weg gelopen of verdwaald zijn. En erger nog: veel van de kwijtgeraakte dieren blijven op straat rondzwerven. Je moet er niet aan denken dat jouw weggelopen hond of kat een zwerfdier wordt! Het chippen en registreren van hond en kat helpt je je dier weer sneller terug te vinden.

je hond chippen

Let op: per 1 november 2021 zijn de regels voor het chippen en registreren van honden aangepast. Lees meer in dit artikel.

Wat is chippen en registreren van hond en kat?

Een microchip is een hele kleine transponder ter grootte van een rijstkorrel. Deze transponder bevat een unieke code met een nummer dat uitgelezen kan worden met een speciaal apparaat. Het plaatsen van deze chip gebeurt door een dierenarts. Het plaatsen van een chip doet geen pijn. Na het plaatsen moet het chipnummer bij een online databank geregistreerd worden, met de gegevens het dier en van de eigenaar en erbij.

Hoe werkt een chip?

De chip zelf is niet actief, er zit geen batterij in of andere elektronica. Zodra er een afleesapparaat in de buurt van de chip komt, gaat er in de spoel van de chip een kleine inductiestroom lopen. De chip wordt hierdoor geactiveerd en zendt een signaal uit naar het afleesapparaat waarop de code van de chip te lezen is.

Waarom chippen?

In 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Als hondeneigenaar ben je zelf verplicht voor het chippen en registreren van je hond. Voor katten geldt er (nog) geen verplichting, maar het is goed dit toch te laten doen.

Wanneer je kat is weggelopen, kan de chip helpen je dier weer sneller terug thuis te brengen. En als je met je hond, kat of fret naar het buitenland wil reizen, is een chip altijd verplicht. Ook konijnen, paarden, koikarpers en papegaaien kunnen gechipt worden.

Registreren, erg belangrijk!

Het registreren van de chip is minstens zo belangrijk als het plaatsen ervan. Een dier kan pas geïdentificeerd worden als het nummer van de chip bekend is bij een databank en gekoppeld is aan de gegevens van het dier en het baasje. Denk er ook aan dat wanneer je een dier uit het asiel adopteert of overneemt van iemand anders, je de chip op jouw naam registreert. In veel gevallen kan je dit zelf online regelen via de Nationale Databank Gezelschapsdieren. Op www.chipnummer.nl vind je een overzicht van verschillende online databanken.

Hulp nodig? Vraag je dierenarts!

Je dierenarts kan je in veel gevallen helpen bij het invullen of controleren van de gegevens. Is je huisdier nog niet gechipt? Ook dan kun je bij je dierenarts terecht. Vind een dierenarts bij je in de buurt.