Hoe adopteer ik een hond?

Door een hond te adopteren neem je een belangrijke beslissing, zowel in jouw leven als in het leven van de hond. Of je nu een volwassen of een jonge hond adopteert, het is een belangrijke stap waar je goed over moet nadenken. We bespreken hier alles wat er komt kijken bij het adopteren van een hond.

Hond adopteren

Waarom een hond adopteren?

Er zijn zeer veel honden in Nederland die geen huisje hebben en verblijven in een dierenasiel, hondenopvang of pleeggezin. Deze honden zijn weggelopen en op straat gevonden, geïmporteerd uit het buitenland, afgestaan door hun vorige baasje of misschien is het baasje wel overleden. Wat de reden ook is, ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze wachten met smart op een nieuw baasje.

Een hond adopteren is dus een goede daad. Maar hoewel dit zo is, kunnen er ook haken en ogen aan de adoptie zitten. Sommige honden uit het asiel of een opvang zijn door hun verleden en de verhuizing mogelijk angstig of onzeker geworden. Het vergt tijd en geduld om het vertrouwen van adoptiehonden te winnen. Aan de andere kant is het zo dat wanneer je dit vertrouwen eenmaal hebt gewonnen, je een trouwe vriend voor het leven erbij hebt.

Wanneer je een hond adopteert van een gezinslid of bekende dan zijn er vaak minder vertrouwensproblemen, omdat je de geschiedenis van het dier goed kent. Ook scheelt het dat de hond niet tijdelijk opgevangen is in een dierenasiel of hondenopvang.

Jonge of oude hond?

Kies je voor het adopteren van een puppy of jonge hond, of ga je toch voor een oudere hond? Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we een aantal overwegingen op een rij gezet.

Voordelen jonge hond adopteren:

  • Een jonge hond kan je meestal makkelijker opvoeden, omdat deze nog verschillende leerfases doorloopt. Dit zijn fases waarin je hondje veel en snel leert.
  • Een jonge hond is schattig en onbevangen.
  • Je maakt de hele ontwikkeling van je jonge hond tot volwassenheid mee.
  • Een jonge hond uit het asiel is goedkoper dan een puppy kopen bij een fokker.

Uitdagingen jonge hond adopteren:

  • Je moet veel tijd stoppen in de opvoeding van een jonge hond. Denk hierbij aan een hondencursus, zindelijkheidstraining, alleen leren blijven en nog veel meer.
  • Een pup of jonge hond is duurder in aanschaf dan een volwassen hond.
  • In het eerste levensjaar van een jonge hond zijn er nog een aantal dierenartsbezoeken nodig, die kosten met zich meebrengen.
  • Er zijn malafide handelaars actief in Nederland. Het vinden van een betrouwbare fokker kan een uitdaging zijn.
  • Er zitten zeer veel volwassen herplaatsers te wachten op een fijn thuis. Door een pup te nemen geef je deze herplaatsers geen kans.

Voordelen oudere hond adopteren:

  • Veel oudere honden kennen de basiscommando’s al, waardoor ze makkelijk zijn in de omgang.
  • Veel volwassen honden zijn rustiger in huis dan jonge honden.
  • Je weet precies hoe groot je hond is, want deze is al uitgegroeid.
  • Het geeft een goed gevoel dat je een volwassen hond een nieuw, gelukkig leven kan bieden.
  • Een volwassen hond is goedkoper in aanschaf dan een jonge hond.
  • Veel oudere honden zijn al gecastreerd of gesteriliseerd.

Uitdagingen oudere hond adopteren:

  • Je moet het karakter van de hond leren kennen, dit kost tijd en geduld.
  • Ongewenst gedrag is op latere leeftijd moeilijker af te leren.
  • Heb je al een hond in huis, dan is de introductie met een volwassen hond mogelijk lastiger dan met een jonge hond.

Daarnaast leeft een oudere hond gemiddeld korter dan een jonge hond.

Naar welk hondenras ben je op zoek?

Wanneer je op zoek bent naar een specifiek hondenras, dan is het raadzaam om niet alleen op het uiterlijk af te gaan, maar je ook goed in de eigenschappen van dit ras te verdiepen. Zo kan je kijken of de rashond naar keuze bij jou en jouw levensstijl past. Zoek je een volwassen rashond die herplaatst moet worden, neem dan contact op met de rasvereniging van het ras naar keuze. Zij bemiddelen vaak tussen herplaatsingshonden en een eventueel nieuw baasje.

Wanneer het ras of het uiterlijk van de hond voor jou minder belangrijk is, dan is het adopteren van een volwassen kruising hond een goede mogelijkheid. Het asiel of adoptie adres weet vaak veel te vertellen over de gezondheid en het karakter van jouw hond naar keuze. Afhankelijk van jouw wensen kan je bijvoorbeeld vragen of de hond in een gezin past, andere huisdieren gewend is of even alleen thuis kan zijn.

Hier vind je meer informatie over het kiezen van een hondenras.

Waar kan je een hond adopteren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een hond te adopteren. De meest bekende manier is via het dierenasiel, maar inmiddels zijn er tal van andere mogelijkheden. We beschrijven hieronder de meest voorkomende opties.

Hond adopteren uit het asiel

De asielen in Nederland zitten bomvol met mooie, grappige, lieve en stoere honden die een baasje zoeken. Ga er daarom zeker eens kijken of je er een maatje kunt vinden, die kans is namelijk best groot!

In het asiel wordt het gedrag van elke hond nauwkeurig bestudeerd. Vaak moet je een vragenlijst invullen zodat de asiel medewerker kan kijken welke hond het beste bij jou of je gezin past. Staar je dus niet blind op het uiterlijk van een asielhond, want het is belangrijker dat het karakter jou aanspreekt. Soms zitten er in het asiel ook jonge honden of puppy’s die een baasje zoeken. Bezoek dus ook het asiel als je een puppy wil adopteren.

Heb je een keuze gemaakt? Ga dan in ieder geval enkele keren kennismaken en/of wandelen met de hond. Je krijgt zo beter een idee met wat voor hond je te maken hebt. Stel vragen aan het dierenasiel, bijvoorbeeld over het verleden van de hond. Vergeet niet dat veel asielhonden timide of onzeker kunnen zijn vanwege het verblijf in het asiel, of door wat ze hebben meegemaakt. Vaak bloeien deze honden in een stabiele thuissituatie helemaal op.

Heb je al besloten dat je een hond uit het asiel wil adopteren, maar zit er geen hond die bij jou past? Ga dan eens kijken bij het asiel in een andere gemeente. Ook zijn er veel dierenasielen die hun honden online hebben staan. Zo kan je een hond zoeken in het hele land.

Hond adopteren uit het buitenland

Er worden veel zwerfhonden uit het buitenland naar Nederland gebracht. Een hond uit het buitenland adopteren is dus ook een optie. Dit zijn vaak erg lieve en aanhankelijke kruisingen, die er ook nog eens mooi uitzien. Je kunt ze vaak online bekijken en als ze al in Nederland verblijven, kan je gaan kijken bij de opvang.

De meningen zijn verdeeld of het importeren van honden maatschappelijk verantwoord is. Er zijn in Nederland immers al genoeg honden die een baasje zoeken. En als de landen waar deze zwerfhonden vandaan komen niets doen aan hun beleid rondom zwerfhonden, dan blijven deze honden oneindig naar Nederland geïmporteerd worden. Aan de andere kant zou het niet uit moeten maken welke hond je kiest, want elke hond verdient uiteindelijk een warm thuis.

Heb je besloten een hond uit het buitenland te adopteren, zorg dan dat je dit via een betrouwbare en professionele organisatie doet. Bijvoorbeeld een stichting met een ANBI-status. Lees ook de reviews van mensen die al eerder een hond via deze stichting hebben geadopteerd. Controleer ook of de hond gevaccineerd is (reguliere vaccinaties en de hondsdolheid vaccinatie) een gezondheidsverklaring heeft, een Europees paspoort bezit en gechipt is. De organisatie is verplicht de hond in Nederland te registreren, alvorens de hond te herplaatsen. Je moet de hond binnen twee weken na de overname op jouw naam registreren. Je leest hier alles over de chip en de registratie ervan.

Wil je zelf een hond meenemen uit het buitenland, bijvoorbeeld vanaf een vakantieadres, dan zijn hier strenge regels aan verbonden. Je moet ter plaatse eerst een Nederlands UBN-nummer aanvragen bij het RVO. De lokale dierenarts kan de hond dan registreren en de nodige vaccinaties, de onderzoeken en het paspoort in orde maken. De rabiësvaccinatie heeft een wachttijd van drie weken voordat je de hond mag vervoeren. Het is raadzaam het importeren van een hond aan een stichting of organisatie over te laten die hier ervaring mee heeft. Een ander voordeel hiervan is dat wanneer het in huis echt niet goed gaat met de adoptiehond, je deze in overleg vaak terug mag brengen naar de organisatie.

Hond overnemen van een bekende

Je kunt ook een hond overnemen van een bekende, bijvoorbeeld omdat iemand er zelf niet meer voor kan zorgen. Het is dan belangrijk dat je goede afspraken maakt over de adoptie. Je kunt deze afspraken in een contract zetten en deze ondertekenen. Zo leg je vast dat het oude baasje afstand doet van de hond en kunnen er hier in de toekomst geen misverstanden over ontstaan.

Daarnaast is het verplicht dat de over te nemen hond gechipt is en over een Europees paspoort beschikt. Dit moet vóór de overdracht in orde zijn. Binnen twee weken na de overname moet je de hond op jouw naam en adresgegevens geregistreerd hebben bij een Nederlandse databank, zoals Petlook.

Wees voorzichtig met het overnemen van een hond via een online platform. Het is lastig te controleren of deze honden gezond zijn en hoe het karakter is. Je kunt je ook afvragen waarom mensen van hun hond af willen en je moet hierbij vertrouwen op de oprechtheid van de verkoper.

Hond adopteren van een overleden baasje

Is het baasje van een hond overleden, dan gaat het dier automatisch naar de erfgenamen. Wanneer deze er niet zijn, zal de hond naar een tijdelijke opvang gaan. Wil je honden van een overleden baasje adopteren, dan werkt dit hetzelfde als wanneer je een hond van een bekende overneemt. Je zult dan de erfgenamen of de opvang nodig hebben voor een goede afhandeling van de overname.

Voor welke manier van adoptie je ook kiest, je krijgt waarschijnlijk te maken met een adoptiecontract. Teken deze niet zomaar, maar verdiep je goed in wat er in het contract staat. Kijk wat jouw rechten en plichten zijn na het tekenen en of je wel echt de eigenaar van het dier wordt.

Bereid je goed voor op het bezoek

Wanneer je een hond hebt gevonden die je wil adopteren, is het belangrijk dat je rustig kennismaakt met het dier en het contact niet forceert. Maak eerst enkele wandelingen, eventueel met een begeleider erbij. Rijd, indien mogelijk, een ritje samen in de auto. Kijk hoe de hond reageert op een andere omgeving, je gezinsleden of jouw andere hond.

Hoeveel kost het adopteren van een hond?

Bij de adoptie van honden komen ook kosten kijken. Je betaalt een bedrag aan het asiel of de opvang voor de aankoop van de hond. De hoogte van dit bedrag hangt af van de leeftijd van de hond en of deze gecastreerd of gesteriliseerd is. Daarnaast heb je eenmalig kosten voor de aanschaf van een mand, riem, voerbak en speelgoed.

Ook het verzorgen van een hond brengt kosten met zich mee. Houd rekening met lopende kosten voor de voeding, bestrijding van parasieten, vaccinaties, gebitsverzorging en eventueel de trimster. Sterilisatie, castratie of andere operatie kunnen hier nog bij komen. Veel mensen sluiten voor de dierenartskosten een huisdierenverzekering af.

Ga je op vakantie zonder je hond? Bedenk dan dat logeren in een hondenpension ook kosten met zich meebrengt. Bereken wat je ongeveer kwijt zult zijn, voordat je een hond in huis neemt. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan.

Zoek je meer informatie over de basiskosten voor een hond? Misschien is het Dier en Zorg Plan iets voor jou!

Hond adopteren dierenarts

Hoe lang duurt het adoptieproces?

Het adoptieproces bestaat uit het bespreken van jouw wensen, het kennismaken met de nieuwe hond en het in orde maken van de registratie en betaling. Dit kan binnen enkele dagen tot weken geregeld zijn, mits de hond al geregistreerd staat in Nederland. De adoptie van honden die in Nederland verblijven gaat uiteraard sneller dan een hond adopteren uit het buitenland.

De eerste dagen na de adoptie

En dan is het zo ver, je hebt een match gevonden die mee naar huis mag! Zorg dat je in huis maatregelen treft voor de komst van de nieuwe hond. Denk hierbij aan een eigen slaapplaats, waarin je een kleedje of dekentje van zijn vorige verblijf legt. Zo ruikt de hond steeds een vertrouwde geur. Zorg dat je de hond veilig vervoert in de auto, een puppy in een transportkooi en een volwassen hond met een autogordel voor honden.

Neem thuis rustig de tijd om elkaar te leren kennen. Laat de hond de eerste dagen vooral met rust en wacht tot hij of zij naar jou toe komt. Introduceer kinderen en andere huisdieren voorzichtig en laat ze nooit alleen met elkaar. Ontvang even geen bezoek, dit is mogelijk te druk voor de nieuwe hond.

Geef het voer dat de hond gewend is te eten. Zo voorkom je buikklachten door plotselinge verandering van voeding. Probeer daarnaast vaste rituelen in te bouwen, rondom het voeren en uitlaten. Honden houden van voorspelbaarheid, zeker wanneer ze (verhuis)stress ervaren.

Veelgestelde vragen over het adopteren van een hond

Waar kan ik een hond adopteren?

Je kunt een hond adopteren uit het asiel, via een online herplaatsingsbureau of via een stichting of organisatie die honden uit het buitenland importeert. Daarnaast kan je een hond overnemen via een bekende, een rasvereniging of via een online platform.

Hoeveel kost het adopteren van een hond?

Hoeveel een hond adopteren kost, hangt af van verschillende factoren. Zoals de grootte van de hond, de leeftijd, de gezondheid en het ras. Soms worden er kosten van sterilisatie of castratie, of andere dierenartskosten doorberekend, of zitten de kosten voor het importeren bij de prijs inbegrepen.

Waar moet ik op letten bij het adopteren van een hond?

Let erop dat jouw adoptiehond een Europees paspoort heeft, voorzien is van een microchip, de nodige vaccinaties heeft gehad en een gezondheidsverklaring van een dierenarts heeft. Controleer of er niet in het paspoort is gekrast en dat er niets is verwijderd. Laat het boekje bij twijfel voor de zekerheid aan jouw dierenarts controleren op echtheid en registreer het dier binnen twee weken op jouw naam.