Wat zijn de kosten van de aanschaf van een hond?
De kosten voor de aanschaf van een hond lopen sterk uiteen. Zo is een rashond duurder in aanschaf dan een kruising. Kies je bijvoorbeeld voor een populair hondenras, zoals een labrador retriever, berner sennenhond of golden retriever, dan zijn de kosten voor een pup met stamboom tussen de 1000 en 1500 euro. Deze kosten zijn gebaseerd op het feit dat een goede hondenfokker rekening houdt met de gezondheid, het karakter en het uiterlijk van beide ouderdieren. Ook wordt er rekening gehouden met het welzijn van de moederhond en is er geen sprake van inteelt.
Wil je een volwassen golden retriever uit het asiel adopteren, dan zijn de aanschaf kosten van de hond een stuk lager. Deze liggen tussen de 150 en 350 euro, afhankelijk van de leeftijd van de hond en zijn gezondheidstoestand. Een jonge hond is duurder en ook voor een hond uit het buitenland betaal je mogelijk meer. Dit komt doordat deze honden meer dierenartskosten hebben gehad. Ook zijn er prijsverschillen tussen dierenasielen onderling.
Wil je meer weten over het kiezen van een hond? Lees dan dit artikel eens!
Kosten eerste bezoek aan de dierenarts
Na het kopen van een hond is het raadzaam met je hond de dierenarts te bezoeken. Deze controleert of de hond gezond is en de benodigde vaccinaties en behandelingen tegen parasieten heeft gehad. Ook wordt de chip uitgelezen met een chipreader. De kosten van het bezoek aan de dierenarts bestaan uit een consult, met eventueel bijkomende kosten voor vaccinaties of behandelingen.
Wat zijn de kosten voor het chippen van de hond?
In Nederland geldt een chip verplichting voor alle honden. Dit betekent dat elke hond gechipt en online geregistreerd moet zijn. Zowel aan het chippen van de hond als de registratie van de chip zijn kosten verbonden. Sommige dierenartsen hanteren een totaalprijs hiervoor, anderen rekenen elke handeling apart. Het chippen zelf kost gemiddeld tussen de 35 en 45 euro*, exclusief consult. Het registreren kost ongeveer 17 euro* extra.
Wanneer je een puppy aanschaft, moet de pup gechipt zijn voordat hij of zij het nest verlaat. Een volwassen hond uit het asiel moet voor de adoptie ook verplicht gechipt zijn. Een geplaatste chip gaat een leven lang mee. Het zal dus niet snel voorkomen dat je een hond moet laten chippen. Wel moet je na overname de chip eenmalig op jouw naam overzetten.
* Gebaseerd op gemiddelde prijzen in maart 2024
Wat zijn de kosten voor de vaccinatie van een hond?
Zowel een puppy als een volwassen hond hebben regelmatig vaccinaties nodig. Het beschermt ze tegen gevaarlijke infectieziekten. Welke inentingen dit precies zijn, hangt af van de leeftijd van het dier, welke vaccinaties er in het verleden toegediend zijn en of de hond bijvoorbeeld mee naar het buitenland gaat, of soms in een pension verblijft.
De kosten voor een vaccinatie van een hond bestaan uit een algeheel lichamelijk onderzoek en de benodigde vaccinatie(s). Dit onderzoek door de dierenarts is belangrijk om te bepalen of de hond gezond is, zodat het vaccin veilig toegediend kan worden. Afhankelijk van welke vaccinaties de hond nodig heeft, komen de totale kosten terecht op 75 tot 150 euro*.
* Gebaseerd op gemiddelde prijzen in maart 2024
Wat bedragen de kosten voor de sterilisatie of castratie van een hond?
Wanneer je hond gesteriliseerd of gecastreerd moet worden, is het goed te weten voor welke kosten je dan komt te staan. De kosten voor een sterilisatie zijn doorgaans hoger dan de kosten van een castratie. Dit komt doordat sterilisatie een buikoperatie is en langer duurt dan een castratie.
De kosten voor een sterilisatie van een hond zijn afhankelijk van het gewicht van het dier. Je moet rekenen op circa 400 tot 600 euro*, inclusief narcose en nazorg. Ook de kosten voor een castratie van een hond worden berekend op het gewicht en zijn circa 200 tot 350 euro*.
* Gebaseerd op gemiddelde prijzen in maart 2024
Heb je vragen over de dierenartskosten voor jouw hond? Raadpleeg gerust een dierenarts. Zij kunnen adviezen geven over de actuele prijzen van behandelingen en operaties.
Wat zijn de kosten voor hondenvoer per maand?
Een groot deel van de kosten voor een hond bestaan uit de kosten voor hondenvoer. Hoe hoog deze zijn, is afhankelijk van wat voor soort hond je hebt. Een grote hond eet natuurlijk behoorlijk meer dan een klein hondje. Daarnaast zijn er verschillen in soort en de kwaliteit van de voeding. Een premium voeding voor een hond van gemiddelde grootte kost ongeveer 50 tot 80 euro* per maand.
* Gebaseerd op gemiddelde prijzen in maart 2024
De hond heeft ook speeltjes nodig
Ook de kosten voor spullen zoals hondenspeeltjes, een hondenmand en een riem, moet je ook meenemen in de totale kosten voor een hond. Zeker op jonge leeftijd is hondenspeelgoed belangrijk. Het draagt bij aan het fysieke en mentale welzijn van je dier.
Meestal gaan een riem en mand lang mee, maar hondenspeeltjes kunnen bij veel spelen snel slijten. Reken dus op eenmalig ongeveer 100 tot 150 euro voor de aanschaf van alle spullen. Wat betreft de hondenspeeltjes bepaal je dus zelf hoe duur een hond is.
Wat kost een hond per maand?
Als je wil uitrekenen wat een hond per maand kost, dien je de volgende kosten bij elkaar op te tellen: de reguliere dierenartskosten (zoals vaccinaties en behandelingen tegen parasieten), voeding en speelgoed. Bekijk deze kosten op jaarbasis en deel ze door 12 maanden. De maandelijks terugkerende kosten van een volwassen hond zijn zo geschat op 80 tot 110 euro*. Hierbij zijn kosten voor de trimsalon, het pension, een uitlaatservice, hondencursus en onvoorziene (dierenarts)kosten niet meegerekend.
* Gebaseerd op gemiddelde prijzen in maart 2024
Wat kost een hondenverzekering?
Wil je niet voor onvoorziene kosten komen te staan, dan is het afsluiten van een huisdierenverzekering een goede keuze. Een basisverzekering heb je al voor 25 euro per maand. Je kunt er ook voor kiezen om je hond meer uitgebreid te verzekeren. De premie zal dan omhoog gaan, maar ook de dekking wordt dan groter.
Wat een hondenverzekering kost, hangt af van de leeftijd en de gezondheidstoestand van je hond. Voor oudere honden, of hondenrassen die een verhoogd risico lopen op gezondheidsproblemen, is de premie hoger of is het helemaal niet mogelijk een verzekering af te sluiten.
Wat kost een hond cremeren?
Je hoopt natuurlijk dat je zo lang mogelijk van jouw viervoeter kunt blijven genieten. Toch komt er ook een moment dat je afscheid van hem of haar zult moeten nemen. Ook het euthanaseren en/of het cremeren van je hond brengt de nodige kosten met zich mee.
Wat een hond cremeren kost, hangt af van de grootte van het dier en jouw persoonlijke wensen. Bijvoorbeeld of je voor een individuele of een collectieve crematie kiest. De kosten lopen uiteen van ongeveer 100 tot 600 euro* per dier.
* Gebaseerd op gemiddelde prijzen in maart 2024
Veelgestelde vragen over de kosten van een hond
Wat zijn de initiële kosten voor het aanschaffen van een hond?
De kosten voor het aanschaffen van een hond lopen uiteen van 1500 euro voor een pup met een stamboom, tot 400 euro voor een volwassen hond uit het asiel. Let op: dit is slechts een richtlijn.
Wat kost het voeden van een hond?
De maandelijkse kosten voor hondenvoer bedragen rond de 50 à 80 euro per maand, afhankelijk van de grootte van de hond en het soort voeding dat je geeft.
Wat zijn de gemiddelde dierenartskosten voor een hond?
Afhankelijk van welke vaccinaties de hond nodig heeft, kost de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole 75 tot 150 euro. Hier komen nog kosten bij voor middelen tegen vlooien, teken en wormen.
Moet ik rekening houden met kosten voor training of cursussen?
Wanneer je een puppy aanschaft is het raadzaam een puppycursus te volgen, en daarna eventueel een vervolgcursus. Heb je een volwassen hond geadopteerd dan kan een hondencursus helpen elkaar te leren begrijpen.
Wat zijn de jaarlijkse kosten voor het houden van een hond?
Een hond kost circa 1000 tot 1200 euro per jaar. Hierin zijn voeding, reguliere dierenartskosten en speeltjes voor de hond in meegerekend.
Zijn er andere kosten waar ik rekening mee moet houden?
Bij aanschaf van een hond moet je rekening houden met bijkomende kosten zoals kosten voor de trimsalon, het pension, de uitlaatservice, hondencursus en onvoorziene (dierenarts)kosten.