Deze maatregel helpt kwijtgeraakte honden weer terug te vinden. Ook zorgt het ervoor dat er niet zomaar met honden gehandeld kan worden. Tevens is een chip bij je hond verplicht als je dier mee naar het buitenland op vakantie gaat. In dit artikel vertellen we je alles over het chippen en registreren van je hond.
Sinds wanneer is het verplicht om je honden te chippen en registreren?
In Nederland geldt sinds 2013 een chip- en registratieverplichting voor honden. Dit betekent dat elke hond in Nederland een chip moet dragen die geregistreerd staat bij een online databank. Als hondeneigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het chippen en registreren van je hond.
Wanneer een hond van eigenaar wisselt is opnieuw chippen niet nodig. Wel moet je de chip van je hond registreren, of de bestaande registratie aanpassen. Dit kan je online doen via Petlook. Wil je weten of het chipnummer van jouw hond al ergens geregistreerd staat, dan kan je dit opzoeken via www.chipnummer.nl.
Registratie eerste eigenaar
De eerste eigenaar van een hond is verplicht het dier te laten chippen en de registratie in orde te maken. Meestal is dit de fokker en wordt het hele nest hondjes tegelijk gechipt. Wanneer je een hond adopteert of van iemand overneemt, moet je binnen twee weken het chipnummer op jouw naam en adres laten registreren.
Honden die vanuit het buitenland naar Nederland komen moeten ook gechipt zijn. De importeur is verplicht om dit te regelen vóór het importeren. Eenmaal geïmporteerd moet het chipnummer van de hond in Nederland geregistreerd worden.
In beide gevallen is er een UBN nodig, een Uniek BedrijfsNummer. Dit nummer kan je aanvragen bij het RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). Ook moet er een geboorte- of importmelding gedaan worden bij het RVO. Hierna kan de dierenarts een EU-paspoort voor je hond uitgeven. Elk paspoort heeft een uniek paspoortnummer dat gekoppeld wordt aan het chipnummer en ook geregistreerd wordt in de databank.
Wat is chippen?
Een microchip is een hele kleine transponder ter grootte van een rijstkorrel. Deze transponder bevat een unieke code met een nummer dat uitgelezen kan worden met een speciaal apparaat. Het plaatsen van deze chip gebeurt door een dierenarts en doet nauwelijks pijn. Na het plaatsen moet het chipnummer bij een online databank geregistreerd worden, met de gegevens van het dier en van de eigenaar erbij.
De chip zelf is niet actief, er zit geen batterij in of andere elektronica. Zodra er een afleesapparaat in de buurt van de chip komt, gaat er in de spoel van de chip een kleine inductiestroom lopen. De chip wordt hierdoor geactiveerd en zendt een signaal uit naar het afleesapparaat waarop de code van de chip te lezen is.
Vanaf welke leeftijd hond chippen en registreren?
Pups moet je binnen 7 weken na de geboorte laten chippen en registreren. Dit mag enkel gebeuren door een dierenarts, een paraveterinair of door een bij het RVO geregistreerde chipper. Binnen één week na het chippen moet de fokker een geboortemelding bij het RVO doen.
Geplaatste chips kunnen enkel uitgelezen worden door een speciale chipreader. Elke dierenarts beschikt over een chipreader. Ook de politie, het asiel en de dierenambulance hebben er een.
Honden uit het buitenland chippen en registreren
Neem je een hond over die uit het buitenland komt, dan is de importeur verantwoordelijk voor het chippen en registreren. De hond staat dan geregistreerd op naam van degene die de hond heeft geïmporteerd.
Als je zelf de importeur bent, moet je een UBN aanvragen bij het RVO. Je krijgt dan een registratienummer waarmee je de hond door een dierenarts kunt laten registreren. Hiervoor heeft de dierenarts jouw UBN nodig. Mocht de hond nog geen EU-paspoort hebben dan kan de dierenarts deze ook aanmaken. Heeft iemand anders de hond geïmporteerd, bijvoorbeeld een stichting of asiel, dan moet je binnen twee weken na de overname het chipnummer op jouw naam en adres registreren.
Hond zonder registratie gekocht
Wil je een hond overnemen, controleer dan altijd of het dier een chip draagt. Dit kan je in het paspoort zien, of met behulp van een chipreader. Is de hond niet gechipt, koop deze dan niet. De verkoper is dan in overtreding en mogelijk een (illegale) hondenhandelaar.
Heb je toch een hond zonder registratie gekocht, laat hem dan zo snel mogelijk alsnog chippen en registreren. Dit doe je door een UBN aan te vragen en je hond hierna door een dierenarts te laten chippen.
Chip hond omzetten
Op www.chipnummer.nl kan je kijken of je hond in een databank geregistreerd staat. Staat je dier nog geregistreerd op de naam van de vorige eigenaar, neem dan contact op en vraag hem of haar de registratie te beëindigen. Hierna kan je je hond zelf registreren via Petlook.
Welke hond past bij mij?
Heb je nog geen hond, maar ben je wel aan het oriënteren? Zoek dan eerst goed uit welke hond er bij jou past. Door je hier goed in te verdiepen voorkom je verrassingen en zorg je ervoor dat je jouw hond naar keuze in al zijn behoeftes kunt voorzien.
Waarom is het verplicht om een hond te chippen en registreren?
De belangrijkste reden waarom je een hond moet laten chippen en registreren, is om illegale hondenhandel tegen te gaan. Op deze manier wil de overheid inzicht krijgen waar honden vandaan komen en welke personen er betrokken zijn bij de aanschaf en overname. Honden uit de illegale handel zijn vaak niet gezond en er wordt niet gelet op het welzijn van de dieren. Kwaadwillende fokkers en handelaren kunnen zo beter opgespoord en vervolgd worden.
Daarnaast is het natuurlijk heel fijn dat een weggelopen hond door middel van de chip altijd weer thuisgebracht kan worden.
Alle voordelen van het chippen en registreren van honden:
- Tegengaan van illegale fokhandel
- Het verbeteren van het welzijn van honden
- Terugvinden van een kwijtgeraakte hond
- Controle of de gegeven vaccinaties bij de betreffende hond horen, door de koppeling van het chipnummer aan het paspoort
Registratie actueel houden
Maak een account aan bij de databank zodat je voortaan zelf je gegevens kunt aanpassen. Bijvoorbeeld als je gaat scheiden, verhuizen of als je een nieuw telefoonnummer hebt. Het is belangrijk dat de gegevens actueel zijn. Mocht je hond per ongeluk weglopen dan kan hij zo sneller weer thuisgebracht worden. Daarnaast ben je verplicht om de registratie van je hond actueel te houden.
Waar kan ik mijn hond laten chippen?
De dierenarts kan een chip bij je hond plaatsen. Dit doet niet meer pijn dan het geven van een vaccinatie. De chip is niet groot en naald zeer scherp. Een geplaatste chip gaat een leven lang mee.
Veelgestelde vragen over honden chippen en registreren
Hoeveel kost het om mijn hond te laten chippen?
De kosten van het chippen van een hond bestaan uit een consult en het plaatsen en registreren van de chip. Het tarief van een consult verschilt van dierenarts tot dierenarts. Lees hier meer over de kosten van een hond.
Doet een hond chippen pijn?
Het plaatsen van een chip doet geen pijn bij je hond. Enkel het prikje kan je dier even voelen. Een geplaatste chip gaat een leven lang mee.
Kun je de chip van een hond voelen?
De chip wordt in het onderhuidse weefsel tussen de schouderbladen of op de linkerschouder van je hond gebracht. Deze is na plaatsen in principe nog te voelen. De chip is echter zo klein dat deze bij veel honden niet voelbaar is.
Welke databank hond registreren?
Je kunt je hond registreren bij een online databank zoals Petlook. Deze is aangewezen door RVO.