Chocolade vergiftiging bij een hond

Heeft je hond chocolade gegeten? Dit kan erg gevaarlijk zijn en leiden tot een chocoladevergiftiging. Chocolade bevat theobromine. Deze stof is ongevaarlijk voor de mens, maar het is giftig voor honden. We vertellen je in dit artikel alles over een chocolade vergiftiging bij de hond.
Hond en chocolade

Waarom is chocolade slecht voor een hond?

In cacao en chocolade zit een stof genaamd theobromine. Deze stof behoort, net als cafeïne, tot de methylxantines. Doordat het lichaam van een hond methylxantines zeer langzaam afbreekt, kunnen deze voor vergiftigingsverschijnselen zorgen. Zo komt het dat chocolade giftig voedsel voor honden is. Eén dosis gegeten chocolade kan al fataal aflopen voor je hond!

Ook wanneer je regelmatig kleine beetjes chocolade aan je hond geeft, is dit gevaarlijk. De gifstof kan zich in de loop van de tijd opstapelen in het lichaam en alsnog schadelijk zijn. Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger deze voor je hond is.

Ook cacaodoppen, die weleens in de tuin gestrooid worden, bevatten theobromine en zijn dus giftig voor honden.

Wat moet ik doen als mijn hond chocolade heeft gegeten?

Omdat je nooit weet hoe gevoelig je hond reageert op chocolade, is het belangrijk altijd contact op te nemen met de dierenarts als je hond chocolade heeft gegeten. Doe dit ook ’s avonds en in het weekend. Bewaar indien mogelijk de verpakking van de chocolade en neem deze mee naar de dierenarts. Probeer ook een inschatting te maken hoeveel gram chocolade je hond heeft gegeten.

Wacht niet af tot je hond klachten krijgt, want dan helpt een behandeling mogelijk niet voldoende meer. Daarnaast kunnen de organen zo blijvende schade oplopen.

De symptomen van een chocolade vergiftiging bij een hond

Nadat een hond chocolade heeft gegeten, kan er één tot enkele uren later een chocolade vergiftiging optreden.

Dit zijn symptomen die kunnen wijzen op een chocolade vergiftiging bij je hond:

  • Onrust
  • Diarree en/of braken
  • Rillen
  • Hijgen
  • Veel drinken en veel plassen
  • Zwalkend lopen
  • Urine laten lopen
  • Hartritmestoornissen

De symptomen kunnen enkele dagen aanwezig blijven. Wanneer er geen therapie ingezet wordt, kan de vergiftiging de hond fataal worden.

Welke hoeveelheid is schadelijk?

Hoeveel chocolade schadelijk, of zelfs dodelijk is voor een hond verschilt per dier. Dit hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van het dier, de opgegeten hoeveelheid en wat voor soort chocolade het is. Pure chocolade bevat veel meer theobromine dan melkchocolade en is dus gevaarlijker.

Er is dus geen standaard schadelijke dosering te noemen. Bekijk hier of jouw hond te veel chocolade heeft gegeten. Let op, deze berekening is slechts een richtlijn! Het geeft je geen zekerheid dat je hond niet ziek wordt. Je kunt ook deze leidraad aanhouden:

Soort chocolade Gevaarlijke hoeveelheid chocolade 
Melkchocolade vanaf 20 tot 50 gram/kg
Pure chocolade vanaf 5 tot 10 gram/kg

Witte chocolade is niet giftig, maar kan wel maag- en darmklachten geven vanwege het hoge vetgehalte.

Behandeling van een chocoladevergiftiging bij een hond

Er is geen antigif beschikbaar tegen de stof theobromine. Het is wel mogelijk om de hond te laten braken of de maag te spoelen, zodat zo veel mogelijk chocolade het lichaam snel verlaat.

Wanneer braken geen effect meer heeft kan de dierenarts medicijnen geven om de gevolgen van de chocolade vergiftiging bij de hond zo veel mogelijk te beperken.

Soms moet het zieke dier opgenomen worden voor het toedienen van extra infuus en medicatie. Ook kan zo de ademhaling, hartslag, bloeddruk en temperatuur in de gaten gehouden worden.

Gaan honden dood van het eten van chocolade?

Een chocoladevergiftiging is een levensbedreigende situatie en er is een hoog risico op overlijden! Omdat het niet vooraf te zeggen is hoeveel chocolade dodelijk is voor een hond, is alle chocolade die je dier binnenkrijgt een gevaar. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de stoffen al zijn opgenomen in het bloed. Wanneer dit het geval is, kan je hond binnen enkele uren erg ziek worden en er zelfs dood aan gaan.

Heeft je dier chocolade gegeten, of vermoed je dit, ga dan dus direct naar de dierenarts.

Voorkom dat je hond chocolade kan eten

Voorkom dus dat je hond in aanraking komt met chocolade. Zet geen schaal bonbons of paaseieren op tafel en wees extra alert tijdens Sinterklaas en de kerstdagen. Ook al steelt je hond nooit iets van tafel, dit kan in een onbewaakt moment toch gebeuren. Leg ook geen (ingepakte) chocolade in een schoen of onder de boom.

Veelgestelde vragen over chocolade en honden

Wat gebeurt er als een hond chocolade eet?

Chocolade bevat de stof theobromine. Honden kunnen deze stof moeilijk afbreken, waardoor het schadelijk is voor het lichaam. Hierdoor kan je hond een gevaarlijke chocolade vergiftiging oplopen.

Moet ik mijn hond laten braken na het eten van chocolade?

Probeer nooit zelf je hond te laten braken met zout of andere middelen. Dit is erg gevaarlijk en kan voor een zoutvergiftiging zorgen. Hier kan je hond ook aan overlijden! Laat het braken van je hond altijd aan de dierenarts over.

Moet mijn hond naar een dierenarts na het eten van chocolade?

Wanneer je hond chocolade heeft gegeten is het lastig te bepalen welke dosering schadelijk is. Ga daarom altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts. Ook wanneer je hond langer dan twaalf uur geleden chocolade heeft gegeten. De dierenarts kan dan nog een middel geven dat helpt de chocolade veilig uit de darmen te verwijderen.