Chocoladevergiftiging bij hond en kat

Heeft je hond of kat chocolade gegeten? Dit kan erg gevaarlijk zijn en leiden tot een chocoladevergiftiging! Chocolade bevat de stof theobromine. Deze stof is ongevaarlijk voor de mens, maar honden en katten kunnen het niet goed verwerken.

Daarom kan het opeten van een kleine hoeveelheid chocolade voor hen al giftig zijn. Bezoek altijd zo snel mogelijk een dierenarts als je hond of kat chocolade heeft gegeten!

Hond chocoladevergiftiging

Symptomen

Wanneer je dier chocoladevergiftiging heeft, zie je één tot enkele uren na het opeten hiervan de volgende verschijnselen:

  • Onrust
  • Diarree en/of braken
  • Rillen
  • Hijgen
  • Zwalkend lopen
  • Urine laten lopen

 

Welke hoeveelheid is schadelijk?

De schadelijke dosering chocolade verschilt per dier. Dit hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van het dier, de opgegeten hoeveelheid en wat voor soort chocolade het is. Pure chocolade bevat veel meer theobromine dan melkchocolade en is dus gevaarlijker. Ook speelt de gevoeligheid van het maag-darmkanaal mee.

Er is dus geen standaard schadelijke dosering te noemen. Bereken hier of jouw hond teveel chocolade heeft gegeten. Je kunt ook deze richtlijnen aanhouden:

Soort chocolade Giftige dosering
Puur 5 tot 10 gr/kg
Melk 20 tot 50 gr/kg

Witte chocolade is niet giftig, maar kan wel maag- en darmklachten geven vanwege het hoge vetgehalte.

 

Behandeling chocoladevergiftiging

Er is geen antigif beschikbaar tegen theobromine. Het is wel mogelijk om de hond te laten braken of de maag te spoelen, zodat zoveel mogelijk chocolade het lichaam snel verlaat. Ook kunnen er medicijnen gegeven worden om de gevolgen van de vergiftiging zo veel mogelijk te beperken. Daarom is het raadzaam direct de dierenarts te bellen zodra je hebt ontdekt dat je hond of kat chocolade heeft gegeten. Een chocoladevergiftiging is een levensbedreigende situatie en er is een hoog risico op overlijden!

Katten

Katten reageren hetzelfde op theobromine als honden, alleen eten zij er meestal niet genoeg van om er ziek van te worden. Toch is het raadzaam om chocolade ook uit de buurt van je kat te houden en de dierenarts te bezoeken als je twijfelt.