Maag- en darmproblemen bij honden

Merk je dat je hond zich niet lekker voelt? Heeft hij last van dunne ontlasting, diarree of moet hij vaak braken? Dan is hij zeker niet de enige. Maag- en darmproblemen bij honden zijn veelvoorkomende redenen dat de dierenarts bezocht wordt.

Als de klachten steeds terugkeren of ernstig van aard zijn, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je dierenarts. Zowel braken als diarree kunnen tekenen zijn van ziekten in andere delen van het lichaam. Je kunt hierbij denken aan problemen met de baarmoeder, lever, bijnieren, alvleesklier of een infectie van de urinewegen of andere organen. Het is bij maag- en darmproblemen bij honden van belang dat je je dierenarts belt als je dier na enkele dagen niet opknapt of bloed in de ontlasting heeft.

Maag en darmproblemen hond

Acute darmproblemen

Maag- en darmproblemen bij honden zijn meestal te wijten aan het eten van ongeschikt voedsel, parasieten of een virale infectie. Acute darmproblemen kunnen in sommige gevallen ernstige oorzaken hebben, zoals een pancreatitis (een ontstoken alvleesklier), een parvovirus– of giardia-infectie van de darmen.

Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts als de problemen steeds terugkeren of ernstig van aard zijn

 

Chronische darmproblemen

Als de symptomen langer dan drie weken aanhouden of terugkeren, worden ze als langdurig beschouwd en is er reden om verder onderzoek te gaan verrichten. Andere tekenen die het gevolg kunnen zijn van chronische maagdarmproblemen zijn vermoeidheid, een verminderde eetlust en vermagering.

Wil je meer advies over maag- en darmproblemen bij honden? Of wil je je hond graag laten controleren? Vind hier je dichtstbijzijnde dierenkliniek.