Ziekte van Lyme bij katten

De meeste katten hebben wel eens een tekenbeet gehad. Teken zijn vervelende parasieten die ziektes bij zich kunnen dragen. Een ervan is de ziekte van Lyme. In dit artikel vertellen we je alles over de ziekte van Lyme bij de kat en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Ziekte van Lyme bij katten

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Borrelia Burgdorferi. Deze bacterie wordt overgedragen door teken; kleine, spinachtige parasieten die leven van het bloed van zoogdieren. Ongeveer één op de vijf teken in Nederland draagt de Borrelia bacterie bij zich, die de oorzaak is van de ziekte van Lyme (bron: RIVM). Ze krijgen de bacteriën binnen via knaagdieren of vogels. Wanneer een besmette teek je kat bijt, kan de bacterie dus overgedragen worden en zo de ziekte van Lyme veroorzaken.

Kunnen katten de ziekte van Lyme krijgen?

Katten kunnen, net als mensen, ook de ziekte van Lyme krijgen. Omdat katten vaak de “egel teek” (Ixodes hexagonus) oplopen en niet de “bos teek” (Ixodes ricinus; de teek die mensen en honden meestal hebben), krijgen ze ook minder vaak de ziekte van Lyme. Daarnaast verloopt de ziekte bij katten meestal zonder klachten. Toch kunnen de symptomen van Lyme bij katten ook zeer ernstig zijn. Het is daarom raadzaam teken bij je kat te bestrijden.

Symptomen van de ziekte van lyme bij de kat

Wanneer een kat wel symptomen heeft van de ziekte van Lyme, zijn de ziekteverschijnselen soms erg vaag. Koorts en lusteloosheid zijn de veel geziene klachten. In meer ernstige gevallen treedt er kreupelheid op en kunnen er nierproblemen ontstaan. De kat voelt zich dan wel erg ziek. Omdat de klachten vaak pas na maanden tot jaren opspelen, is de relatie tot de ziekte van Lyme lastig aan te tonen.

Ziekte van Lyme behandeling

De eerste twaalf uur na vastbijten van de teek in de huid van de kat, is de kans op een besmetting met Borrelia laag. Hierna loopt het risico op een besmetting steeds op. Door middel van een bloedonderzoek bij de dierenarts kan de ziekte van Lyme vastgesteld worden. Echter, de uitslag van dit onderzoek is vaak niet betrouwbaar. Daarom bestaat de diagnose van de ziekte van Lyme bij de kat ook uit het uitsluiten van andere ziekten en aandoeningen die de klachten kunnen veroorzaken.

Een behandeling tegen de ziekte van Lyme bestaat uit een antibioticakuur van enkele weken. Soms helpt antibiotica niet voldoende om de ziekte te genezen. Ook kan de kat drager van de ziekte zijn, zonder er klachten van te hebben.

Hoe kan je een teek bij de kat verwijderen?

Heb je een teek bij je kat gevonden dan is het raadzaam deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit doe je op de volgende manier:

  • Strijk de haren rondom de teek uit elkaar.
  • Gebruik een tekenpincet of tekenhaakje en pak de teek hiermee zo dicht mogelijk op de huid van je kat vast. Gebruik hiervoor geen gewoon pincet, hiermee knijp je de teek stuk.
  • Verwijder de teek nu voorzichtig en met een draaiende beweging.
  • Sommige katten blijven niet stilzitten, waardoor het weghalen van een teek lastig kan zijn. Vraag in dat geval je dierenarts om hulp.
  • Controleer de tekenbeet regelmatig gedurende enkele dagen na het weghalen. Wordt de huid rood of ontstoken, bezoek dan een dierenarts.

Ziekte van Lyme voorkomen bij de kat

Je kunt teken en dus de ziekte van Lyme bij katten voorkomen, door je kat het hele jaar een teekwerend middel van de dierenarts te geven. Let erop dat je je kat geen middel tegen teken bij honden geeft! Deze zijn zeer giftig voor katten. Is je kat veel buiten, controleer dan dagelijks op de aanwezigheid van teken. Doe dit door met je handen over de hele vacht van je kat heen te strijken en kijk of je oneffenheden voelt.

Veelgestelde vragen over de ziekte van Lyme bij een kat

Hoe gevaarlijk is een teek bij een kat?

Teken zijn na muggen de meest ziekte verspreidende parasieten. Ze kunnen ziekten op mens en dier overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Ehrlichia en Anaplasma. Omdat je niet aan een teek kunt zien of deze een ziekte bij zich draagt, kan je elke teek bij je kat het beste zo snel mogelijk verwijderen.

Kan een teek van kat op mens?

Een teek kan zowel op een mens als op een kat gevonden worden. Omdat teken niet kunnen springen, kunnen ze zich niet zomaar van de ene gastheer naar de andere verplaatsen. Een teek kan in theorie dus van een kat op een mens gaan, maar dit is onwaarschijnlijk.

Waar zitten teken meestal bij katten?

Teken kunnen overal op de kat voorkomen, maar hebben een voorkeur voor de kop, nek, hals en oren. Ook vind je ze tussen de voorpoten, tussen de tenen en onder de staart van de kat.