Parasieten bij de kat

Hoe goed je je kat ook verzorgt, uiteindelijk krijgt elke kat te maken met parasieten. Parasieten zijn kleine organismen die leven op of in je kat. Ze zijn een bedreiging voor de gezondheid van je dier en kunnen daarnaast voor veel ongemak zorgen. Ook zijn sommige parasieten overdraagbaar op mensen. Lees hier welke parasieten er bij katten zijn en wat je ertegen kunt doen.

Parasieten bij de kat

Uitwendige parasieten

Vlooien

Een van de meest voorkomende parasieten bij katten zijn vlooien. Deze kleine beestjes leven op de huid van je huisdier en zuigen hier steeds wat bloed. Vlooienbeten veroorzaken (enorme) jeuk. Deze jeuk is het meest opvallende kenmerk van een vlooienbesmetting. Vlooien planten zich snel voort en kunnen hierdoor ook een probleem vormen in huis. Sommige katten reageren allergisch op de beet van een vlo.
Lees meer over vlooien bij de kat

Teken

Een andere parasiet die regelmatig bij katten wordt gezien is de teek. Dit beestje lijkt een beetje op een spin. Een teek bijt zich vast in de huid van de kat en zuigt zo bloed. Dit houdt hij enkele uren tot dagen vol. Je kat heeft hier meestal weinig last van. Teken kunnen allerlei ziektes overdragen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.
Lees meer over teken bij de kat

Mijten

Ook mijten zijn parasieten die een beetje op een spin lijken. Ze zijn alleen een stuk kleiner dan de teek en bijna onzichtbaar. Er komen verschillende soorten mijten bij katten voor. Dit zijn de meest voorkomende:

Oormijt – oormijten leven in de oren van katten en veroorzaken hier veel jeuk.
Vachtmijt – dit is een besmettelijke mijt die vooral jeuk en haaruitval geeft.
Schurftmijt – besmet niet alleen katten, maar kan ook mensen infecteren.
Herfstmijt – van deze mijten geven vooral de larven hevige jeuk.

Inwendige parasieten

Wormen

Er zijn veel verschillende soorten wormen bij katten te vinden. Eitjes en larven van wormen kunnen ongemerkt in het lichaam van je kat terecht komen. Ze zijn niet zichtbaar met het blote oog. Je kunt een worminfectie bij je kat niet voorkomen maar wel goed behandelen. Naast dat wormen onhygiënisch zijn kunnen ze ook honden en mensen besmetten. Veel voorkomende wormen bij katten zijn spoelwormen, longwormen, haakwormen en lintwormen. De vossenlintworm komt zelden voor bij de kat.
Lees meer over wormen bij de kat

Tritrichomonas foetus

De darmparasiet Tritrichomonas foetus wordt voornamelijk bij jonge katten gezien. De klachten zijn diarree en buikpijn. Een infectie met Tritrichomonas is vaak zeer hardnekkig. Katten kunnen vermoedelijk enkel elkaar besmetten.
Lees meer over Tritrichomonas bij de kat

Giardia

Giardia is een parasiet die in de dunne darm van katten leeft. Hij wordt uitgescheiden via de ontlasting en kan lang overleven in de omgeving. Een symptoom van Giardia is (wisselende) diarree met slijm. Vaak geeft Giardia ook geen klachten. Mensen kunnen deze darmparasiet ook oplopen.
Lees meer over Giardia bij de kat

Parasieten in het buitenland

Sommige parasieten vind je voornamelijk in het buitenland, zoals bijvoorbeeld de hartworm. Katten kunnen hier ernstig ziek van worden. Gaat je kat mee naar het buitenland, zorg dan dat je dier goed beschermd is.

Vermoed je dat jouw huisdier parasieten bij zich draagt? Gaat je kat mee op reis? Vraag je dierenarts om raad. Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.