Pup in huis, hoe bereid je je voor?

Je hebt een nieuwe pup in huis, wat leuk! Het zal voor jullie allebei even wennen zijn. Voor je puppy is alles spannend en nieuw. Voor jou verandert er veel in huis. We geven je hier tips zodat je pup zich snel bij jou thuis zal voelen!

Nieuwe pup in huis

Welke voorbereidingen moet je treffen als je een pup in huis neemt?

Probeer om de vertrouwde geur uit het nest van je pup mee naar huis te nemen. Dit kan je doen door aan de fokker of het asiel een dekentje te vragen dat in het nest heeft gelegen. Leg het dekentje bij je pup in zijn nieuwe mandje. De geur van het nest die aan het dekentje zit, heeft een rustgevende werking.

Zorg ook voor rust tijdens de eerste dagen dat je pup bij jou in huis is. Visite kan je beter een weekje uitstellen en vertel de kinderen dat jullie nieuwe huisgenoot veel rust nodig heeft. Ligt de pup te slapen, stoor hem dan niet maar wacht tot hij zelf naar je toe komt. Dit geldt ook voor een eventueel nieuwsgierige, al aanwezige hond in je huishouden. De mand, of de bench (dit is een soort hokje met daarin een mand voor je hondje), moet een veilige rustplaats zijn.

Uiteraard kan je nieuwe gezinslid zijn behoefte nog wel eens binnen doen. Geef hem hiervoor geen straf, maar neem hem mee naar buiten op de momenten dat je een plasje verwacht. Deze momenten zijn meestal na het slapen of na het eten.

De eerste dag/nacht pup in huis

De eerste dag in huis met een nieuwe pup is een spannende dag voor jullie beiden. Het is voor je pup de eerste keer dat hij zonder zijn moeder, broertjes en zusjes is. Voor sommige hondjes is dat erg wennen, anderen hebben er weinig tot geen moeite mee.

Toch is het goed om de eerste nachten dat je pup in huis is een oogje in het zeil te houden. Veel pups zullen ‘s nachts gaan piepen en zich alleen voelen. Het kan daarom helpen om je hondje ’s morgens vroeg op te halen, zodat hij overdag al kan wennen aan zijn nieuwe huis.

Zet de eerste dagen je pup in een doosje naast je bed. Zo kan je goed opletten hoe het met hem of haar is. Leg eventueel een warmteknuffel in zijn doosje of mand. Dit is een knuffel die je in de magnetron kunt opwarmen. De warmte van de knuffel bootst de rust van het nest een beetje na. Ook zijn hiervoor speciale puppy snuggles te koop.

Zorg voor een veilige slaapplek voor je pup

Zorg de eerste nachten dat je puppy een slaapplek in de buurt van, of zelfs op jouw slaapkamer heeft. Je kunt je pup zo goed in de gaten houden en hem eventueel nog een keer extra laten plassen mocht dat nodig zijn. Let op: blokkeer de trap als je niet op de begane grond slaapt!

Pups die net het nest uit zijn, kunnen de eerste dagen nog regelmatig piepen. Dit betekent niet dat je hondje telkens iets nodig heeft. Reageer daarom niet elke keer op het gepiep, maar controleer regelmatig of alles nog goed gaat.

Veel pups slapen graag in een bench, omdat dit een kleine, veilige en overzichtelijke ruimte is. Maar niet alle pups zijn gewend om opgesloten te worden. Kent jouw puppy de bench niet, laat hem dan de eerste nacht in een mandje slapen bij jou in de buurt. Oefen overdag korte momenten met de deur van de bench dicht, zodat je dier langzaam aan de bench gewend raakt. Doe het deurtje pas dicht als je hondje de bench volledig als veilige plek herkent.

Zorg voor de juiste voeding bij het in huis nemen van een puppy

Zorg dat je de voeding in huis hebt die je pup bij de fokker gewend was. Wil je graag andere voeding geven? Meng dit dan langzaam met de oude voeding, zodat je een week na het in huis nemen van je pup volledig de nieuwe voeding kan geven. Een plotselinge verandering van voedsel kan voor diarree en buikpijn bij je pup zorgen. Verdeel de porties in vier maaltijden per dag vanwege de beperkte maaginhoud van je hondje. Dit kan geleidelijk verminderd worden naar driemaal per dag op een half jaar leeftijd.

Een pup in de groei heeft een grotere energiebehoefte dan een volwassen hond. Daarnaast vereist deze groei een uitgebalanceerde verhouding van bijvoorbeeld eiwitten en calcium. Deze uitgebalanceerde samenstelling is tijdens de gehele groeifase van belang voor een goede skeletopbouw. Hierbij is het ras van je hond van belang. Deze bepaalt mede hoe groot je hondje uiteindelijk moet worden. Raadpleeg voor een goed voedingsadvies steeds je dierenarts. Hier kun je ook je puppy wegen, om te kijken of de groei goed verloopt.

De eerste keer naar buiten met je puppy

Voor je kleintje is de wereld om hem heen plots een stuk groter geworden. Een puppy in huis nemen betekent dat zijn nest is verruild voor een grote mand en natuurlijk ook dat hij dagelijks mee naar buiten mag. Dat laatste is erg belangrijk, want je pup zit midden in de socialisatiefase. Dit is een periode waarin hij niet snel bang is en het belangrijk is dat hij veel nieuwe en verschillende situaties meemaakt. Alles wat hij nu ziet en hoort zal hij later eerder als ‘gewoon’ beschouwen. Hoe beter deze socialisatie verloopt, hoe groter de kans dat je pup opgroeit tot een zelfverzekerde, volwassen hond.

Wanneer je de eerste keer naar buiten gaat met je puppy, mag je dit niet langer doen dan tien minuten. Er zijn buiten veel indrukken die misschien al snel te veel voor je hondje zijn. Vind je maatje het naar buiten gaan nog spannend? Neem hem dan tijdelijk mee op de arm. Doe dit ook wanneer je puppy liever nog niet zelf buiten loopt. Zo kan hij op een veilige hoogte de wereld verkennen en wennen aan verkeer, geluiden en andere honden. Wanneer je pup de grond gaat verkennen, neem hem dan de eerste week enkel mee naar rustige plekken en laat hem nooit loslopen.

Beperk de wandelingen de hele eerste week tot een lengte van circa tien minuten per keer. Veel dierenklinieken organiseren puppy-party’s, een leuke manier om je hondje aan de dierenkliniek te laten wennen en voor jou een avond of middag met allerlei informatie over de verzorging en opvoeding van je pup.

Nieuwe pup in huis

Houd rekening met parasieten bij de hond

Pups kunnen wormen krijgen van hun moeder (in de baarmoeder of via melk) of via de omgeving. De meeste pups worden in het nest al ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Vraag dit voor de zekerheid na bij de fokker. Geef hierna maandelijks een kuur tegen wormen tot de leeftijd van zes maanden en daarna minstens vier keer per jaar (afhankelijk van de leefomstandigheden en voeding).

Wormeitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar in de ontlasting. Wormen kunnen bij pups zorgen voor vermagering, groeiproblemen, diarree en braken. Spoelwormen kunnen ook mensen besmetten, redenen genoeg om je hond dus goed te ontwormen. Er zijn verschillende manieren om te ontwormen; meestal gebeurt dit met een tablet of pipet.

Andere veel voorkomende parasieten bij de hond zijn vlooien. Vlooien komen soms mee vanuit het nest. Vlooienontlasting is zichtbaar als zwarte puntjes in de vacht. Ook in de winter kan een pup vlooien krijgen. Pups kunnen al vanaf 6 weken leeftijd tegen vlooien behandeld worden met een specifieke pipet. Een pipet werkt in het algemeen vier weken. Daarnaast zijn er voor oudere honden ook tabletten en banden die tegen vlooien werken.

Teken zijn spinachtige parasieten die vanuit de omgeving in de vacht van de pup terecht kunnen komen. Teken kunnen, zeker in zuidelijke delen van Europa, vervelende ziekten overbrengen. Er zijn verschillende middelen tegen teken beschikbaar zoals een halsband, pipet of tablet. Bespreek welk middel tegen teken het meest veilig is voor je puppy.

Denk aan het inenten van de pup

Je pup heeft, als het goed is, eerder al een vaccinatie gekregen op 6 weken leeftijd. De volgende moet dan rond 9 weken leeftijd gegeven worden. Je kan het inenten van je pup in het vaccinatieboekje controleren. Op de leeftijd van twaalf weken krijgt hij zijn laatste enting bij de dierenarts. Na deze puppy vaccinaties wordt de basisvaccinatie afgerond tussen de 6 en de 12 maanden leeftijd. Bij de volwassen hond volstaat hierna een jaarlijkse vaccinatie om de afweer op peil te houden.

Waar moet je tot slot aan denken bij het nemen van een pup in huis?

Een verhuizing is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van je puppy. Het wennen aan een nieuwe plek kan enkele weken in beslag nemen. Probeer geduld te hebben met je nieuwe hondje. Uiteindelijk zal je geduld beloond worden met een hechte band en een maatje voor het leven!

Wil je meer informatie over pups? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.

Veelgestelde vragen over een pup in huis

Wat moet je niet doen als je een pup in huis neemt?

Wanneer je een pup in huis hebt, is het belangrijk dat je hem niet straft. Je hondje moet overal aan wennen en ook alles nog leren. Dit vergt veel tijd en geduld van jou als baasje. Onthoud dat door straffen je puppy enkel angstig of opstandig wordt en mogelijk juist verkeerd gedrag aanleert. Beloon je hondje in plaats daarvan voor goed gedrag.

Wat is de beste leeftijd om een pup in huis te nemen?

Een pup mag volgens de wet op een leeftijd van 7 weken het nest verlaten (mits deze in Nederland is geboren). Het is echter aan te raden je hondje langer bij de moeder te laten, bijvoorbeeld totdat hij 8 tot 10 weken oud is. De pups leren in deze laatste weken nog veel sociale vaardigheden aan van hun moeder en broertjes en zusjes. Je kunt een pup dus het beste in huis nemen tussen de leeftijd van 8 en 10 weken.