Wat is een hartworm?
De hartworm (Dirofilaria Immitis) is een parasiet waarvan de larven verspreid worden via stekende muggen. In Nederland zijn deze muggen nog niet waargenomen. Ze komen vooral voor in Zuid-Europa, delen van Oost-Europa, de Nederlandse Antillen, Amerika en Japan. Een volwassen hartworm heeft een lengte van 10 tot 30 centimeter lang.
Oorzaken hartworm
Wanneer jouw kat gestoken wordt door een mug die drager is van de hartworm, dan komen er via de mug mini-hartwormpjes (microfilariën) in het lichaam van de kat terecht. Deze larven dringen de bloedbaan binnen en komen zo in de longslagader en in het hart terecht. Het duurt enkele maanden voordat de larven hier uitgegroeid zijn tot volwassen wormen. De volwassen wormen produceren weer eitjes waar larven uitkomen, die zich verspreiden via de bloedbaan. De larven kunnen zo een lange tijd in de bloedbaan blijven circuleren. Hoe vaker een kat gestoken wordt, hoe groter het risico op hartworm is.
Omdat de hartworm ook wel Franse longworm genoemd wordt, verwarren veel mensen hartwormen met longwormen. Dit zijn echter twee verschillende parasieten met elk een heel andere levenscyclus.
Symptomen hartworm bij de kat
Een kat met hartworm heeft hier vaak lange tijd geen klachten van. Soms groeien de hartwormen niet uit tot volwassen wormen, waardoor het dier ook geen klachten krijgt en dan spontaan herstelt. Toch komt het ook regelmatig voor dat katten wel ziek worden van een hartwormbesmetting. Dit zijn de meest geziene symptomen van hartworm bij de kat:
- Benauwdheid, hoesten (soms met bloed)
- Zwaar ademen
- Moeizaam lopen
- Bloedarmoede
- Vermoeidheid, lusteloos
- Vochtophoping in de buik
- Schade aan het hart en de lever
Wanneer de symptomen zich openbaren, is de infectie vaak al ver gevorderd en is het lastig om de kat nog volledig te genezen. Een onbehandelde infectie met hartworm kan uiteindelijk tot de dood leiden.
Diagnose hartworm bij katten
Het is lastig om aan te tonen dat een kat besmet is met hartworm. Bij een bloedonderzoek of röntgenfoto zijn de wormen en larven niet gemakkelijk te vinden. Een andere optie is de wormen aan te tonen via een echografisch onderzoek. Omdat ook via deze weg de diagnose gemakkelijk te missen is, kan deze echo het beste gedaan worden door een specialist diagnostische beeldvorming. Aangezien een diagnose moeilijk is, kan je een besmetting met hartwormen bij je kat beter proberen te voorkomen.
Hartwormen bij katten behandelen
Wanneer er een hartwormbesmetting is aangetoond, wordt de besmette kat vaak niet behandeld. Een behandeling die de wormen doodt brengt namelijk flinke risico’s met zich mee. Er kan een allergische reactie optreden tegen de stoffen die de wormen afscheiden als ze dood gaan. Het gevolg is een enorme vochtproductie in de longen, waar de kat door kan stikken. Vaak wordt er als behandeling dus enkel medicijnen tegen de veranderingen in de longen gegeven.
Hartwormen bij katten voorkomen
Je kunt hartwormen beter voorkomen dan genezen! Gaat jouw kat mee naar een risicogebied, behandel je dier dan preventief tegen hartworm, bijvoorbeeld met MilbeVet. Doe dit op de dag dat je thuiskomt en 30 dagen later nogmaals. Ga je langer dan 30 dagen op vakantie? Start dan met behandelen binnen 30 dagen na thuiskomst en herhaal de behandeling maandelijks, tot een maand na thuiskomst.
Daarnaast is het raadzaam om maatregelen te treffen om muggen te weren tijdens jullie verblijf in het buitenland. Gebruik hiervoor enkel middelen die geschikt zijn voor je kat! Veel humane sprays tegen muggen zijn giftig voor katten, dus gebruik deze nooit. Vraag je dierenarts voor een geschikt middel tegen muggen voor jouw kat.
Veelgestelde vragen over hartworm bij katten
Kan een mens hartworm krijgen?
Mensen kunnen geïnfecteerd raken met de hartworm, maar dit is een uitzondering. Mensen zijn geen geschikte gastheer voor deze soort worm. De hartworm kan zijn levenscyclus met mensen niet voltooien en zal uiteindelijk ingekapseld worden en verkalken.
Is longworm hetzelfde als hartworm?
Longworm is niet hetzelfde als hartworm. Hartwormen komen in het lichaam van de kat terecht via muggensteken. Ze leven vervolgens in het hart en de longslagader van je kat. Een andere naam voor longworm is de Franse hartworm, waardoor er mogelijk verwarring tussen deze wormen ontstaat.