Herfstmijt bij honden en katten

Mijten zijn hele kleine diertjes met acht poten, waarvan er duizenden verschillende soorten bestaan. De herfstmijt is er één van. Dit roodkleurige beestje heeft de grootte van een speldenknop. Hij wordt ook wel oogstmijt genoemd. Herfstmijten leven van plantaardig materiaal. Echter, de larven van de herfstmijt leven als parasiet op zoogdieren, waaronder de hond en de kat. Wanneer deze larven de hond of kat bijten veroorzaakt dit hevige jeuk.

Herfstmijt bij honden en katten

Wat is herfstmijt?

De herfstmijt valt op door zijn roodoranje, soms feloranje kleur. Hij leeft op de grond en voedt zich daar met planten. Vanaf augustus (de oogstmaand) tot in de herfst kan dit beestje problemen bij onze honden en katten geven. In deze periode komen de larven van de herfstmijt uit het ei. Ze klimmen omhoog in het gras en klampen zich vast aan zoogdieren zoals honden, katten, konijnen en ook mensen. Wanneer ze in de huid bijten veroorzaakt dit zeer veel jeuk.

Symptomen

De larven van de herfstmijt veroorzaken dus huidirritatie en jeuk. Deze jeuk ontstaat vooral op de huid die zich het dichtst bij de grond bevindt zoals de voetzolen, buik, neus en anus. Het gevolg is een hevig krabbende hond of kat en een huid vol bultjes en korstjes. Soms kan er door het krabben een hotspot ontstaan. Hoewel de larven misschien alweer vertrokken zijn kunnen de beten nog een week lang voor jeuk zorgen. Is je hond of kat onlangs in een groen gebied geweest en heeft hij rode, jeukende plekken? De kans bestaat dat dit door de larve van de herfstmijt komt.

Diagnose en behandeling van herfstmijt

De dierenarts kan de larven van de herfstmijt na een huidafkrabsel onder de microscoop ontdekken. Soms zijn ze ook met het blote oog te zien. Een enkele keer kan er geen diagnose gesteld worden omdat er geen mijten gevonden worden. De dierenarts zal dan andere oorzaken voor de klachten eerst willen uitsluiten. Een behandeling met een antivlooienmiddel is voldoende om het probleem op te lossen. Wanneer de plekken ontstoken zijn zal de dierenarts ter ondersteuning iets tegen de ontsteking of jeuk voorschrijven.

Oogstmijt voorkomen

Behandel je dier maandelijks met een antivlooienmiddel. Zeker wanneer je hond of kat steeds in dezelfde omgeving rondloopt. Vraag je dierenarts naar een middel dat ook specifiek tegen mijten werkt. Wanneer je weet dat er ergens herfstmijten leven is het raadzaam dit gebied in deze periode te vermijden.