Herfstmijt bij de hond

Mijten zijn hele kleine diertjes met acht poten, waarvan er duizenden verschillende soorten bestaan. De herfstmijt is er één van. Dit roodkleurige beestje heeft de grootte van een speldenknop. Hij wordt ook wel oogstmijt genoemd. Herfstmijten leven van plantaardig materiaal. Echter, de larven van de herfstmijt leven als parasiet op zoogdieren, waaronder de hond. Wanneer deze larven de hond bijten veroorzaakt dit hevige jeuk.

Herfstmijt hond
Wat is herfstmijt of oogstmijt?

De herfstmijt valt op door zijn roodoranje, soms feloranje kleur. Hij leeft op de grond en voedt zich daar met planten. Vanaf augustus (de oogstmaand) tot in de herfst kan dit beestje problemen bij onze honden geven. In deze periode komen de larven van de herfstmijt uit het ei. Ze klimmen omhoog in het gras en lage struiken en klampen zich vast aan zoogdieren zoals honden, katten, konijnen en ook mensen. Wanneer ze in de huid bijten veroorzaakt dit zeer veel jeuk. De officiële benaming voor de herfstmijt of oogstmijt is Neotrombicula autumnalis.

Symptomen herfstmijt bij honden

De belangrijkste symptomen komen van de larven van de herfstmijt: huidirritatie en jeuk. Deze jeuk ontstaat vooral op de huid die zich het dichtst bij de grond bevindt zoals de voetzolen, buik, neus en anus. Het gevolg is een hevig krabbende hond en een huid vol bultjes en korstjes. Kenmerkend is ook de stuk geschuurde neusrug. Soms kan er door het krabben een hotspot bij de hond ontstaan. Hoewel de larven misschien alweer vertrokken zijn, kunnen de beten nog lang voor jeuk zorgen. Is je hond onlangs in een groen gebied geweest en heeft hij rode, jeukende plekken? De kans bestaat dat dit door de larve van de herfstmijt komt.

Herfstmijt bij honden herkennen

De volwassen herfstmijt is te herkennen aan zijn oranje tot oranjerode kleur en een grootte van ongeveer twee millimeter. Hij heeft acht pootjes en het is mogelijk om herfstmijten met het blote oog te zien. Toch kan het in de natuur lastig zijn de beestjes te vinden. Onder de microscoop zijn ze wel zeer goed zichtbaar. Ook op de hond zijn de larven lastig te vinden omdat ze slechts een halve millimeter groot zijn. Je kunt ze op je hond het beste zien wanneer ze in groepjes bij elkaar zitten. Nadat de mijten zich hebben gevoed, vallen ze van de hond af. Honden kunnen nog lang jeuk houden terwijl de mijt al lang weg is.

Oogstmijt bestrijden

De dierenarts kan de larven van de herfstmijt na een huidafkrabsel onder de microscoop ontdekken. Een enkele keer kan er geen diagnose gesteld worden omdat er geen mijten gevonden worden. De dierenarts zal dan andere oorzaken voor de klachten eerst willen uitsluiten. Om de oogstmijt te bestrijden is een behandeling met een anti-vlooienmiddel voldoende. Wanneer de plekken ontstoken zijn zal de dierenarts ter ondersteuning iets tegen de ontsteking of jeuk voorschrijven.

Oogstmijt voorkomen

Behandel je hond maandelijks met een anti-vlooienmiddel om de oogstmijt te voorkomen. Dit is vooral belangrijk wanneer je hond steeds in dezelfde omgeving rondloopt. Zo voorkom je een herbesmetting. Vraag je dierenarts naar een middel dat ook specifiek tegen mijten werkt. Wanneer je weet dat er ergens herfstmijten leven is het raadzaam dit gebied in deze periode te vermijden. Is dit niet mogelijk, behandel je hond dan met een vlooienbestrijdingsmiddel om deze infectie te voorkomen.

Veelgestelde vragen over herfstmijt bij honden

Hoe ziet een beet van de herfstmijt eruit?

Na de beet van de larve van de herfstmijt ontstaat er een rood bultje dat hevig jeukt. Door veelvuldig likken en krabben kunnen er ook ontstekingen, schilfers en kale plekken ontstaan. Plekken waar de herfstmijt vaak klachten geeft zijn de neus, de oren, de buik en de pootjes.

Hoe lang leeft een herfstmijt?

De totale levenscyclus van de herfstmijt is ongeveer twee maanden. Tijdens deze maanden heeft het beestje verschillende stadia doorlopen. Van larve, tot nymph, tot volwassen mijt die weer nieuwe eitjes legt waar larven uit komen.