Mag een hond oliebollen?

Tijdens de feestdagen staan veel mensen extra lang in de keuken en zetten we heerlijke gerechten op tafel. En als klap op de vuurpijl bakken we met oudjaar een hele stapel oliebollen. Voor veel honden zijn al deze lekkere geuren in huis onweerstaanbaar. Vaak mag de hond dan ook gezellig een hapje mee eten. Maar is dit wel zo verstandig? Mag een hond eigenlijk wel oliebollen eten? Lees gauw verder voor het antwoord.

Hond en oliebol

Mag een hond oliebollen met krenten?

Hoewel de meeste honden dol zullen zijn op een oliebol, is het niet slim deze aan je viervoeter te geven. Oliebollen zijn erg vet en kunnen het maag-darmkanaal van je hond flink van slag brengen. Maar veel gevaarlijker zijn de krenten en rozijnen die in de oliebol verwerkt zijn. Deze zijn giftig voor je hond. Je dier kan er ernstig nierfalen door oplopen. Zorg er dus voor dat je hond geen oliebol met krenten eet! Ook de kerststol bevat rozijnen en is dus gevaarlijk eten voor je hond.

Mijn hond eet een oliebol zonder krenten, kan dat?

Maar mag een hond dan wel oliebollen zonder krenten? Het antwoord hierop is hetzelfde. Ook een oliebol zonder krenten kan je beter niet aan je hond voeren. Naast dat deze te vet is, zit er ook suiker in. Dit is niet goed voor de gezondheid van je hond. Voer je dier ook geen klein stukje oliebol. Want wat voor mensen een klein stukje is, is voor je hond al gauw een flinke hap. Je dier kan door deze extraatjes snel te zwaar worden. Overgewicht bij je hond is niet gezond en de extra kilo’s zijn vaak moeilijk weer kwijt te raken.

Hond heeft oliebol gegeten

Heeft je hond toch een oliebol gegeten? Let dan de komende uren goed op je dier. Problemen met de maag en darmen zijn te herkennen aan misselijkheid (kwijlen, braken en/of geen eetlust) en diarree. Bel de dierenarts wanneer deze klachten langer dan 24 uur aanhouden. Wanneer de oliebol ook rozijnen bevat, moet je direct contact opnemen met de dierenarts. Je hond kan hierdoor vergiftigd raken.

Veelgestelde vragen over honden die oliebollen eten

Kan een hond een voedselvergiftiging overleven?

Wanneer de dierenarts tijdig een gerichte behandeling inzet, kan een hond in de meeste gevallen een voedselvergiftiging overleven. Neem daarom altijd direct contact op met de dierenarts wanneer je vermoedt dat je hond giftig voedsel heeft gegeten.

Wat moet je doen als een hond een krent heeft gegeten?

Wanneer je hond één krent heeft gegeten, zal je dier hier geen last van hebben. Toch moet je hier erg mee uitkijken. Elke hond reageert verschillend op rozijnen en krenten. Er is dus geen vaste hoeveelheid te noemen die giftig is voor je hond.

Hoe weet je of een hond een voedselvergiftiging heeft?

Als je hond kort na het opeten van giftig voedsel misselijk wordt, of gaat braken of diarree krijgt, kan het zijn dat hij last heeft van een voedselvergiftiging. Wanneer je hond gaat trillen of plots afwijkend gedrag vertoont kan er sprake zijn van een gevorderde voedselvergiftiging. Neem direct contact op met de dierenarts als je een van deze symptomen ziet.