Hyperthyreoïdie bij katten

De schildklieren van een kat liggen in zijn hals naast de luchtpijp. Men spreekt van een schildklier en een bijschildklier. Bij katten komt het vaakst hyperthyreoïdie voor.

Dit is een te snelwerkende oftewel een overactieve schildklier. Deze produceert te veel schildklierhormonen en zorgt voor schildklierproblemen in het lichaam. Het schildklierhormoon reguleert onder andere de snelheid van de stofwisseling. Hyperthyreoïdie en andere aandoeningen met betrekking tot de stofwisseling treft men vooral aan bij oudere katten.

hyperthyreoïdie bij katten

Onderzoek

Een vergrote schildklier is vaak voelbaar in de hals, maar dat is lang niet altijd het geval. Zo kan er schildklierweefsel op plekken zitten die alleen met een scintigrafie zichtbaar gemaakt kunnen worden. Bij een scintigrafie wordt een radioactieve stof ingespoten. Deze radioactieve stof laat vervolgens met straling zien of er problemen zijn met de schildklier. Met behulp van een bloedonderzoek wordt de hoeveelheid schildklierhormoon bepaald. Omdat hyperthyroïdie veelal voorkomt bij oudere katten, is het belangrijk om ook de andere organen te controleren op functioneren. Tevens wordt de urine onderzocht en de bloeddruk gemeten.

Wat zijn de symptomen?

  • Veel en vaak drinken en plassen
  • Meer ontlasting dan normaal en onrustig gedrag
  • Gewichtsverlies en een sterk hongergevoel
  • Voelbaar vergrote schildklier in de hals
  • Overbelasting van het hart. Het hart kan sneller kloppen, op den duur kan de hartspier verdikt raken of ontstaat er hartruis.
  • Overbelasting van de nieren en daarmee een groter risico op nierfalen
  • Overbelasting van de lever

 

Behandeling

Er worden meestal vier behandelmethoden gehanteerd bij katten met hyperthyroïdie: het toedienen van medicijnen (schildklierremmers), gedeeltelijk de schildklier operatief verwijderen, behandeling met radioactief jodium of het geven van met jodium beperkte voeding. Het is afhankelijk van de leeftijd, lichamelijke toestand en leefomstandigheden van de kat welke optie het meest geschikt is.

Een kat met hyperthyroïdie kan met tijdige en de juiste behandeling geholpen worden en een volwaardig leven leiden. Als de kat niet behandeld wordt, kan dit hartfalen tot gevolg hebben. Vermoed je dat je kat schildklierproblemen heeft? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Laat de gezondheid van je oudere kat regelmatig controleren met een Gezondheidscheck voor oudere katten. Heb je nog geen dierenarts? Vind dan een dierenkliniek bij je in de buurt.