Kat chippen kosten

Het is zeer aan te raden jouw kat te laten chippen. Veel katten die van huis weglopen of de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden, worden helaas nooit meer gevonden. Wanneer je je kat laat chippen is de kans dat je hem terugvindt veel groter. Maar wat is chippen nu precies?

kat chippen

Bij het plaatsen van een chip wordt er een mini transponder ter grootte van een rijstkorrel onder de huid van je kat geplaatst. Op de transponder staat een uniek nummer. Dit nummer wordt geregistreerd in een online databank, met daarbij jouw gegevens. Mocht een gechipte kat vermist raken, dan kan het baasje altijd weer opgespoord worden.

Lees meer waarom het chippen van je kat belangrijk is.

Wat kost het om een kat te laten chippen

Zowel aan het chippen van de kat als de registratie van de chip zijn eenmalig kosten verbonden. Soms rekent de dierenarts hiervoor een totaalprijs, soms wordt elke handeling apart berekend. Het plaatsen van de chip kost ongeveer 35 tot 45 euro*, exclusief het consult. Het online registreren van de chip kost ongeveer 17 euro* extra. Wanneer je het chippen bij de dierenarts combineert met bijvoorbeeld de vaccinatie, dan wordt het consult slechts eenmaal berekend en bespaar je kosten. Ook scheelt dit je kat een extra ritje naar de dierenarts, wat weer minder stress oplevert.

Voor de prijs van het inenten en chippen van je kitten of kat, raden we aan een prijsopgave bij jouw dierenarts op te vragen. Sommige dierenklinieken hebben een chipmaand, waarin je je kat goedkoop kunt laten chippen.

Een chip bij de kat gaat een leven lang mee. Het zal dus niet gauw voorkomen dat je de chip opnieuw moet laten plaatsen. Wanneer een kat van baasje wisselt, moet de registratie van de chip wel aangepast worden.

*Gebaseerd op gemiddelde prijzen in april 2024

Wat kost het om een chip uit te lezen

Voor het uitlezen van een chip heb je een chipreader nodig. Dit apparaat scant de onderhuidse transponder, waarna het unieke nummer vervolgens op het scherm verschijnt. Hierna kan er online opgezocht worden welke gegevens er aan het chipnummer gekoppeld zijn. De dierenarts, dierenambulance en het dierenasiel beschikken over een chipreader. Vaak zijn er geen kosten verbonden aan het uitlezen van een chip bij je kat. Wel kunnen er kosten gerekend worden voor de opvang van een gevonden kat.

Veelgestelde vragen

Bekijk onderstaande veelgestelde vragen over de kosten van het chippen van een kat.

Wat kost het om een kat te laten chippen?

Bij het plaatsen van een chip bij de kat wordt er een consult gerekend, met daarbij de kosten van de chip zelf. Deze kosten variëren van 30 euro tot 50* euro.

*Gebaseerd op gemiddelde prijzen in april 2024

Hoe oud moet een kat zijn om te chippen?

Er is geen leeftijd verbonden aan het chippen van een kat. Het beste moment om een kat te chippen is wanneer een kitten of volwassen kat net bij jou in huis is. Een kat uit het asiel heeft hoogstwaarschijnlijk al een chip.

Kan ik mijn kat zelf chippen?

Nee, je kunt jouw kat niet zelf chippen. Dit moet met een officiële chip gebeuren en met een steriele naald. Het chippen van je kat kan enkel door een dierenarts of een beroepsmatige chipper gedaan worden.

Wat kost het om de chip van een kat uit te lezen?

Aan het uitlezen van de chip zijn meestal geen kosten verbonden.

Wat kost kitten inenten en chippen?

Wanneer je de vaccinatie van je kat combineert met het plaatsen van een chip, dan rekent de dierenarts alleen de kosten van het consult, de vaccinatie en de chip. Je bespaart jezelf dan eenmalig een consult.