Kat chippen, wat moet je weten?

Er geldt in Nederland nog geen registratieplicht voor katten. Toch is het belangrijk dat elke kat gechipt wordt en geregistreerd staat via een online databank. Dit om te voorkomen dat katten die kwijtraken niet meer teruggevonden kunnen worden.

Er worden jaarlijks meer dan 60.000 katten als vermist opgegeven! We vertellen je in dit artikel alles over het chippen van je kat.

kat chippen

Laat je kat chippen

Veel katten die kwijtraken of van huis weglopen worden niet meer teruggevonden. Maar wanneer je je kat hebt laten chippen, is deze kans al een stuk kleiner. Elke dierenarts, elk asiel of dierenambulance kan met een chipreader het chipnummer van een gevonden kat uitlezen. De gegevens van het baasje worden zo snel achterhaald. Sommige katten worden kilometers ver van hun huis af gevonden, of zijn per ongeluk in een auto of busje gesprongen. Door middel van een geregistreerde chip voorkom je dat je kat een zwerfdier wordt. En dat is wel zo’n fijn idee.

Wat is chippen?

Een microchip is een hele kleine transponder ter grootte van een rijstkorrel. Deze transponder bevat een unieke code met een nummer dat uitgelezen kan worden met een speciaal apparaat. Het plaatsen van deze chip kan even gevoelig zijn (dit verschilt per kat) en gebeurt door een dierenarts. Na het plaatsen moet het chipnummer bij een online databank geregistreerd worden, met de gegevens van het dier en van de eigenaar erbij.

De chip zelf is niet actief, er zit geen batterij in of andere elektronica. Zodra er een afleesapparaat in de buurt van de chip komt, gaat er in de spoel van de chip een kleine inductiestroom lopen. De chip wordt hierdoor geactiveerd en zendt een signaal uit naar het afleesapparaat waarop de code van de chip te lezen is.

Wanneer kan je een kat chippen?

Je kunt je kat altijd laten chippen bij de dierenarts. Hier is geen leeftijd aan verbonden. Heb je een nieuw kitten in huis, of adopteer je een volwassen kat die niet gechipt is, dan kan dit direct regelen bij de dierenarts. Wanneer je je kat laat chippen, beslis je dus zelf. Het is raadzaam dit zo snel mogelijk te doen. Vergeet de chip niet te registreren op jouw naam, adres en mobiele telefoonnummer. Heb je een kat uit het asiel geadopteerd, dan heeft hij of zij hoogstwaarschijnlijk al een chip. Je dient dan enkel de registratie aan te passen. Dit kan online via Petlook.

Is het chippen van een kat verplicht?

In Nederland is het chippen van je kat niet verplicht. Dit komt mogelijk doordat er geen malafide handel in katten is, zoals bij honden wel het geval is. Toch is het chippen van katten erg belangrijk. Het kan een hoop zorg en onzekerheid voorkomen wanneer je kat plotseling niet meer thuiskomt. Of wanneer je kat die altijd binnen leeft per ongeluk uit huis ontsnapt. Wanneer je kat mee naar het buitenland reist is een chip wel verplicht. Daarnaast zijn er vanuit de overheid plannen om een landelijke chip- en registratieplicht voor katten in te voeren.

Vergeet de chip van je kat niet te registreren

De meeste dierenartsen registreren de chip van je kat op jouw naam. Het is raadzaam te controleren of dit goed gebeurd is. Dit kan je doen via www.chipnummer.nl. Wanneer je een kat overneemt of adopteert, dien je zelf de gegevens aan te passen. Ook na een verhuizing, scheiding of bij wijziging van je telefoonnummer moet je dit doen. Door een account aan te maken op Petlook kan je deze gegevens steeds zelf eenvoudig aanpassen.

Zonder registratie heeft de chip geen functie. De vinder van het dier ziet na aflezen van de chip dan enkel een chipnummer waar verder geen gegevens bij staan. Het registreren van jouw gegevens is dus minstens zo belangrijk als het chippen zelf!

chip kat registreren

Is chippen pijnlijk voor een kat?

Het chippen van je kat kan gevoelig zijn, maar dit is voor elke kat anders. Het prikje is te vergelijken met de prik van een vaccinatie. Eventueel kan het plaatsen van de chip tegelijk met de castratie of sterilisatie gedaan worden. Je dier is dan onder narcose en voelt er niets van. Een geplaatste chip gaat een leven lang mee.

Wat zijn de kosten van het chippen van een kat?

De kosten voor het chippen van je kat bestaan uit een consult en het plaatsen en registreren van de chip. Wanneer je het plaatsen van de chip combineert met bijvoorbeeld de vaccinatie, betaal je het consult slechts eenmaal. Het tarief van een consult verschilt van dierenarts tot dierenarts.

Regelmatig organiseren dierenartsen een chipmaand. Tijdens deze maand kun je je kat laten chippen tegen een gereduceerd tarief.

Waar kan ik mijn kat laten chippen?

Enkel de dierenarts, een paraveterinair assistente of een door een bij het RVO geregistreerde chipper mag een chip bij je kat plaatsen. Deze chip moet altijd tussen de schouderbladen of aan de linkerkant van het schouderblad zitten. Na het plaatsen wordt de registratie direct in orde gemaakt.

Veelgestelde vragen over het chippen van katten

Hoe zet ik de chip van mijn kat op mijn naam?

Op www.chipnummer.nl kan je kijken of je kat in een databank geregistreerd staat. Staat je dier nog geregistreerd op de naam van de vorige eigenaar, neem dan contact met deze persoon en vraag de registratie te beëindigen. Hierna kan je je kat zelf registreren via Petlook.

Hoe kan je met een chip je kat vinden?

Geplaatste chips kunnen enkel uitgelezen worden door een speciale chipreader. Elke dierenarts beschikt over deze reader. Ook de politie, het asiel en de dierenambulance hebben er een.

Wie mag een kat chippen?

Alleen dierenartsen of beroepsmatige chippers mogen een kat chippen. Het plaatsen moet met een officiële chip en een steriele naald gebeuren.