Konijn als huisdier: is een konijn een goed huisdier voor mij?

Konijnen kunnen zeer geschikt zijn als huisdier voor mensen die niet altijd thuis zijn. Het zijn sociale dieren. Daarbij is het mogelijk ze te trainen en zelfs om ze zindelijk te maken.

Buiten deze eigenschappen vallen mensen vaak voor het schattige uiterlijk. Het resultaat hiervan kan zijn dat er een konijn als huisdier wordt gekocht zonder dat de eigenaar precies weet wat hij nodig heeft. Het is daarom verstandig om je altijd goed te laten informeren voor je een dier neemt.

Een konijn kiezen

Hoe oud moet het konijn zijn dat ik neem?

Konijnen die tussen negen en twaalf weken oud zijn mogen het nest verlaten. Op deze leeftijd zijn ze ook gemakkelijker te trainen. Jonge konijnen leren veel van hun moeder, broers en zussen op sociaal gebied als ze jong zijn. Het is daarom verstandig het konijn pas vanaf die leeftijd bij de moeder weg te halen. In plaats van jonge konijnen is het ook mogelijk een ouder konijn te adopteren. Neem dan contact op een asiel of konijnenopvang bij je in de buurt.

Konijn als huisdier: wat voor ras kies ik?

Er zijn veel verschillende konijnenrassen. De rassen variëren van dwergen zoals het pooltje tot reuzen zoals de Vlaamse reus. Daarnaast heb je rassen met een korte en lange vacht en konijnen met alleen een ondervacht, zoals de rex. Bedenk van tevoren hoeveel tijd en ruimte je voor je konijnen hebt. Heb niet veel tijd voor je konijnen? Kies dan liever voor een ras met een korte(re) vacht. Ook hebben grotere rassen meer eten nodig en hebben ze een grotere kans op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen.

Een konijnenras kiezen
De rex

 

Hoe oud wordt een konijn als huisdier?

Een konijn dat goed verzorgd wordt kan wel twaalf jaar oud worden. Het gemiddelde is ongeveer acht jaar.

Wat is de beste plek om een konijn te kopen?

Je kunt een dierenwinkel, tuincentrum, fokker of konijnenopvang bezoeken voor een konijn. Bekijk hieronder onze tips om een gezond konijn te herkennen en kiezen.

Wat eet mijn konijn?

Konijnen hebben een hoge behoefte aan vezels. 80 tot 90 procent van het dieet moet uit hooi en gras bestaan. Vermijd knabbelsticks, likstenen en ander snoep uit dierenwinkel. Deze bevatten te veel suikers en zout. Geef je konijn liever een stukje groente, zoals wortel, witlof of andijvie. Lees hier meer over voeding voor het konijn.

Hoe herken ik een gezond konijn?

Koop nooit een konijn zonder hem goed te bekijken. Een gezond konijn herken je aan de volgende eigenschappen:

  • Een glanzende, zachte vacht zonder klitten
  • Heldere ogen zonder uitvloeiing
  • Schone oren
  • Schone en korte nagels
  • Schone tanden
  • Schoon achterste
  • Stevige rug

 

Rammelaar of voedster?

Konijnen zijn enorm sociale dieren en zouden nooit alleen mogen zitten. Als je een konijn aan wil schaffen kun je daarom het beste kiezen voor twee konijnen. Een mannetje (rammelaar) en vrouwtje (voedster) zijn dan de beste keuze. Twee rammelaars of twee voedsters is ook mogelijk, maar de kans op onderlinge ruzie is groter. Met name voedsters kunnen erg territoriaal zijn. Het is ook mogelijk een grotere groep konijnen bij elkaar te houden. Zorg er dan voor dat ze gekoppeld zijn voor je ze bij elkaar zet. Het koppelen kan een aantal weken duren. Mocht je een rammelaar en voedster bij elkaar willen zetten, vergeet ze dan niet te laten castreren!

Wil je meer advies over het aanschaffen van een konijn? Raadpleeg een dierenarts bij je in de buurt! Vind er een hier.