Laparoscopische sterilisatie bij de hond

Een laparoscopische sterilisatie is een sterilisatie door middel van een kijkoperatie. Deze manier van opereren heeft een aantal voordelen ten opzichte van de klassieke sterilisatie. Vaak is een laparoscopische sterilisatie ook prijziger. Lees hier wat een laparoscopie inhoudt voor jouw hond.

Laparoscopie bij de hond

Hoe gaat een laparoscopie in zijn werk?

Net als bij een castratie bij de reu, wordt bij een sterilisatie de hond onvruchtbaar gemaakt. De eierstokken worden in deze operatie verwijderd via een snede in de buik van de teef. Bij een laparoscopie gebeurt dit via twee hele kleine sneetjes in de buik. Met een camera worden de eierstokken via het ene sneetje opgezocht. Via het andere sneetje worden ze vervolgens verwijderd. Sommige operatiemethoden werken via een extra sneetje, zodat er drie kleine wondjes zijn in plaats van twee.

Voor- en nadelen van de laparoscopische sterilisatie

Voordelen

  • Je hond heeft twee of drie kleine sneetjes in plaats van een grote snede in de buik.
  • Er is minder kans op infectie van de wondjes.
  • Er wordt tijdens de operatie niet of nauwelijks aan de weefsels in de buik getrokken. Hierdoor heeft je hond achteraf minder pijn. Ook zal ze zich hierdoor sneller weer fit voelen.

Nadelen

  • De methode kan beter niet bij een oudere hond toegepast worden. Deze heeft een grotere kans op afwijkingen aan de baarmoeder, waardoor er eventueel alsnog een klassieke sterilisatie uitgevoerd moet worden.
  • Een kijkoperatie is kostbaarder vanwege de specifieke apparatuur die gebruikt moet worden.
  • Omdat er lucht in de buik van de hond geblazen wordt hebben sommige dieren hier achteraf buikpijn van.

Beide manieren van opereren zijn veilig. Het toedienen van een narcose bij je hond brengt altijd een klein risico met zich mee. Laat je vooraf informeren door de dierenarts welke methode van steriliseren het beste bij jouw hond past.

 

Nazorg

Je hond mag dezelfde dag weer mee terug naar huis. Geef haar pas ’s avonds weer eten. Wanneer ze (nog) niet wil eten is dit niet erg. De volgende dag moet haar eetlust wel weer terug zijn. Het is verstandig haar de dagen na de operatie extra te laten rusten, hoewel veel honden dit niet nodig lijken te hebben. Wanneer je hond veel aan de wond likt, doe haar dan een kraag of een petshirt aan, zodat ze de wond met rust laat. In veel gevallen zal het dragen van een petshirt niet nodig zijn. Houd de wondjes goed in de gaten. Bel bij twijfel altijd de dierenarts of laat een extra wondcontrole uitvoeren.

Zoek je een dierenarts die een laparoscopie bij je hond kan uitvoeren? Of zoek je meer informatie over dit onderwerp? Vind hier een dierenarts bij je in de buurt.