Je hond of kat kan in Nederland een longworminfectie oplopen. Vaak vertoont je dier hier (bijna) geen verschijnselen van. Toch is de longworm een gevaarlijke parasiet die je kan voorkomen, onder andere door je huisdier goed te ontwormen. We vertellen je in dit artikel alles over de longworm.
Wat is een longworm?
De longworm is een parasitaire rondworm die leeft in het lichaam van honden en katten. Ze komen voor in de darmen en bloedvaten bij de longen van je hond of kat en richten daar de nodige schade aan. Wanneer je een besmetting met longworm bij je hond of kat vermoedt, neem dan altijd contact op met je dierenarts.
De hartworm is ook een soort longworm (bij de hond), maar deze wordt overgebracht door muggen en komt niet in Nederland voor.
Hoe raakt je huisdier besmet met longwormen?
Je hond of kat kan overal een longworminfectie oplopen, ook in Nederland. Je huisdier raakt besmet door het eten van dieren die eitjes of larven van de longworm bij zich dragen, zoals slakken, kikkers, muizen en vogels. Eenmaal in de darmen aangekomen, verplaatsen deze larven van de longworm zich richting de longen en produceren daar eitjes. Wanneer deze eitjes opgehoest en vervolgens weer ingeslikt worden, is de ontlasting van je hond of kat ook besmet. Elk dier dat deze besmette ontlasting eet kan ook een infectie met longworm oplopen. De volwassen longworm kan zich jarenlang in het lichaam van je hond of kat schuilhouden. De wormen worden weer actief (en scheiden dan weer eitjes af) bij ziekte of een lage weerstand van je huisdier.
Symptomen van een longworminfectie
Doordat de longworm inactief in het lichaam van je hond of kat aanwezig kan zijn, kunnen de symptomen soms pas laat ontstaan. Deze symptomen lopen erg uiteen en variëren van weinig tot veel.
Dit zijn de mogelijke verschijnselen:
- Hoesten, ademhalingsproblemen, benauwdheid
- Slechtere conditie, sloomheid
- Vermageren
- Stollingsproblemen, te herkennen aan bijvoorbeeld onderhuidse bloedingen, een bloedneus, bloed bij de ontlasting, bloed ophoesten
- Neurologische verschijnselen zoals uitval van zenuwen of (gedeeltelijke) verlamming
Diagnose en behandeling
Een besmetting met longworm wordt vastgesteld door middel van een ontlastingsonderzoek. Omdat de longwormen niet continu eitjes afscheiden, is het belangrijk dat er ontlasting van meerdere dagen achter elkaar onderzocht wordt. Met een röntgenfoto worden ontstekingen in de longen, typisch passend bij een longworminfectie, ontdekt. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een longworminfectie. Raadpleeg je dierenarts voor een passende behandeling van je dier.
Longwormen voorkomen
Het is lastig om een longworminfectie te voorkomen. Zorg dat je hond geen slakken of kikkers eet. Bij een kat die ook buiten komt is dit niet te voorkomen. Geef je huisdier vier keer per jaar een ontwormmiddel tegen longworm, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.
Als je voor jouw hond of kat het Dier en Zorg Plan afsluit, krijg je korting op de (normale) jaarlijkse kosten voor onder andere vaccinaties en vlooienbehandelingen, maar ook wormbehandelingen.