Longworm bij katten

In Nederland worden steeds vaker besmettingshaarden van longwormen ontdekt, die je kat kunnen infecteren. De longworm (Aelurostrongylus abstrusus) is een parasiet die in de bloedvaten en longen van katten kan voorkomen. Van een vroege besmetting bij je kat merk je als eigenaar vaak erg weinig, terwijl deze wormen je dier wel ernstig ziek kunnen maken. Redenen genoeg om longwormen bij je kat te bestrijden en te voorkomen.

longworm kat

Hoe raakt een kat besmet met longworm?

Slakken en naaktslakken kunnen eitjes en larven van de kattenlongworm bij zich dragen. Door contact met, of het opeten van besmette slakken, kan je kat een infectie oplopen. Maar ook wanneer andere dieren zoals kikkers, reptielen, vogels en muizen een besmette slak gegeten hebben, kunnen deze dieren vervolgens jouw kat besmetten. Denk hierbij aan wanneer je kat een besmette vogel vangt, of met een kikker speelt.

Katten die veel jagen lopen dan ook een hoger risico op een infectie met de Aelurostrongylus abstrusus. Wanneer de larven in de darmen aankomen, ontwikkelen ze zich tot een volwassen worm en verplaatsen zich richting de longen. Hier produceren ze eitjes waar larven uit komen. De larven van de longworm nestelen zich in het longweefsel, vandaar ook de naam longworm.

De larven veroorzaken hoestklachten en worden door de kat opgehoest. Hierna slikt de kat de larven terug in, waarna ze via de ontlasting van de kat weer in de natuur belanden. Op deze manier worden de larven weer door kikkers en slakken opgegeten en zo is de cirkel weer rond. Deze cyclus duurt ongeveer zes weken.

Symptomen van een kat met longworm

Longwormen kunnen lange tijd onzichtbaar in het lichaam van je kat aanwezig zijn. Het komt dus voor dat je kat geen klachten heeft, terwijl er wel sprake is van een gevaarlijke infectie met longworm.

Bij een ernstige infectie zijn er vaak wel symptomen zichtbaar, die lijken op de kenmerken van astma:

  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Sloomheid
  • Vermageren, geen eetlust
  • In zeer ernstige gevallen kan de kat overlijden, maar dit komt niet vaak voor

Bij kittens of verzwakte dieren kunnen de symptomen een stuk erger zijn dan bij gezonde dieren.

Diagnose longworm

Hoewel een longworm besmetting vaak geen klachten geeft, is het belangrijk om bij een verdenking van een infectie verse ontlasting van je kat te laten onderzoeken. Dit gebeurt door middel van de Baermann methode, een ontlastingsonderzoek dat de aanwezigheid van longworm kan aantonen. Een andere manier om de diagnose te kunnen stellen, is door het uitvoeren van een bronchiaal spoeling (longspoeling). Hierbij wordt er een monster van het longweefsel afgenomen en onder de microscoop onderzocht.

Behandeling longworm bij de kat

De dierenarts kan een ontwormmiddel tegen longwormen voor je kat voorschrijven. Hierbij is het belangrijk dat je de behandeling volledig volgt en afmaakt. Je kat zal mogelijk meerdere wormenkuren achter elkaar moeten nemen, zodat niet alleen de longworm maar ook de larven die nog uit de eitjes komen voldoende bestreden worden.

Een ernstige infectie kan, indien onbehandeld, fataal aflopen. Raadpleeg je dierenarts voor de beste kuur tegen longwormen voor jouw kat. Vaak adviseert de dierenarts ter controle nog één of meerdere ontlastingsonderzoeken te laten doen, 7 tot 10 dagen na de behandeling.

Bijwerkingen ontwormen kat

Bij het behandelen van een hevige longworminfectie kan het zijn dat er zeer veel longwormen tegelijk sterven. Hierdoor kunnen de klachten tijdelijk verergeren. Ook kan het lichaam van je kat hierop reageren door middel van een ontsteking. Heeft jouw kat deze bijwerkingen na het ontwormen, dan wordt je dier nog zieker en zal mogelijk opgenomen moeten worden.

Longworm voorkomen

Bij katten die buiten komen kan je een besmetting met longworm niet voorkomen. Je kunt de kans op een besmetting zo laag mogelijk houden door je dier vier keer per jaar preventief te ontwormen. Door dit te doen verklein je het risico op een besmetting uit de directe omgeving. Leeft jouw kat in een risicogebied, of jaagt je kat veel? Overweeg dan om je dier ter bescherming elke maand te ontwormen.

Daarnaast is het goed om drinkbakken buiten regelmatig goed schoon te maken, zodat je zeker weet dat er zich geen sporen van slakken bevinden.

Als je voor jouw kat het Dier en Zorg Plan afsluit, krijg je korting op de (normale) jaarlijkse kosten voor onder andere vaccinaties en vlooienbehandelingen, maar ook wormen behandelingen.

Veelgestelde vragen over longworm bij de kat

Hoe lang duurt het voordat de longworm weg is?

Bij een infectie met longworm is het belangrijk dat de dierenarts een middel tegen de kattenlongworm voorschrijft. Deze behandeling moet mogelijk na enkele weken herhaald worden, of zelfs nog vaker. Een longworm infectie kan erg hardnekkig zijn.

Kan een mens longwormen krijgen?

De longworm die bij katten gezien wordt, is niet gevaarlijk voor de mens. Desondanks raden we aan de algemene hygiëneregels te volgen, om verspreiding van de longworm tegen te gaan. Gebruik handschoenen tijdens het tuinieren en ontworm je kat preventief vier keer per jaar.