Hoe krijgen honden longworm?
Franse hartworm
Honden kunnen besmet raken met de Franse hartworm door het eten van slakken die eitjes of larven van de longworm bij zich dragen. Dit kan jouw hond dus overkomen, zonder dat je dit merkt. Bijvoorbeeld tijdens het drinken uit plassen of waterbakken buiten, door het spelen met speeltjes die buiten liggen, door het eten van gras of door gewoon buiten rond te snuffelen. Ook wanneer een ander dier een besmette slak eet, bijvoorbeeld een kikker, muis of vogel, kan dit dier vervolgens jouw hond besmetten.
Eenmaal in de darmen aangekomen, trekken de larfjes via de bloedvaten naar het hart en de longen van de hond. Wanneer de larven volwassen wormen geworden zijn, leggen ze eitjes in de longslagaders. Deze eitjes hoest de hond vervolgens op, slikt ze in en zo komen ze in de darmen terecht. Op deze manier komen de eitjes en larven van de Franse hartworm weer in de natuur terecht, waar ze opgegeten worden door slakken. En zo is de cirkel rond.
De Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum) dankt zijn naam aan het feit dat de longworm ooit ontdekt is in Frankrijk. Inmiddels komt deze worm ook in Nederland voor. De hartworm is echter een andere parasiet bij honden die wordt overgebracht door muggen.
De Oslerus osleri
De verspreiding van de echte longworm gaat niet via een tussengastheer, zoals bij de Franse hartworm het geval is. Deze besmetting vindt direct plaats, via het snuffelen aan ontlasting van andere honden.
Na het inslikken van de longworm larven uit de ontlasting, komen ze in de darmen van de hond terecht. Vanuit hier verplaatsen ze zich naar de bloedvaten van de longen. Eenmaal ontwikkeld tot volwassen worm, gaan ze eitjes produceren waar larven uitkomen. Je hond hoest deze eitjes en larven op, slikt ze in, waarna ze via de ontlasting terug in de natuur belanden. Zo kunnen honden dus ook via besmette ontlasting buiten een longworminfectie oplopen.
Een andere oorzaak van een besmetting met de Oslerus osleri longworm, is als een moederhond haar pups besmet via de ontlasting.
Symptomen longwormen hond
Beide longwormen geven verschillende symptomen bij honden.
Bij een lichte, of net aanwezige infectie met de Angiostrongylus vasorum, de Franse hartworm, worden vaak geen klachten gezien. Een zwaardere infectie geeft de volgende symptomen:
- Harde hoest
- Ademhalingsproblemen, benauwdheid
- Longontsteking
- Weinig energie, sloomheid
- Geen eetlust, vermageren
- Stollingsproblemen, te herkennen aan bijvoorbeeld onderhuidse bloedingen, een bloedneus, bloed bij de ontlasting, bloed ophoesten
In een ernstig geval kan de hond overlijden aan een infectie met de Franse hartworm.
Bij een besmetting met de Oslerus osleri, de echte longworm, ontstaan er knobbels aan de binnenzijde van de luchtpijp. Deze knobbels geven de volgende klachten:
- Chronisch hoesten, soms al vanaf jonge leeftijd
- Het hoesten kan erger worden bij inspanning
- Geen eetlust, vermageren
Of je nu veel of weinig merkt van een besmetting met longwormen, het is een gevaarlijke parasiet. Longwormen kunnen veel schade aanrichten in de bloedvaten en longen van je dier. Door je hond goed te ontwormen kun je de kans op een besmetting met longworm zo laag mogelijk houden.
Longworm diagnose
De symptomen van longworm worden gemakkelijk verward met de kenmerken van andere ziekten. Hierdoor is het stellen van een diagnose vaak lastig. Toch is het belangrijk dat een besmetting met longworm tijdig door een dierenarts vastgesteld wordt, zodat erger voorkomen kan worden.
Een besmetting met longworm kan op verschillende manieren vastgesteld worden.
Franse hartworm:
- Via een ontlastingsonderzoek: de zogenaamde Baermann test. Omdat de longwormen niet continu eitjes afscheiden, is het belangrijk dat er ontlasting van minimaal drie dagen achter elkaar onderzocht wordt.
- Door middel van een bronchiaal spoeling (longspoeling) wordt er een monster van het longweefsel onder de microscoop bekeken. Longwormen kunnen via een bronchoscopie pas 3 tot 18 weken na de besmetting succesvol aangetoond worden.
- Een serologische test (bloedonderzoek) kan de aanwezigheid van de larven van de Franse hartworm aantonen.
Echte longworm:
- Met een röntgenfoto worden ontstekingen in de longen, typisch passend bij een longworminfectie, ontdekt.
- Via een bronchoscopie kunnen de knobbels in de luchtpijp gezien worden. Deze zijn vaak twee maanden na infectie al zichtbaar.
- Via ontlastingsonderzoek. De parasiet kan echter pas vier tot vijf maanden na besmetting in de ontlasting gevonden worden.
Longworm behandelen
Wanneer er longworm bij je hond is vastgesteld, zal je deze moeten behandelen. De dierenarts schrijft een geschikt ontwormmiddel voor, zoals tabletten of druppels op de huid. De behandeling moet enkele keren herhaald worden om de parasiet, inclusief larven, volledig te doden.
Een effectieve bestrijding is noodzakelijk, want een onbehandelde longworminfectie kan in het ergste geval tot de dood leiden. Mogelijk adviseert de dierenarts 7 tot 10 dagen na de behandeling ter controle nog één of meerdere ontlastingsonderzoeken.
Longworm bij de hond voorkomen
Het is lastig om een longworminfectie te voorkomen. Je kunt zorgen dat de kans op een besmetting zo laag mogelijk blijft, door je hond niet aan slakken of kikkers te laten snuffelen en ze niet op te laten eten. Geef je huisdier daarnaast vier keer per jaar een ontwormmiddel tegen longworm. Woon je in een gebied waar de longworm veel voorkomt, dan kan je eventueel je hond elke maand ontwormen. Door dit te doen verklein je het risico op een besmetting uit de directe omgeving. Ruim de uitwerpselen van je hond altijd op (niet in de gft-bak!) zodat de levenscyclus van de longworm doorbroken wordt.
Als je voor jouw hond het Dier en Zorg Plan afsluit, krijg je korting op de (normale) jaarlijkse kosten voor onder andere vaccinaties en vlooienbehandelingen, maar ook wormenbehandelingen.
Veelgestelde vragen over longworm bij de hond
Kan een mens longworm krijgen?
De longworm die honden bij zich kunnen dragen, is niet gevaarlijk voor de mens. Desondanks raden we aan de algemene hygiëneregels steeds in acht te nemen, om verspreiding van de longworm tegen te gaan. Ruim de ontlasting van je hond op en gebruik handschoenen tijdens het tuinieren.
Is longworm hetzelfde als hartworm?
Een longworm is iets anders dan een hartworm. Hartwormen komen in het lichaam van de hond terecht via een muggensteken en leven in het hart van je hond. Een andere naam voor longworm is de Franse hartworm. Hierdoor kan er verwarring ontstaan.
Wat kost een wormenkuur voor honden?
De kosten voor een wormenkuur lopen zeer uiteen. De prijs is afhankelijk van het gewicht van je hond en het soort wormbesmetting. Vraag je dierenarts om een overzicht van de kosten voor het ontwormen van jouw hond.