Het kan voorkomen dat je kater niet meer kan plassen. Katers hebben een erg smalle plasbuis. Wanneer deze verstopt raakt met blaasgruis of steentjes kan de urine er niet meer langs. Dit noemen we een plaskater. Als je kater moeizaam of niet kan plassen, is dit levensbedreigend. Ga direct met hem naar de dierenarts! Lees hier wat de kenmerken zijn van een plaskater.
Hoe ontstaat een verstopte plasbuis?
Problemen aan de blaas of urineweg komen bij zowel katers als poezen regelmatig voor. Doordat er gruis en/of steentjes in de blaas gevormd worden die te groot zijn om uit te plassen, kan de plasbuis dichtslibben. De punt van de plasbuis van een kater is een stuk smaller dan die van een poes. Daarom komt deze aandoening vooral voor bij katers. Als de plasbuis eenmaal verstopt is kan de kat zijn urine niet meer kwijt. De urine hoopt zich op in de blaas en levert een levensgevaarlijke situatie op.
Opgelet!
Gaat je kater steeds in de plashouding zitten maar komt er niets? Zijn plasbuis kan verstopt zitten! Dit is een levensbedreigende situatie. Wacht niet af en neem je kater mee naar de dierenarts.
Kenmerken van een plaskater
Deze symptomen kunnen wijzen op een plaskater:
- Veelvuldig proberen te plassen, zonder dat er urine komt
- Lang in de plashouding zitten persen op een paar druppels, of er komt helemaal geen urine
- Naast de bak plassen
- Bloed bij de urine
- Klaaglijk mauwen van pijn
- Niet meer willen eten en drinken
- Braken
- Pijnlijk aan de buik bij het oppakken
- Veel aan de penis likken
- Sloomheid
Een beginnend blaasprobleem wordt vaak niet herkend door de eigenaar. Wanneer je een van de bovenstaande kenmerken bij je kat ziet, kan het probleem al verder gevorderd zijn en is het van levensbelang dat je direct een dierenarts bezoekt.
Gevolgen van een verstopte plasbuis
Een obstructie in de plasbuis kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. Het is een zeer pijnlijke aandoening waarbij snel medisch gehandeld moet worden. Wanneer de urine niet meer uit de blaas kan, zullen afvalstoffen zich ophopen in het bloed. Hierdoor kan je kat blijvende schade oplopen aan de nieren en het hart. Ook kan de blaas scheuren of verlamd raken. Uiteindelijk kan zal het dier in coma raken en sterven.
Behandeling van een plaskater
Wanneer de dierenarts de diagnose heeft gesteld, zal hij eerst de druk van de blaas af moeten halen. Dit kan door een katheter in te brengen via de penis van de kater. Wanneer de obstructie te groot is wordt de druk van de blaas gehaald door een punctie van de blaas te nemen. Door middel van een infuus kan de kater geholpen worden om de gifstoffen uit het bloed te filteren. Een bloedonderzoek kan de toestand van de organen weergeven.
Als het inbrengen van een katheter nog niet is gelukt, dan zal de nog aanwezige blokkade in de plasbuis onder narcose opgeheven moeten worden. De ingebrachte katheter moet enkele dagen in de plasbuis blijven zitten om een nieuwe blokkade te voorkomen. Met een urineonderzoek kan de dierenarts beoordelen waarom de plasbuis verstopt is geraakt en een behandelplan en dieet opstellen. Eventueel wordt er een röntgenfoto of een echo van de blaas gemaakt. De precieze behandeling van een plaskater verschilt per dier. Deze is afhankelijk van de ernst van de blokkade, de duur van de klachten en de bloedwaarden.
Blaasgruis voorkomen
Je kunt niet altijd voorkomen dat je kat last krijgt van blaasgruis of stenen. In een enkel geval is er sprake van een erfelijke aandoening of een tumor in de blaas.
De volgende onderwerpen zijn van invloed op de ontwikkeling van blaasproblemen en kunnen helpen bij het voorkomen ervan:
Gewicht
Een verstopte plasbuis komt vaak voor bij katers met overgewicht of katers die weinig bewegen. Stimuleer je kat te bewegen. Speel regelmatig met hem of geef hem zijn voeding bijvoorbeeld in een speelbal zodat hij er moeite voor moet doen. Geef hem dieetvoeding die overgewicht helpt aan te pakken. Je dierenarts kan je helpen je kat af te laten vallen.
Drinken
Ook te weinig drinken kan voor blaasproblemen zorgen. Geef je kat altijd voldoende drinkplekken met vers water in huis. Veel katten zijn dol op stromend water. Speel hierop in en schaf een drinkfontein voor katten aan. Het voeren van natvoer kan ook helpen om je kat meer vocht te laten opnemen.
Kattenbak
Sommige katten zijn geneigd hun plas op te houden wanneer er te weinig kattenbakken beschikbaar zijn, of wanneer deze niet schoon zijn. Hierdoor kunnen blaasproblemen ontstaan of verergeren. Zorg voor één kattenbak per kat in huis, plus een extra kattenbak. Heb je dus twee katten in huis, zorg dan dat er drie kattenbakken beschikbaar zijn.
Stress
Katten die gevoelig zijn voor stress lijken sneller blaasproblemen te ontwikkelen.
Prognose
Een nieuwe verstopping van de plasbuis kan voorkomen worden door de kat een levenslang dieet tegen blaasgruis te geven. Soms komt de obstructie toch na een poosje terug. Ook kan het zijn dat de blokkade niet op te heffen is. In deze gevallen is een operatie de enige oplossing. Bij deze operatie wordt de punt van de penis verbreed, waardoor de kater door een bredere opening kan plassen. Deze operatie geeft in combinatie met het voeren van een dieet vaak goede resultaten, mits de aandoening nog niet te veel schade heeft aangericht.
Wil je meer weten over blaasproblemen bij je kat? Of vermoed je dat jouw kat hier last van heeft? Wacht niet af en raadpleeg een dierenarts! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.