Nagels knippen bij een hond

Het is belangrijk de nagels van je hond regelmatig te controleren en eventueel te knippen. Zo voorkom je dat ze te lang worden en scheef gaan groeien. Met als gevolg dat je hond niet goed kan lopen, de tenen een afwijkende stand krijgen, of de nagels gaan scheuren en breken.

Nagels knippen bij een hond

Hoeveel nagels heeft een hond?

De meeste honden hebben aan elke voorpoot vijf nagels en aan elke achterpoot vier. De duimnagels aan de voorpoten hebben extra aandacht nodig omdat ze de grond niet raken en dus snel te lang kunnen worden. Sommige honden hebben aan de achterpoot een extra teentje met een nagel: ook wel hubertusklauw of wolfsklauw genoemd. Dit is het teentje aan de zijkant van de poot. Ook deze nagel slijt niet af en behoeft extra aandacht.

Wanneer moeten de nagels van je hond geknipt worden?

Wanneer de nagels van je hond te lang worden, zal je ze moeten (laten) knippen. Ze slijten weliswaar vanzelf af als je hond over harde ondergrond loopt, maar dit gebeurt niet altijd voldoende. Bijvoorbeeld wanneer je hond (tijdelijk) minder beweegt dan anders, of wanneer je een senior hond hebt. Ook door een verkeerde stand van de poten kunnen de nagels scheef groeien en te lang worden.

Hoe herken je dat de nagels van je hond geknipt moeten worden?

Het kan lastig zijn lange nagels bij je hond te herkennen. Daarom hebben we enkele kenmerken op een rij gezet, waardoor je weet dat de nagels van je hond mogelijk geknipt moeten worden:

  • Als de nagels de grond raken wanneer je hond rechtop staat
  • Wanneer je de nagels tijdens het (rustig) wandelen op de stenen hoort tikken
  • Nagels die omkrullen of een verkeerde richting op wijzen
  • Wanneer de tenen van je hond scheef gaan staan

Het is raadzaam de nagels van je hond regelmatig door de dierenarts te laten nakijken. Wanneer de duimnagels of de hubertusklauwtjes te lang worden kunnen ze in de huid groeien. Dit is een pijnlijke kwaal die zelfs voor kreupelheid kan zorgen. Ook kan een te lange nagel sneller breken of inscheuren en zo een nagelbedontsteking veroorzaken. Lees in dit artikel wat je moet doen als je hond een gescheurde nagel heeft.

Hoe kan je het beste honden nagels knippen?

Het knippen van de nagels is voor veel honden geen leuke bezigheid. Daarom kan je er het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Zo leer je je hond dat het niet erg is als je zijn poten en tenen onderzoekt. Maak er een leuke activiteit van die je uitvoerig beloont. Begin pas echt met knippen wanneer je hond het rustig en ontspannen toelaat.

Ga op deze manier te werk:

  • Zorg voor een scherpe nagelschaar die geschikt is voor jouw hond. Vooral erg grote honden hebben dikke nagels, die een stevige nagelschaar vereisen.
  • Laat je hond liefst zitten of liggen, zodat er geen druk op de nagels komt.
  • Houd de teen tussen wijsvinger en duim vast en sluit de schaar rondom de nagel.
  • Je kunt bij witte nagels goed zien tot waar je kunt knippen, je ziet in de nagel een bloedlijn lopen (“het leven”). Knip altijd twee tot drie millimeter onder deze lijn. Bij zwarte nagels is dit lastiger. Knijp daarom voor het knippen eerst zacht in de nagelschaar om te zien of je hond erop reageert.
  • Wanneer je hond dit rustig toelaat, kan je de nagel knippen. Knip liever een paar keer kleine stukjes van de nagel af, dan ineens te veel.
  • Beloon je hond bij goed gedrag.

Zwarte honden nagels knippen

Heeft je hond zwarte nagels dan kan je niet zien tot waar het bloedvat in de nagel loopt. Bij witte nagels kan je dit wel goed zien. Je ziet dan in de nagel een roze gedeelte. Blijf hier tijdens het knippen minstens twee millimeter vandaan, dan weet je zeker dat je de nagel niet te kort knipt.

Ga je zwarte honden nagels knippen dan is de kans groter dat je het bloedvat raakt, omdat je dit niet ziet lopen. In het leven knippen is niet gevaarlijk, maar wel pijnlijk voor je hond. Daarnaast is het soms lastig het bloeden te stoppen en heeft je dier mogelijk een negatieve associatie gekregen bij het knippen van de nagels.

Kan ik beter de dierenarts de nagels van mijn hond laten knippen?

Het is raadzaam de dierenarts of een paraveterinair de nagels van je hond te laten knippen. Hij of zij doet dit dagelijks en heeft hier handigheid in. Mocht er toch iets misgaan dan heeft de dierenarts materialen in huis om het bloeden bij een raak geknipte nagel snel te stoppen.

Doe je het toch liever zelf, koop dan een professionele nagelschaar en laat je dierenarts vertellen hoe het moet. Is de nagel afgebroken, of het nagelbed verdikt, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Dit is een zeer pijnlijke kwaal.

Kan je de nagels van een hond beter knippen of vijlen?

Naast knippen kan je de nagels van je hond ook vijlen. Het voordeel hiervan is dat je nauwkeuriger te werk gaat, omdat je steeds een klein laagje van de nagel afhaalt. Wees voorzichtig dat je niet te lang door vijlt en alsnog het gevoelige gedeelte van de nagel raakt. Omdat het langer duurt dan knippen is vijlen niet voor alle honden een goede keuze.

Veelgestelde vragen over nagels knippen bij honden

Hoe weet je of de nagels van je hond te lang zijn?

Wanneer je hond rechtop staat en zijn nagels raken de grond, dan zijn ze te lang. Ook wanneer je tijdens het (rustig) wandelen de nagels van je hond hoort tikken op de stoep, is dit een indicatie voor te lange nagels.

Doet nagels knippen pijn voor honden?

Het knippen van de nagels doet geen pijn bij honden. Wel is het mogelijk dat je dier moet wennen aan de druk die tijdens het knippen kort op de nagel uitgeoefend wordt. Laat je hond daarom al jong wennen aan het knippen van de nagels.

Hoe kort moet je honden nagels knippen?

Knip de nagels van je hond tot twee millimeter voor het levende gedeelte af. Twijfel je, of kan je het levende deel niet zien, knip dan enkel het deel dat de grond raakt van de nagel af. Nagels hebben een goede lengte als ze de grond net niet raken.

Wat als je de nagel van een hond te ver knipt?

Wanneer je de nagel te ver knipt zal dit pijn doen bij je hond. Mogelijk gaat de nagel ook bloeden en loopt je hond tijdelijk gevoelig. Houd een gaasje stevig tegen de nagel aan gedrukt totdat het bleoden is gestopt. Raadpleeg je dierenarts wanneer de pijn niet overgaat of als de nagel niet stopt met bloeden.

Kun je honden nagels vijlen?

De nagels van een hond kan je ook vijlen. Dit gaat wel langzamer dan knippen. Gebruik hiervoor alleen een professionele vijl voor hondennagels. Een vijl voor de nagels van mensen is niet geschikt.