Wat is de oorzaak van een oogontsteking?
Een oogontsteking komt regelmatig voor bij katten. Het kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de meest voorkomende:
Virale infectie – Een ontstoken oog bij de kat kan ontstaan door een virus. Bekende virussen bij katten zijn het herpesvirus en het calicivirus. Beide virussen zijn veroorzakers van niesziekte, waardoor ook het slijmvlies van het oog ontstoken kan raken. Vaak gaat het dan om beide ogen.
Bacteriën – Veel gevallen van oogontsteking ontstaan door de bacterie Chlamydophila Felis. Deze infectie van de voorste luchtwegen wordt Chlamydiose genoemd en veroorzaakt naast oogontsteking ook niezen en een snotneus. Als de infectie langer aanhoudt dan kunnen de oogslijmvliezen erg dik en rood worden.
Irriterende stoffen of wind – Een allergie voor een bepaalde stof of pollen kan een bindvliesontsteking in het oog veroorzaken. Wanneer wind de oorzaak is van een ontstoken oog is, heeft de kat vaak een onderliggend probleem zoals een lage weerstand of een virusinfectie.
Beschadiging van het oog – Tijdens het vechten met andere katten kan het oog beschadigen. Ook kan een doorn of ander puntig voorwerp het oog beschadigen. Hierdoor ontstaat dan een oogontsteking. Bij dieper letsel kunnen dit soort infecties ernstige gevolgen hebben. Een onderzoek door de dierenarts is zeker noodzakelijk. Wanneer het hoornvlies beschadigt kan er zelfs een gat in het hoornvlies ontstaan (perforatie). Dit is een spoedgeval!
Afwijkende oogleden of haren die in het oog prikken – Het oog raakt permanent geïrriteerd doordat er steeds haren of huid in het oog hangen. Bijvoorbeeld bij de aandoening entropion. Vaak is dit een aangeboren probleem. Het kan ook op oudere leeftijd ontstaan, wanneer een kat erg is afgevallen en de ogen dieper in de oogkas liggen.
Droge ogen – Als een kat onvoldoende traanproductie heeft, kan dit een oogontsteking veroorzaken.
Grasaar in het oog – Door het lopen in hoog gras kan er een grasaar in het oog terechtkomen. Dit is zeer pijnlijk en kan het oog beschadigen.
Ontstoken oog kat symptomen
De meest voorkomende symptomen van een ontstoken oog bij de kat zijn:
- Roodheid, van de oogleden of het bindvlies (slijmvlies)
- Vocht of pus uit het oog, opgedroogd als korstjes
- Een traanstreep onder het oog
- Verdikt oog
- Knijpen of knipperen met het oog, door jeuk of pijn
- Het derde ooglid is zichtbaar
Door de jeuk en pijn zal je kat met zijn pootje veelvuldig over zijn oog wrijven of krabben, waardoor de klachten kunnen verergeren.
Ontstoken oog kitten
Ook je kitten kan een ontstoken oog hebben. Wanneer een kitten ongeveer tien dagen oud is gaan de oogjes voor het eerst open. Gebeurt dit niet, of zie je dat de oogleden aan elkaar gekleefd zitten, dan heeft je kleintje mogelijk een oogontsteking.
Ook oudere kittens kunnen last hebben van een oogontsteking. Er speelt dan vaak een virus mee, zoals het virus dat niesziekte veroorzaakt. Je dier kan hier erg ziek van worden. Het is dus belangrijk dat kittens rond de leeftijd van negen weken gevaccineerd worden tegen niesziekte. Ook is het belangrijk dat de moederpoes goed gevaccineerd is. Vermoed je dat je kitten ontstoken ogen heeft, neem dan altijd contact op met je dierenarts. Wanneer je te lang afwacht kan dit leiden tot blijvende schade aan het hoornvlies.
Ontstoken oog kat behandelen
Om een ontstoken oog bij de kat te behandelen, zal de dierenarts meestal een verzachtende zalf of druppel voorschrijven. Soms bevat deze ook antibiotica, om de ontsteking tegen te gaan. Zit er veel pus in de ogen dan adviseert de dierenarts om de ogen een aantal keren per dag voorzichtig te spoelen met lauwwarme fysiologische zoutoplossing. De verdere behandeling van een oogontsteking is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer er meer aan de hand lijkt, kan de dierenarts je doorverwijzen naar het dierenziekenhuis voor een uitgebreid oogonderzoek.
Neem bij twijfel geen risico en bel de dierenarts. Een ontstoken oog gaat vaak niet vanzelf over en kan erg pijnlijk zijn voor de kat. Er kan zelfs blijvende schade optreden als deze niet tijdig behandeld wordt.
Kan je een ontstoken oog bij de kat zelf behandelen?
Een voorgeschreven behandeling met zalf of oogdruppels kan vaak thuis voortgezet worden. Het is niet verstandig een ontstoken oog bij je kat zelf te behandelen zonder advies van de dierenarts. Je loopt dan het risico dat de klachten verergeren. Ook kan het oog onherstelbaar beschadigen.
Ontstoken oog kat schoonmaken
In afwachting van het bezoek aan de dierenarts kan je het ontstoken oog van je kat zelf schoonmaken met een gaasje dat vochtig is gemaakt met lauwwarm gekookt water. Wrijf altijd in de richting van de ooghoek en wees zeer voorzichtig. Een ontstoken oog kan erg pijnlijk zijn.
Het is niet aan te raden een ontstoken oog bij de kat schoon te maken met kamillethee. Thee kan bacteriën bevatten waar de klachten juist van verergeren en het oog onherstelbaar beschadigt.
Veelgestelde vragen over een ontstoken oog bij de kat
Hoe lang duurt een ontstoken oog bij een kat?
Indien onbehandeld kan het lang duren voordat een ontstoken oog bij de kat over is. Vaak wordt de ontsteking alleen maar erger. Na de start van een behandeling zie je meestal binnen enkele dagen al verbetering.
Waarom doet mijn kat een oog dicht?
Wanneer je kat één oog dicht houdt betekent dat waarschijnlijk dat het dichtgeknepen oog pijnlijk is. Knijpt je dier beide ogen dicht, dan is vaak ook sprake van pijn of een ontsteking aan beide ogen. Je kat is in beide gevallen ziek en moet door een dierenarts onderzocht worden.
Hoe vaak moet je een ontstoken oog van een kat schoonmaken?
Zo lang er pus uit de ogen komt is het belangrijk dat je het oog enkele keren per dag spoelt met een lauwwarme fysiologische zoutoplossing. Kook hiervoor een liter water en los hierin een theelepel zout op. Laat het water afkoelen tot het lauwwarm is. Eventueel kan je de ooghoek een keer per dag voorzichtig schoon deppen met een gaasje, vochtig gemaakt met een fysiologische zoutoplossing.