Wat zijn grasaren?
Grasaren kunnen voor veel narigheid zorgen bij katten, maar ook bij honden. Daarom leggen we uit wat grasaren precies zijn.
Grasaren zijn pluimen die aan het einde van hoog gras groeien. Je ziet ze in het voorjaar en de zomermaanden, wanneer het hoge gras in bloei staat. Elke pluim bestaat uit een heleboel zaadjes, die elk voorzien zijn van kleine, stugge haartjes. De haartjes wijzen allemaal één richting uit. Hierdoor werken de haartjes als weerhaakjes. Wanneer je kat door het hoge gras loopt, kunnen de zaadjes afbreken en in de vacht van je kat blijven hangen. Door de weerhaken kruipt de aar richting de huid. Grasaren worden hierdoor ook wel kruipers genoemd. De scherpe punt van de grasaar doorboort vervolgens de huid, met alle nare gevolgen van dien.
Grasaar of grasspriet in de neus of keel van de kat
Wanneer er een grasaar in de neus van je kat kruipt zorgt dit voor een pijnlijke beschadiging en vaak ook een ontsteking in het neusgat. Deze kwaal wordt vaker gezien bij honden dan bij katten.
Katten hebben op hun beurt eerder een grasspriet in de neus of keelholte vastzitten. Doordat ze de grassprieten opeten, kunnen ze in de neusgang vast blijven steken. De problemen zijn dan hetzelfde; enorme irritatie en pijn met ontstekingen tot gevolg.
Een enkele keer komt er een grasaar vast te zitten in de keel van je kat. Meestal gaat het echter ook om een grasspriet die vastzit.
Grasaar in het oor van de kat
Wanneer er een grasaar in het oor van je kat terechtkomt, kruipt deze ook hier steeds verder naar binnen. Je kat zal dan veelvuldig met de kop schudden. Het is belangrijk dat de kruiper verwijderd wordt voordat het trommelvlies beschadigd raakt. Een grasaar in het oor komt niet vaak voor bij katten, maar treft vooral honden met hangoren of een lange vacht.
Grasaar in het oog van de kat
Krijgt je kat tijdens het lopen door hoog gras een stukje van een grasaar in het oog dan is dit zeer pijnlijk. Vermoed je dat je kat dit heeft, raadpleeg dan direct de dierenarts. De aar kan veel schade aanrichten en zelfs het hoornvlies aantasten.
Grasaar in de poot van de kat
In enkele gevallen kan er een grasaar in de vacht tussen de tenen van je kat blijven hangen. Katten met lang haar hebben hier eerder last van dan kortharige dieren. De grasaar kruipt dan in de huid tussen de tenen. Het gevolg is een zeer pijnlijke poot, waar je kat niet meer op zal willen staan. Het komt niet vaak voor dat er een grasaar in de poot van de kat kruipt. Een andere, meer voor de hand liggende oorzaak voor mank lopen of een dikke poot, is de aanwezigheid van een abces, of een wespen- of bijensteek.
Hoe herken je grasaren bij een kat?
Wanneer je kat last heeft van een grasaar dan treden de klachten meestal acuut op. Afhankelijk van waar de grasaar in de huid is gekropen, zijn dit symptomen waaraan je grasaren en grassprieten kunt herkennen:
- In het oor: Schudden met de kop, krabben aan het oor, pijnlijk oor
- In de neus of keel: Hoesten, proesten, niezen en kokhalzen
- In het oog: Oog dichtknijpen, rood oog, oogontsteking
- In de poot/tussen de tenen: Bijten en likken tussen de tenen, mank lopen
- In de huid: Verdikking of abces, pijn
Grasaar of grasspriet verwijderen
Een grasaar of grasspriet verwijderen moet altijd onder een roesje gebeuren. De dierenarts doet dit met een speciale tang. In sommige gevallen, zoals een grasaar in het oog, moet er een (kijk)operatie uitgevoerd worden. De kat moet dan onder narcose.
Grasaren en grassprieten behandelen bij katten
Na het verwijderen van de grasaar of grasspriet moet de kat soms verder behandeld worden. Dit hangt af van de locatie en de ernst van de verwonding. Mogelijk moet er een pijnstillend middel of een enkele keer een antibioticakuur voorgeschreven worden. De dierenarts zal bepalen of en hoe het nodig is de gevolgen van grasaren te behandelen.
Grasaren of grassprieten voorkomen
Je kunt verwondingen door grasaren bij je kat niet voorkomen. Wanneer je kat enkel in de achtertuin komt, zorg dan dat het gras gemaaid is en er geen wild gras groeit. Wel kun je je kat regelmatig controleren op grasaren. Vooral dieren met een lange vacht hebben hier baat bij. Doe dit net als de controle op teken: check de hele vacht van je kat, maar vooral de kop, de poten, buik en liezen.
Elke kat eet gras om eventuele haarballen uit te braken. Je kunt dus niet voorkomen dat er een grasspriet in de neus of keel van je kat blijft steken.
Veelgestelde vragen over grasaren bij katten
Wat kost het verwijderen van een grasaar?
De kosten voor het verwijderen van een grasaar kunnen sterk wisselen. Deze zijn volledig afhankelijk van de locatie van de grasaar. Er zal in de meeste gevallen een roesje nodig zijn om de grasaar te kunnen verwijderen. Bespreek de kosten hiervan met je dierenarts.
Hoe verwijder ik een grasaar?
Probeer een grasaar nooit zelf te verwijderen. Wanneer deze in de huid gekropen is kan enkel de dierenarts hem nog verwijderen. Hiervoor is een (kijk)operatie nodig. Wanneer de kruipers enkel in de vacht zitten, kan je ze wel zelf verwijderen.
Hoe lang groeien grasaren?
De aren van grassen staan jaarlijks van juni tot en met augustus in bloei. Sommige grasaren vallen niet van het gras af en kunnen zo in de herfst of winter ook nog voor problemen bij katten zorgen.