Oormijt kat

Wanneer je kat last heeft van oormijt betekent dit dat er hele kleine beestjes (mijten) in de gehoorgang van je dier leven. Deze mijten veroorzaken hier enorme jeuk en ongemak. Vaak ontstaat er door de oormijt ook een oorontsteking. Een oormijtinfectie is besmettelijk voor andere katten en gaat niet uit zichzelf over. Wanneer je kat last heeft van de oren is het raadzaam altijd een dierenarts te bezoeken.

oormijt kat

Wat is oormijt?

Oormijten zijn parasieten die een beetje op hele kleine spinnetjes lijken. Ze leven in de gehoorgang van katten, maar ook in die van honden, konijnen en fretten. Je kunt ze met het blote oog nauwelijks zien. Het oorsmeer en de huidschilfers uit de gehoorgang dienen als voedsel voor de mijten. Oormijten planten zich in de gehoorgang voort, waardoor er steeds meer komen.

Het gekriebel van de oormijten veroorzaakt enorme jeuk in het oor van de kat. Het krabben aan het oor en het schudden met de kop zijn dan ook kenmerkend voor een infectie. Oormijt is erg besmettelijk voor andere katten. Een behandeling bij de dierenarts is noodzakelijk om de infectie tegen te gaan.

Hoe krijgt een kat oormijt?

Omdat oormijt erg besmettelijk is, kan een kat gemakkelijk een andere kat besmetten. Vooral jonge katten zijn gevoelig voor een oormijtinfectie. Kittens kunnen de beestjes al in het nest via de moederpoes oplopen. Wanneer de kat een lage weerstand heeft, of ziek is, loopt het dier meer kans op een besmetting met oormijt. Een andere manier hoe een kat oormijt krijgt, is via een ander huisdier zoals een hond.

Hoe kan ik oormijt herkennen bij mijn kat?

Beginnende oormijt bij de kat is lastig te herkennen. Elke kat krabt wel eens aan het oor, of schudt ermee. Echter, wanneer je kat veelvuldig aan het oor krabt, kan dit wijzen op oormijt. Naarmate de besmetting verergert nemen ook de klachten toe.

Dit zijn de belangrijkste symptomen van oormijt bij katten:

  • Jeuk in de gehoorgang, te herkennen aan krabben aan het oor en schudden met de kop
  • Een scheve kop
  • Korsten rondom het oor door het krabben
  • Bruine of zwarte, korrelige afscheiding uit het oor
  • Onaangename lucht die uit het oor komt
  • Pijn aan het oor

Een onbehandelde oormijtinfectie kan uiteindelijk de oorzaak zijn van een oorontsteking. De klachten van een ontsteking van de gehoorgang en van oormijt lijken erg op elkaar.

Moet ik met mijn kat naar de dierenarts?

Oormijt kan enkel door de dierenarts geconstateerd worden. Deze kijkt met een otoscoop diep in het oor van de kat. Eventueel kan er een uitstrijkje gemaakt worden dat onder de microscoop bekeken wordt. Ga altijd naar de dierenarts als je vermoedt dat je kat oorproblemen heeft, want deze gaan niet vanzelf over.

De behandeling van oormijt bij je kat

Wanneer de dierenarts de oormijtinfectie heeft vastgesteld, zal deze de kat tegen de oormijt gaan behandelen. Mogelijk moeten de oren eerst gereinigd worden met een speciale oorcleaner, om het oorsmeer met de mijten te verwijderen.

Hierna zal de dierenarts de oormijt bij de kat bestrijden door middel van een pipet in de nek te druppelen. Soms is aanvullend hierop een behandeling met een oorzalf nodig, om de irritatie en ontsteking tegen te gaan. Een onbehandelde infectie met oormijt kan resulteren in een oorontsteking en kapot gekrabde oren en huid rondom de oren.

Aan het einde van de behandeling is een controle bij de dierenarts noodzakelijk, om er zeker van te zijn dat alle mijten weg zijn. Is dit niet het geval en stopt de behandeling te vroeg, dan zullen de mijten zich opnieuw gaan vermeerderen. Laat de oren van alle andere huisdieren ook controleren zodat je zeker weet dat ze elkaar niet opnieuw kunnen besmetten.

Ga de oormijt bij je kat nooit zelf behandelen zonder duidelijke instructie. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat de dierenarts eerst moet controleren of het trommelvlies van de kat intact is. Ook kan de infectie op deze manier aanwezig blijven en steeds verergeren.

Kan ik oormijt voorkomen bij mijn kat?

Je kunt oormijt bij je kat eigenlijk niet voorkomen. Eventueel kun je de oren van je kat schoonhouden met een speciale oorcleaner voor katten, zodat mijten minder kans hebben. Bij een gezonde kat is het gebruik van een cleaner echter niet nodig, omdat de oren zichzelf schoon houden. Enkel wanneer je kat ziek of verzwakt is, moeten de oren mogelijk gereinigd worden om erger te voorkomen.

Ga bij het reinigen als volgt te werk:

  • Zorg dat je kat ontspannen is. Leg een handdoek klaar, een gaasje, de oorcleaner en een lekker hapje voor je kat.
  • Trek het oor van je kat zachtjes iets omhoog, zodat de gehoorgang recht wordt. Druppel voorzichtig een beetje van de reiniger in het oor.
  • Je kat zal hevig met de kop gaan schudden als de reiniger het oor in loopt. Houd daarom het hoofd van je dier even vast zodat schudden niet lukt. Masseer eventueel zachtjes het begin van de gehoorgang.
  • Maak met het gaasje de ingang van de gehoorgang en de oorschelp schoon en beloon je kat met iets lekkers.

Gebruik nooit wattenstaafjes om de oren te reinigen. Je duwt dan het oorsmeer richting de gehoorgang, waardoor de kwaal alleen maar erger wordt. Hierdoor kan je dier makkelijker een oorontsteking ontwikkelen.

Er wordt weleens gezegd dat je oormijt bij de kat kunt voorkomen door de oren met een oplossing met azijn te behandelen. Dit raden wij af. Azijn zorgt juist voor meer irritatie en dus meer oorsmeer. Daarnaast is het erg gevaarlijk wanneer het trommelvlies met azijn in aanraking komt, om maar niet te spreken van de ogen van je kat. Ook hebben katten een hekel aan de lucht van azijn, waardoor je jouw dier extra stress bezorgt.

Heeft je kat oorproblemen, of vermoed je dat jouw kat oormijt heeft, dan raden we aan dit niet zelf te gaan behandelen. Bezoek altijd eerst een dierenarts.

Veelgestelde vragen over oormijt bij een kat

Hoe krijgt een kat oormijt?

Infecties met oormijt worden overgedragen via direct contact tussen katten onderling. Bijvoorbeeld katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, bij kittens in een nest of katten in een pension of asiel.

Hoe ziet beginnende oormijt bij een kat eruit?

Je kunt een beginnende oormijt bij de kat herkennen doordat je dier jeuk heeft in het oor. Daarnaast zijn een scheve kop, zwarte, korrelige afscheiding in de oorschelp of een pijnlijk oor ook kenmerken van beginnende oormijt.

Hoe wordt oormijt behandeld?

De dierenarts kan oormijt behandelen door het oor te reinigen en hierna te behandelen door een pipet in de nek leeg te druppelen. Deze behandeling moet volgehouden worden totdat de oormijt volledig weg is. Soms wordt er aanvullend een oorzalf voorgeschreven als de gehoorgang erg geïrriteerd of ontstoken is.

Is de oormijt van een kat besmettelijk voor de mens?

Oormijt bij de kat is niet besmettelijk voor mensen. Wel kan je kat andere dieren in huis besmetten, zoals honden, konijnen, knaagdieren en fretten.