Oorproblemen bij honden

Controleer elke twee weken de oren van je hond preventief, tenzij je dierenarts een andere frequentie aanraadt. Onvoldoende verzorging van de oren kan leiden tot problemen, zoals: oormijt, oorontstekingen of ophoping van oorsmeer.

oorproblemen bij honden

Omdat een gezond oor beschikt over een zelfreinigend vermogen, is het normaliter niet noodzakelijk dat de oren inwendig worden gereinigd.

Oorzaak vieze oren

Als honden deze inwendige oorverzorging wel nodig hebben, heeft dat vaak te maken met de leeftijd van de hond. Het zelfreinigend vermogen functioneert namelijk niet zo goed meer bij oude honden als bij jonge honden, maar er kan ook sprake zijn van een ooraandoening. Aandoeningen aan de oren kunnen zich uiten in de vorm van jeuk, vuile oren en een vieze geur. Oorproblemen komen het vaakst voor bij honden met lange oren, honden die regelmatig zwemmen of bij overgevoeligheid voor een bepaald soort voedsel.

Vijf tekenen dat je hond oorproblemen heeft:

  • Ruikt het vies in het oor?
  • Zit er afscheiding in het oor?
  • Heeft de hond steeds jeuk in zijn oor?
  • Hangt het oor meer dan normaal?
  • Schudt je hond steeds met zijn kop?

 

Zorg dat de oren, zowel de buiten- als binnenkant, van je hond regelmatig worden gecontroleerd. Vermoed je dat je hond een ooraandoening heeft? Maak een afspraak en laat je informeren en adviseren door je dierenarts. Vind hier een dierenarts in de buurt.