Je kater laten castreren

Vanaf een leeftijd van ongeveer zes maanden kan je kater gecastreerd worden. De belangrijkste reden om een kater te laten castreren is het voorkomen van nestjes en het verminderen van ongewenst gedrag zoals het sproeien van urine.

Bij castratie van de kater worden de beide balletjes van je kat onder volledige narcose verwijderd. Dit is een kleine ingreep waarvan je kat na een paar dagen weer helemaal hersteld is.

Kater castreren

Waarom kater castreren?

Je zal je misschien afvragen waarom het verstandig is je kater te laten castreren. We hebben de voordelen van castratie voor je op een rij gezet:

  • Minder kans op sproeien of plassen in huis
    Katers hebben een territorium en willen deze afbakenen met hun geur. Deze markering bestaat uit het plassen of sproeien van urine op bepaalde punten in het territorium. Wanneer je je kater op jonge leeftijd laat castreren is de kans dat hij gaat markeren in huis erg klein. Laat je je kater op een wat latere leeftijd castreren, als hij al een paar keer heeft binnen geplast, blijft hij dit vaak uit gewoonte doen, ook na de castratie.
  • Minder drang om buiten rond te gaan zwerven.
    Een kater die niet gecastreerd is zal agressiever zijn naar andere katten wat leidt tot vechtpartijen en verwondingen. Ook heeft hij meer kans op het krijgen van een verkeersongeluk.
  • Voorkomen van ongewenste nestjes en zwerfkatten.
    Een kater zal op zoek gaan naar vruchtbare poezen, wat niet alleen zorgt voor nestjes kittens, maar ook dat je kat langere tijd van huis is.

Er zit ook een nadeel aan castratie. Je kat zal na de ingreep makkelijker overgewicht ontwikkelen. Een groot nadeel is dit niet want dit is goed te voorkomen door na de ingreep de hoeveelheid voer aan te passen, of over te gaan op light voeding. Je dierenarts kan je hierbij begeleiden, voor en na de ingreep.

De operatie

Voor het uitvoeren van een castratie verblijft je kater een dag op de dierenkliniek. Als je kat gezond verklaard is door de dierenarts zal hij onder narcose gebracht worden. De twee testikels worden verwijderd en de zaadstrengen afgebonden. Meestal wordt de huid niet gehecht, deze groeit vanzelf weer aan elkaar. Als je kat weer goed wakker is mag hij met pijnstilling naar huis.

Nazorg

De eerste dagen na de operatie is het goed je kat binnen te houden, zodat de wond schoon blijft en hij in alle rust kan herstellen. Let op dat de wond niet gaat zwellen of dat er vocht uit komt. Bel bij twijfel altijd de dierenarts en laat indien nodig een extra controle van de wond uitvoeren.

Zoals eerder vermeld heeft je kat nu minder voedsel nodig dan voor de ingreep, omdat zijn stofwisseling verandert na de castratie. Pas zijn hoeveelheid voer dus direct aan en wacht niet af tot hij te zwaar is geworden. Overgewicht voorkomen is makkelijker dan je kat af te laten vallen.

Wil je meer informatie over de castratie van je kat? Zoek hier een dierenarts bij jou in de buurt.