Paspoort voor je huisdier: wat je moet weten voordat je je huisdier mee op reis neemt binnen de EU

Je huisdier is deel van je familie – het is logisch dat je hem graag meeneemt op vakantie buiten Nederland. In deze blog vind je belangrijke informatie over een paspoort voor je huisdier, zodat je met een gerust hart binnen de EU op reis kunt gaan.

Kat mee op reis

Let op!

Je hebt niet alleen te maken met de regels van het land waar je naartoe reist, maar ook alle landen waar je doorheen reist met jouw huisdier!

 

Heeft mijn huisdier een paspoort nodig?

Als je jouw hond, kat of fret mee op vakantie wilt nemen binnen de EU heeft hij een Europees paspoort nodig. Daarnaast moet jouw huisdier een chip hebben ter identificatie. Honden moeten ook geregistreerd worden.

Wat staat er in het dierenpaspoort?

De volgende informatie staat in het paspoort:

  • Gegevens van de eigenaar
  • Omschrijving van jouw dier en zijn microchipnummer
  • Gegevens van rabiës (hondsdolheid) vaccinatie
  • Gegevens van rabiës bloedonderzoek, als nodig
  • Gegevens van lintwormonderzoek, als nodig

Hoe krijg ik een dierenpaspoort?

De Nederlandse versie van het paspoort wordt uitgegeven door de dierenarts. De meeste dierenartsen kunnen jou helpen met het verkrijgen van dit paspoort. Als jouw dierenarts dit niet doet, kunnen ze je naar een kliniek verwijzen die jou verder kan helpen.

Als je een paspoort voor je huisdier gaat halen, moet je je huisdier en de vaccinatie- en medische gegevens van je huisdier meenemen naar de dierenarts.

Hoe duur is een dierenpaspoort?

De kosten van een paspoort verschillen per dier (vaccinaties, microchip etc.) Neem contact op met jouw dierenarts voor de kosten van een dierenpaspoort.

Waarom heeft mijn huisdier een paspoort nodig?

Als je jouw huisdier bij je wilt houden tijdens je vakantie, is het erg belangrijk om je aan de regels te houden. Anders kan jouw dier in quarantaine geplaatst worden voor vier maanden of kan jouw huisdier de toegang naar het vakantieland ontzegd worden.

Welke vaccinaties of behandelingen heeft mijn huisdier nodig?

Alle honden, katten, en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts tekent dit aan in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig van één tot drie jaar, afhankelijk van het vaccin en het land van bestemming.

Voor dieren jonger dan drie maanden is een rabiësvaccinatie niet zinvol; lidstaten kunnen zelf beslissen of ze invoer van ongevaccineerde jonge dieren toestaan en onder welke voorwaarden. Er zijn lidstaten die, net als Nederland, de invoer va dieren jonger dan drie maanden niet toestaan. Voor honden is in een aantal landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Finland, een behandeling tegen wormen verplicht. De invoereisen per lidstaat staan op de website van LICG.

Wil je meer informatie over de rabiësvaccinatie en ontworming? Neem dan contact op met jouw dierenarts of vind er een bij je in de buurt.

Zijn er extra eisen voor bepaalde hondenrassen?

Ja, sommige landen stellen extra eisen aan het reizen met bepaalde hondenrassen, en soms zijn bepaalde rassen helemaal niet welkom. Een pitbull mag bijvoorbeeld in veel landen niet mee. Let ook op of je een muikorf of extra tuig mee moet nemen. In sommige landen is dit verplicht.

De invoereisen voor landen binnen én buiten Europa staan op de website van het LICG.