Patella luxatie – losse knieschijf bij de hond

Een patella luxatie is de benaming voor een aandoening van de knie, waarbij de hond een losse knieschijf (patella) heeft, die regelmatig “uit de kom” schiet (luxeert). Er zijn goede behandelmethoden om de knieschijf van je hond weer stevig op zijn plek te houden. Zonder behandeling zal de kwaal alleen maar verergeren.

patella luxatie losse knieschijf hond

Hinkelt jouw hond regelmatig?

Of loopt je hond wel eens mank achter? Het kan zijn dat zijn knieschijf los zit!
Dit is een pijnlijke kwaal en verergert als de knie niet behandeld wordt.

 

Wat is een patella luxatie?

De knie is een scharnierend gewricht. De knieschijf heeft een belangrijke functie in dit gewricht. Deze ligt in een kraakbeensleuf aan de bovenzijde van de knie en zorgt er mede voor dat de knie soepel kan buigen. Bij een luxatie schiet de schijf naar links of naar rechts uit deze sleuf wat ervoor zorgt dat de hond niet meer op deze poot kan staan. Soms springt de knieschijf spontaan weer terug, soms gaat dit niet vanzelf.

Oorzaken losse knieschijf

Vaak is een te losse knieschijf een aangeboren kwaal. Een verkeerde stand van de achterpoot, een te ondiepe geul of een andere afwijking aan het kniegewricht zorgt ervoor dat de knieschijf steeds uit de geul schiet. Ook kunnen de knieproblemen optreden als gevolg van een ongeluk of een aandoening waarbij de pezen en spieren verslappen.

Een patella luxatie wordt gezien bij honden van alle leeftijden en kan aan een enkele knie of aan beide knieën aanwezig zijn. In principe komt het bij alle hondenrassen voor. Bij de kleinere rassen wordt het vaker gezien. Een hond met overgewicht loopt ook een hoger risico.

Hoe herken je een losse knieschijf bij je hond?

Een patella luxatie is als eigenaar niet altijd goed te herkennen. Soms zijn er geen symptomen, zeker niet wanneer beide knieën betrokken zijn. Vaak loopt de hond tijdelijk mank omdat de poot niet goed gestrekt kan worden. Als de luxatie spontaan weer terugschiet loopt het dier ook meteen weer normaal. Kleine hondjes zie je vaak een aantal passen ‘hinkelen’. Sommige honden zijn pijnlijk op de knie, anderen niet. Wanneer een knieschijfluxatie onbehandeld blijft zal deze verergeren. Ook kan er artrose in het kniegewricht ontstaan.

Diagnose stellen

De dierenarts of orthopeed zal eerst vaststellen hoe de knieschijf beweegt ten opzichte van het gewricht. De schijf kan naar de binnenkant of naar de buitenkant bewegen of naar beide kanten. Deze beweging wordt onderverdeeld in verschillende gradaties om de ernst van de luxatie vast te stellen. Door middel van het nemen van een röntgenfoto kan de algehele conditie van de knie worden beoordeeld.

Behandeling

De behandeling die gekozen wordt verschilt per dier, maar vaak is er een operatie nodig. Er zijn voor het chirurgisch behandelen van een losse knieschijf verschillende technieken mogelijk. Welke techniek of combinatie van technieken wordt gekozen hangt af van de ernst en de gradatie van de aandoening. Ook de conditie van de knie (artrose, gewrichtsslijtage) en de conditie van de pezen en spieren speelt hierbij mee. De dierenarts of orthopeed zal samen met de eigenaar bepalen welke techniek het beste bij je hond past.

Herstel

Na de operatie volgt een belangrijke herstelperiode voor de hond. Hij zal zich gedurende zes weken erg rustig moeten houden met behulp van een hok of bench. Ter ondersteuning kan er een speciaal dieet gegeven worden en eventueel fysiotherapie. De meeste dieren herstellen snel. Een geopereerde hond kan na revalidatie in bijna alle gevallen weer normaal bewegen. De andere (gezonde) knie heeft na een operatie meer kans om deze aandoening ook te ontwikkelen, vanwege de langdurige overbelasting tijdens het herstel.

Heb je na het lezen nog vragen over knieproblemen bij je hond of verdenk je je hond van een patella luxatie? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.