Persisterende melktanden: als je pup niet goed wisselt

De melktanden van een pup wisselen normaal gesproken tussen de vijf en zeven maanden leeftijd vanzelf voor het vaste gebit. Wanneer dit wisselen niet vanzelf gaat kunnen er, naast de volwassen tanden, melktanden in de bek blijven zitten. Deze dubbele melktanden kunnen voor problemen gaan zorgen.

Ontdek je dubbele melktanden bij je pup? Wacht dan niet te lang af met een bezoek aan de dierenarts.

puppy met melkgebit

Oorzaken

Onder persisterende melktanden, ook wel dubbele melktanden genoemd, wordt verstaan: het blijven staan van de melktanden wanneer het volwassen gebit al is doorgekomen. Dit komt voor bij alle soorten honden, maar vooral bij kleinere rassen zoals de chihuahua, het Maltezer leeuwtje en de shih tzu.

Wanneer de volwassen tand tegen de onderkant van de melktand drukt, lost de wortel van de melktand langzaam op. Hierdoor komt deze los te staan en zal uiteindelijk uitvallen. Maar wanneer de volwassen tand net naast de melktand groeit, lost de wortel van de melktand niet goed op en blijft deze melktand dus zitten. Je hond heeft dan dubbele melktanden.

Melkhoektand en volwassen hoektand hond

Gevolgen van dubbele melktanden

Wanneer de melktand blijft zitten, staat de volwassen tand hier vaak erg dicht tegenaan. Vuil en bacteriën hopen zich dan gemakkelijk op, waardoor ontstekingen meer kans krijgen. Een ontsteking is niet alleen erg pijnlijk, het kan ook de volwassen tand beschadigen.

Soms verhinderen de dubbele melktanden dat de volwassen tand op de goede plek doorkomt en veroorzaakt zo een afwijkend volwassen gebit.
Een voorbeeld hiervan is een gebit waarbij de blijvende hoektanden in het gehemelte van de hond prikken. Het kan zelfs voorkomen dat de bek hierdoor niet goed meer sluit. Dit is achteraf lastig te corrigeren. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Behandeling

Heeft je pup op de leeftijd van zes maanden nog melktanden in het bekje staan? Raadpleeg dan zeker een dierenarts. Waarschijnlijk moeten deze door de dierenarts verwijderd worden. Dit moet zeer voorzichtig gebeuren, om te voorkomen dat de volwassen tanden niet beschadigd raken. Het trekken gebeurt altijd onder narcose waarbij de eventuele wortel ook volledig verwijderd wordt.

Ook vóór de leeftijd van zes maanden is het goed om het gebit van je pup regelmatig na te laten kijken. De dierenarts doet dit sowieso bij het geven van de vaccinaties of de groeicontroles. Heb je nog vragen of meer informatie nodig? Raadpleeg dan je dierenarts, of vind er een bij je in de buurt.