Ontdek je dat er een melktand of melkkies niet is uitgevallen, terwijl de volwassen tand of kies al is doorgekomen? Wacht dan niet te lang af met een bezoek aan de dierenarts.
Oorzaken persisterende melktanden
Onder persisterende melktanden wordt verstaan: het blijven staan van de melktanden wanneer het volwassen gebit al is doorgekomen. Dit komt voor bij alle soorten honden, maar vooral bij kleinere rassen zoals de chihuahua, het Maltezer leeuwtje en de shih tzu.
Wanneer de volwassen tand tegen de onderkant van de melktand drukt, lost de wortel van de melktand langzaam op. Hierdoor komt deze los te staan en zal uiteindelijk uitvallen. Maar wanneer de volwassen tand net naast de melktand groeit, lost de wortel van de melktand niet goed op en blijft deze melktand dus zitten. Je hond heeft dan persisterende melktanden: een volwassen tand met daarnaast een melktand. Er wordt ook wel gesproken van dubbele melktanden, maar deze term is niet juist omdat het om een volwassen tand en een melktand gaat.
Gevolgen van blijvende melktanden
Wanneer de melktand blijft zitten, staat de volwassen tand hier vaak erg dicht tegenaan. Vuil en bacteriën hopen zich dan gemakkelijk op, waardoor ontstekingen meer kans krijgen. Een ontsteking is niet alleen erg pijnlijk, het kan ook de volwassen tand beschadigen.
Soms verhinderen de te lang aanwezige melktanden dat de volwassen tand op de goede plek doorkomt en veroorzaakt zo een afwijkende stand van het volwassen gebit. Een voorbeeld hiervan is een gebit waarbij de blijvende hoektanden in het gehemelte van de hond prikken. Het kan zelfs voorkomen dat de bek hierdoor niet goed meer sluit. Dit is achteraf lastig te corrigeren. Voorkomen is dus beter dan genezen!
Behandeling
Heeft je pup op de leeftijd van zes maanden nog melktanden in het bekje staan? Raadpleeg dan zeker een dierenarts. Waarschijnlijk moeten deze door de dierenarts verwijderd worden. Dit moet zeer voorzichtig gebeuren, om te voorkomen dat de volwassen tanden beschadigd raken. Het trekken gebeurt altijd onder narcose waarbij de eventuele wortel ook volledig verwijderd wordt.
Ook vóór de leeftijd van zes maanden is het goed om het gebit van je pup maandelijks na te laten kijken. De dierenarts doet dit sowieso bij het geven van de vaccinaties of de groeicontroles. Heb je nog vragen of meer informatie nodig? Raadpleeg dan je dierenarts, of vind er een bij je in de buurt.