Ontstoken tandvlees hond

Ontstoken tandvlees bij honden komt erg veel voor. Het is onder andere te herkennen aan een rode, gezwollen rand tandvlees aan het begin van de tand of kies. Ontstoken tandvlees bij je hond, ook gingivitis genoemd, moet zo snel mogelijk verholpen worden. Niet alleen omdat het pijnlijk kan zijn, maar ook omdat het voor andere gebitsproblemen zorgt. Een onbehandelde tandvleesontsteking richt uiteindelijk onomkeerbare schade aan in de bek van je hond.

Ontstoken tandvlees hond

Wat is de oorzaak van een tandvleesontsteking bij honden?

Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor ontstoken tandvlees bij honden. De meest geziene oorzaak is de aanwezigheid van tandplak en tandsteen. Wanneer de tanden van een hond niet gepoetst worden, kan er tandplak aan het gebit kleven. De bacteriën in tandplak kunnen voor een ontsteking zorgen. Wanneer tandplak niet weggehaald wordt, verandert het in hard tandsteen, waardoor de kans op tandvleesontsteking toeneemt. Ook de algehele gezondheid en de weerstand van de hond spelen mee bij het ontwikkelen van ontstoken tandvlees.

Wat zijn de symptomen van een tandvleesontsteking bij de hond?

Wanneer je de symptomen die erop wijzen dat je hond last heeft van de tanden niet herkent, kunnen er andere problemen in de mondholte ontstaan. Zoals bijvoorbeeld parodontitis, een gevorderde ontsteking die onherstelbare schade aan het gebit van je hond kan aanrichten.

Dit zijn symptomen die kunnen wijzen op tandvleesontsteking bij je hond:

  • Rood, gezwollen en pijnlijk tandvlees
  • Snel bloedend tandvlees
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Stinkende adem
  • Moeizaam eten, geen zin om te eten
  • Uiteindelijk verlies van gewicht

De kleur van het tandvlees van mijn hond controleren

Je kunt de kleur van het tandvlees controleren door voorzichtig de lip van je hond op te tillen. Wanneer je hond in rust is zal het tandvlees lichtroze zijn. Een actieve hond heeft rood tandvlees dat goed doorbloed is. Is het tandvlees wel roze, maar zie je rode delen, bijvoorbeeld aan de randen van de tanden en kiezen? Dan is het ontstoken en zal je hond het niet fijn vinden als je eraan zit. Sommige honden hebben zwart tandvlees, of zwarte vlekken op het slijmvlies. Dit zijn pigmentvlekken en geen reden tot zorgen.

Bleek of wit tandvlees kan wijzen op een ziekte. Twijfel je of het tandvlees van jouw hond gezond is? Druk dan zachtjes met je duim op het slijmvlies van de binnenkant van de lip. Eén seconde na het loslaten moet het tandvlees weer de normale kleur hebben die het voor het drukken had.

Bij gezwollen en rood tandvlees, maar ook bij een erg bleke kleur of bij veranderingen van kleur, is het belangrijk een dierenarts te raadplegen.

Welke stadia van tandvleesontsteking bij hond?

Wanneer het tandvlees van je hond ontstoken is, dan is dit in principe goed te behandelen. Maar wanneer de ontsteking zich uitbreidt naar het omliggende steunweefsel in het kaakbot, dan verandert de ontsteking in parodontitis. Dit is een ontsteking dieper in het tandvlees en minder onschuldig dan gingivitis.

Kort gezegd kan een tandvleesontsteking bij je hond zich dus in twee stadia bevinden: gingivitis en parodontitis. Niet elke gingivitis leidt echter tot parodontitis. Dit is afhankelijk van aanleg en de algehele gezondheid van de hond.

Gingivitis bij honden

Gingivitis bij de hond is een ontsteking van het tandvlees, waarbij het tandvlees rood en gezwollen is. Andere kenmerken van gingivitis zijn een slechte adem en snel bloedend tandvlees. Gingivitis kan pijnlijk zijn, maar je dier kan er ook geen last van hebben. Het is goed te verhelpen door een gebitsreiniging en kan voorkomen worden door de tanden van je hond dagelijks te poetsen.

Parodontitis bij honden

Een onbehandelde gingivitis kan parodontitis veroorzaken. Hierbij is de ontsteking van het tandvlees uitgebreid tot in het ophangingssysteem van de tand in het kaakbot, waardoor het tandvlees zich terugtrekt. Door de ophoping van bacteriën in de vrijgekomen holtes tussen de tanden en kiezen zullen deze uiteindelijk los komen te staan en uitvallen. Parodontitis bij de hond is niet te genezen, het proces kan wel stilgezet worden.

Tandvleesontsteking bij honden behandelen

Ontstoken tandvlees bij je hond moet altijd behandeld worden door de dierenarts. Door middel van een professionele gebitsreiniging wordt het tandplak en tandsteen verwijderd en kunnen eventuele holtes (pockets) goed schoongemaakt worden. Indien nodig worden losse tanden en kiezen verwijderd. Een gebitsreiniging gebeurt altijd onder narcose.

Soms is ontstoken tandvlees goed te genezen, maar in het geval van parodontitis niet. Een gebitsreiniging helpt dan wel de schade te beperken. Eventueel schrijft de dierenarts een pijnstiller voor, om de ontstekingen en pijn tegen te gaan. Het geven van antibiotica helpt niet bij tandvleesontsteking.

Tandvleesontsteking bij een hond voorkomen

Na de gebitsreiniging moet je de tanden van je hond dagelijks poetsen, om te voorkomen dat de tandvleesontsteking bij je hond terugkeert. Daarnaast is het raadzaam om een- tot tweemaal per jaar met je hond op gezondheidscontrole bij de dierenarts te gaan. Zo kunnen gebitsproblemen, maar ook veel andere aandoeningen, vroeg ontdekt worden en is de kans op een goede behandeling groter.

Veelgestelde vragen over ontstoken tandvlees bij de hond

Kan je ontstoken tandvlees zelf behandelen bij een hond?

Je kunt ontstoken tandvlees bij je hond niet zelf behandelen. Dit dient altijd door een dierenarts te gebeuren die hier de juiste apparatuur en narcosemiddelen voor heeft. Wel kan je zo goed mogelijk voorkomen dat je hond last krijgt van tandvleesontsteking, door het gebit dagelijks te poetsen met een hondentandenborstel.

Wat te doen bij tandvleesontsteking van mijn hond?

Als je vermoedt dat jouw hond last heeft van ontstoken tandvlees, is het raadzaam om met je dier op gebitscontrole bij de dierenarts te gaan. Tijdens deze controle kan de dierenarts de ernst van de ontsteking beoordelen en een passende behandeling adviseren.

Welke medicatie past bij ontstoken tandvlees hond?

In principe is er geen medicatie nodig als je hond last heeft van tandvleesontsteking. De beste behandeling bij ontstoken tandvlees is een gebitsbehandeling door de dierenarts. Eventueel kan de dierenarts aanvullend hierop een pijnstillend middel voorschrijven.

Welke kleur moet het tandvlees van mijn hond hebben?

Gezond tandvlees van honden heeft een roze kleur. Bij veel opwinding kan het tandvlees wat roder worden. Wanneer het tandvlees bleek, wit of juist erg rood is, kan dit een teken zijn van ziekte. Raadpleeg in dat geval altijd een dierenarts.