Prostaatproblemen bij honden – klachten en behandeling

Middelbare en oudere reuen kunnen, net als mensen, last krijgen van de prostaat. Veel prostaatproblemen veroorzaken een zwelling van de prostaat. Je merkt hier als eigenaar in eerste instantie erg weinig van. Kenmerken van een vergrote prostaat treden vaak pas later op. Omdat uiteindelijk veel reuen last krijgen van deze kwaal, is het goed meer te weten over prostaatproblemen bij honden.

vergrote prostaat hond

Hoe ontstaan prostaatproblemen?

De prostaat van een reu is een klier die zich om de urinebuis heen bevindt, aan het einde van de blaas. Dit orgaan is een belangrijk onderdeel van het mannelijke voortplantingssysteem. In de puberteit ontwikkelt de prostaat zich onder invloed van geslachtshormonen. Door hormoonveranderingen op oudere leeftijd, of wanneer er iets niet in orde is met de prostaat, zal deze zich opzetten. We noemen dit een vergrote prostaat. Dit komt veelal voor bij niet-gecastreerde reuen ouder dan zes jaar.

Doordat de prostaat zich opzet komen er andere delen van organen in het gedrang. Bijvoorbeeld de plasbuis of een deel van de darmen. Een vergrote prostaat is bij een niet gecastreerde reu in principe goedaardig en vooral een vervelend probleem.

Kenmerken van prostaatproblemen

Hoewel problemen met de prostaat in het begin zelden te merken zijn, ontwikkelt de hond uiteindelijk toch klachten. Dit kunnen kenmerken van prostaatproblemen zijn:

 • Abnormale uitvloeiing uit de penis, bijvoorbeeld bloed of pus
 • Bloed in de urine
 • Blaasontsteking
 • Vaak kleine beetjes plassen
 • Lang persen op de ontlasting
 • Afgeplatte ontlasting
 • Buikpijn

Verwar prostaatproblemen niet met een voorhuidontsteking bij de reu. Veel niet-gecastreerde reuen hebben hier last van. Dit is een onschuldige kwaal die ook voorkomt bij jonge honden.

Doordat de hond erg moet persen op de ontlasting kunnen de spieren naast de anus scheuren en ontstaat er een hernia perinealis. Bij deze aandoening werken de spieren rond de endeldarm niet voldoende meer, waardoor ontlasten zeer moeizaam gaat. Een hernia perinealis kan enkel hersteld worden door een operatie.

Zie je kenmerken van prostaatproblemen bij je hond, wacht dan niet af en bezoek een dierenarts.

Welke prostaatproblemen bij honden zijn er?

Problemen met de prostaat kunnen wijzen op een onderliggende aandoening. We leggen kort uit wat de meeste prostaatproblemen bij honden betekenen.

 • Goedaardige prostaatvergroting
  Onder invloed van hormoonveranderingen neemt de prostaat langzaam in omvang toe. Dit gebeurt bij alle reuen ouder dan zeven jaar die niet gecastreerd zijn. Het is een normaal proces en geeft verder geen klachten. Wel neemt de kans op blaasontsteking, de vorming van cystes en een ontsteking van de prostaat toe. Goedaardige prostaatvergroting wordt ook benigne prostaathyperplasie, of afgekort BHP genoemd.
 • Prostatitis
  Een prostatitis is een acute of chronische ontsteking van de prostaat. De urine kleurt troebel en het dier voelt zich ziek. Soms zijn er abcessen in de prostaat te vinden. Deze aandoening komt niet veel voor en moet altijd behandeld worden.
 • Cysten
  Een cyste is een met vocht gevulde holte. Meestal zijn cystes het gevolg van een andere prostaataandoening. Ze zijn vaak goedaardig maar kunnen wel erg groot worden en op de blaas of darmen drukken. Door middel van een echografisch onderzoek kunnen prostaatcysten ontdekt worden.
 • Prostaattumor
  Een tumor van de prostaat is meestal kwaadaardig. De klachten die door de tumor kunnen ontstaan zijn zeer wisselend van aard. Daarnaast kan de tumor zich snel uitzaaien. Prostaatkanker komt gelukkig niet veel voor.

Diagnose en behandeling

Bij het vermoeden van problemen aan de prostaat zal de dierenarts eerst een lichamelijk onderzoek verrichten. Met behulp van een echoscopie, een röntgenfoto, punctie of bloedonderzoek kan de prostaat beter onderzocht worden. Na het stellen van een diagnose kan een behandeling worden ingezet.

De behandeling van een acute prostaatontsteking ten gevolge van een bacteriële infectie bestaat vaak uit een antibioticumkuur en pijnstillers. Om tot een langdurige oplossing te komen zal de invloed van geslachtshormonen op de prostaat beperkt moeten worden. Dit kan door middel van medicijnen of een castratie.

Prostaatproblemen voorkomen

Laat bij de jaarlijkse gezondheidscontrole van je hond preventief de prostaat controleren. Zo kan de dierenarts een aandoening vroegtijdig ontdekken.
Wil je meer informatie of verdenk je je hond van prostaatproblemen? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.