Puppy zindelijk maken

Als een puppy vanuit het nest bij jou in huis komt wonen, is het zindelijk maken waarschijnlijk een van de eerste dingen die je hem of haar leert. Dit begint al de eerste dag dat jouw puppy in huis is. Elke paar uur moet je hondje even mee naar buiten om daar zijn behoefte te doen. Maar hoe zorg je nu dat dit steeds minder vaak nodig is? En wat kan je doen om het zindelijk maken gemakkelijker te maken? Je leest het in dit artikel.

Puppy zindelijk maken

Een pup zindelijk maken begint bij de fokker

Als een puppy nog in het nest zit, zorgt de moederhond er in de eerste weken voor dat het nest schoon blijft. Na een poosje gaan de pups de rand van het nest steeds vaker opzoeken om hun behoefte te doen. Dit gaat vanzelf door het instinct van de puppy’s. De fokker kan dit gedrag stimuleren door het nest in een ruimte te plaatsen die groot genoeg is voor alle hondjes. Door vervolgens duidelijk een verschil te maken tussen een slaapplaats en een plek om de behoefte te doen, bijvoorbeeld door het wegleggen van een krant of puppy pad, leert een puppy dat hier een verschil tussen zit. Zo kan de fokker al helpen bij het zindelijk maken van jouw pup.

Puppy zindelijk maken schema

Een puppy van 8 weken oud kan ongeveer twee uur zijn plas ophouden. Als je hondje dus net bij jou in huis is, zal je hem of haar ongeveer twaalf keer per dag even mee naar buiten moeten nemen. Op een leeftijd van 12 weken kan hij of zij het al wat langer ophouden; ongeveer drie tot vier uur. De kans is groot dat je jouw puppy in deze periode ook ’s nachts moet uitlaten. Wanneer je hoort dat je hondje wakker wordt, is het slim jouw pup direct even mee naar buiten te nemen.

Bij het zindelijk maken van je puppy is het verstandig een schema te maken dat je als richtlijn gebruikt. Op deze manier creëer je vaste uitlaat momenten, wat de zindelijkheidstraining ten goede komt. Houd hierbij rekening met momenten waarop de kans groot is dat je hondje moet plassen. Bijvoorbeeld na het eten, slapen en spelen of wanneer er iemand thuiskomt.

Bouw het uitlaten langzaam af, totdat je hondje nog maar vier keer per dag uit hoeft. Meestal bereik je dit rond de 6 à 7 maanden leeftijd, maar dit kan ook wat later zijn. Als je puppy na enkele maanden oefenen nog niet zindelijk is, neem dan contact op met de dierenarts. Mogelijk spelen er andere problemen mee waarom je hondje niet zindelijk wordt.

Kies een vaste plek uit voor de behoefte

Bij het zindelijk maken helpt het als je jouw puppy steeds goed observeert. Puppy’s vertonen een bepaald gedrag als ze hun behoefte gaan doen. Probeer dit gedrag te gaan herkennen, zodat je je pup direct op de plasplek buiten zet. Dit gedrag kan bestaan uit plotseling snuffelen, rondjes draaien, piepen en/of rondrennen. Heb je geen tuin, of woon je in een flat? Creëer dan een tijdelijke plasplek in huis.

Gebruik in het begin enkele vaste plekken voor de behoefte van je pup, het liefst buiten. Kan je niet snel naar buiten, gebruik dan een krant of puppy pad binnen, om deze plekken aan te geven. Je hondje zal op den duur deze plekken gaan herkennen en een associatie maken met poepen en plassen. Maak korte wandelingen en bezoek altijd meerdere van de vaste plekken. Sluit de wandeling ook altijd af bij zo’n plek, zodat je hondje voldoende mogelijkheden heeft om op de “goede” plek te plassen.

Houd bij het uitkiezen van de vaste plekken rekening met de ondergrond. Vraag jezelf af waar je wil dat je hond leert zijn behoefte te doen. Bijvoorbeeld enkel op het gras, of juist liever niet. Wees je ervan bewust dat als je jouw pup zindelijk wil maken met behulp van de tuin, je hond het plassen in de tuin mogelijk niet meer afleert.

Lukt het plassen en poepen op de uitgekozen plekken? Beloon je dier dan uitvoerig zodra hij of zij de behoefte daar doet. Soms kan het even duren voordat je hondje de stap naar het buiten poepen en plassen begrijpt. Heb geduld, wordt niet boos en blijf het steeds opnieuw proberen. Uiteindelijk leren alle puppy’s vroeg of laat wat de bedoeling is.

Gebruik de bench om je puppy zindelijk te maken

Een bench is een goed hulpmiddel om je puppy zindelijk te maken. Puppy’s die gewend zijn aan een bench zullen deze plek als het nest beschouwen en hier dus niet snel hun behoefte doen. Dit is vooral ’s nachts handig. Je pup zal eerder piepen en onrustig worden als de nood hoog is, dan wanneer hij los loopt en zelf een hoekje ver van de slaapplaats af kan kiezen.

Zorg dat de bench de eerste weken in de buurt van jouw bed staat, zodat je direct met je puppy naar buiten kan gaan. Het is belangrijk snel te reageren op de signalen van je pup in de bench. Hoe vaker er namelijk een ongelukje in de bench gebeurt, hoe minder snel je pup zindelijk wordt. Zet eventueel een wekker die elke paar uur afgaat, zodat je de ongelukjes voor blijft.

Een pup die geen bench gewend is, kan je er niet zomaar in zetten. Je moet een hond altijd langzaam laten wennen aan het verblijf in de bench, anders zal dit niet als een veilige plek voelen. Hierdoor kan een bench juist averechts werken. Puppy’s die de bench niet kennen kan je de eerste dagen in een doosje naast je bed zetten, met een dekentje dat naar het nest en de moederhond ruikt. Zo zal je puppy zich ‘s nachts rustiger voelen en minder snel wakker worden.

Het is niet aan te raden de pup te straffen bij een ongelukje

Wanneer je pup in huis plast of poept is het niet slim hem of haar te straffen. Hoe moeilijk dit misschien ook is, je hondje zal niet begrijpen waarom je kwaad op hem bent. Het straffen zorgt er niet voor dat jouw puppy zindelijk wordt. Het zal er juist voor zorgen dat je hondje angstig wordt.

Het is beter om je dier te belonen wanneer het wel goed gaat. Probeer het ongelukje te negeren en ruim het op als je dier niet in de buurt is. Zo kan je pup geen spelletje maken van het opruimen.

Ga niet direct na het plassen naar binnen

Je droomt misschien al van lange wandelingen met je puppy. Maar voordat het zover is, zijn wandelingen met je hondje vooral functioneel. Je laat je kleintje tijdens een korte wandeling rustig de omgeving verkennen en zo went je pup spelenderwijs aan allerlei beelden en geluiden van buiten. Laat je puppy pas met andere honden snuffelen en spelen wanneer hij of zij volledig gevaccineerd is, of als je zeker weet dat de andere hond goed gevaccineerd is.

Door het wandelen leert je puppy ook om zijn behoefte buiten te doen. Wanneer je hond begrijpt dat het poepen en plassen buiten hoort, is het belangrijk dat je niet direct na het doen van de behoefte terug naar binnen gaat. Je leert je pup op deze manier dat de buitenpret afgelopen is, zodra er gepoept of geplast is. Hierdoor kan je hond zijn behoefte op gaan proberen te houden, om maar zo lang mogelijk buiten te kunnen blijven.

Heeft jouw puppy zijn behoefte buiten gedaan? Ga dan als beloning lekker even buiten spelen, of wandel dus juist nog een klein stukje verder.

Hoe kan je een puppy zindelijk maken op een flat?

Mensen zonder tuin, bijvoorbeeld op een flat, zullen hun puppy ook zindelijk moeten maken. Vooral bij hele jonge pups is het lastig om elke twee uur naar beneden te moeten gaan. Bovendien ben je dan mogelijk te laat en plast of poept je pup halverwege al. Voor de eerste weken kan je dan een hondentoilet aanschaffen. Dit is een bakje met daarin kunstgras, of een puppy pad dat vocht opneemt. Zet deze op een vaste plek in huis, of bijvoorbeeld op het balkon en leer je pup hierop zijn behoefte te doen, totdat hij of zij het volledig buiten doet.

Dit kan handig zijn: puppy commando leren

Wanneer je puppy plast, kan je hier tegelijkertijd een commando bij leren. Als je dit consequent doet, herkent je hondje uiteindelijk het commando dat bijvoorbeeld bij plassen hoort. Uiteindelijk kun je het dan gaan omdraaien. Wanneer je het commando geeft, begrijpt je dier dat er geplast kan worden. Handig als je bijvoorbeeld onderweg bent en even stopt om je hond te laten plassen! Let wel; de ene puppy leert commando’s sneller dan de ander. Wees geduldig en geef niet te snel op.

Tips voor het zindelijk maken van je puppy

Hier zijn nog enkele tips voor het zindelijk maken van je puppy:

  • Beloon je hondje met je stem, of gebruik hiervoor een brokje. Gebruik niet altijd brokjes, maar wissel deze af met een beloning met je stem. Zo verwacht je pup niet steeds iets lekkers, want dit kan lastig weer af te leren zijn.
  • Sommige pups gaan spelen met een krant of puppy pad. Zeker wanneer je van huis bent, moet je erop letten dat dit niet gebeurt. Een bench kan dan een uitkomst zijn, of gebruik een kunststof hondentoilet.
  • Een plasmat of hondentoilet kan de zindelijkheidstraining vertragen, omdat niet alle honden de overstap naar buiten snel begrijpen. Vraag jezelf dus af of deze manier van zindelijkheidstraining een goede keus voor jou is.
  • Is er een ongelukje binnen gebeurd? Maak de plek dan grondig schoon, zodat je puppy niet ruikt dat er iets heeft gelegen. Gebruik geen ammoniak, maar azijn of gewoon allesreiniger. Zo is de kans klein dat deze plek niet de vaste plek wordt waar je pup zijn behoefte doet.
  • Sommige pups doen nog lang een plasje van opwinding, bijvoorbeeld als er iemand op bezoek komt. Geef je puppy hiervoor niet te veel aandacht. Dit gedrag gaat na een paar maanden meestal vanzelf over.

Veelgestelde vragen over puppy’s zindelijk maken

Hoe lang duurt het om een puppy zindelijk te maken?

Het zindelijk maken van een puppy duurt enkele weken, tot maanden. Dit verschilt per hond en zelfs per ras. Zo worden grote rassen soms net iets sneller zindelijk dan kleine rassen. Neem rustig de tijd voor de zindelijkheidstraining en raadpleeg je dierenarts wanneer je vragen hebt.

Hoe leer je een pup om buiten te plassen?

Je leert een puppy om buiten te plassen door je kleintje eens in de twee uur buiten te laten. Daarnaast helpt het om te letten op zijn gedrag. Momenten waarop veel pups moeten plassen zijn direct na het eten, slapen of spelen. Begint je pup rond te draaien, te rennen en te snuffelen of piepen, dan is de kans groot dat hij of zij moet plassen.

Hoe lang na het drinken moet je een pup uitlaten?

Laat je puppy elke twee uur uit, of direct na het eten. Het maakt hierbij niet uit wanneer je pup heeft gedronken. Haal het drinken van je hondje nooit weg! Dit heeft geen invloed op zijn of haar plasgedrag en is schadelijk voor de gezondheid.