Spoelworm bij de hond

Een besmetting met een spoelworm bij de hond wordt vaak pas erg laat ontdekt, omdat de geïnfecteerde hond meestal enkel vage klachten vertoont. Het wordt aangeraden je hond minimaal vier keer per jaar te ontwormen en je pup nog vaker. Spoelwormen vormen namelijk een gevaar voor de hond én de mens.

spoelworm bij de hond

Wat zijn spoelwormen?

De spoelworm is een parasiet die leeft in de dunne darm van de hond. Spoelwormen zijn ronde, geelwitte tot roze slierten van 4 tot 18 centimeter, die soms ook in de ontlasting terechtkomen. Dit gebeurt echter niet snel, waardoor een infectie met de spoelworm vaak lange tijd onopgemerkt blijft. Een enkele keer worden de spoelwormen in het braaksel van de hond ontdekt. Soms bewegen deze wormen nog kort, daarna zien ze er een beetje uit als elastiekjes of dunne spaghetti.

Hoe raakt mijn hond besmet met spoelwormen?

Je hond kan eitjes van de spoelworm binnenkrijgen door het eten van besmet vlees, of door in contact te komen met besmette grond of ontlasting. Denk hierbij aan snuffelen aan de grond, het snuffelen aan- of eten van ontlasting, spelen en rollen in het gras of likken aan de eigen poten. Als deze eitjes in de dunne darm terecht komen, komen de larfjes uit. Deze larven nestelen zich in het darmweefsel of trekken door de darmwand heen richting lever en longen. Hier gaan ze in de rustfase. Omdat elke hond in zijn leven wel eens met eitjes van spoelwormen in contact komt, heeft ook bijna elke hond deze larfjes in het lichaam.

Wanneer de larven in de longen komen, worden ze opgehoest en weer ingeslikt. Op dit moment groeien ze in de darmen uit tot een volwassen worm. Deze worm produceert eitjes die via de ontlasting in de omgeving komen en zo is de cirkel rond. Ook wanneer een teefje drachtig wordt, komen de larfjes weer tevoorschijn en trekken ze richting de baarmoeder en de melkklieren, om zo de pups te besmetten. Het komt dus vaak voor dat pups geboren worden met een spoelwormbesmetting.

Symptomen van een spoelwormbesmetting

Een infectie met wormen bij de hond is lastig te herkennen. Vaak zijn er geen kenmerken, of heeft de hond enkel vage klachten. De meest geziene symptomen van de spoelworm bij de hond zijn:

Pups

  • Vermageren en toch een bol buikje hebben
  • Diarree, braken
  • Misselijkheid
  • Groeiachterstand bij een ernstige infectie

Volwassen honden

  • Diarree, braken, eventueel met wormen erin
  • Gebrek aan eetlust, gewichtsverlies
  • “Sleetje rijden” (met het achterwerk over de grond schuiven)
  • Slechte algemene gezondheid en/of een doffe vacht

Behandeling van spoelwormen bij de hond

Via een ontlastingsonderzoek kan de dierenarts een worminfectie bij je hond vaststellen. Ook wanneer je wormen in het braaksel van je hond ziet, is een behandeling tegen spoelwormen nodig. Gebruik hiervoor een ontwormmiddel van de dierenarts. Voor het behandelen van wormpjes bij pups is er een aangepaste dosering nodig. Hiervoor zijn wormmiddelen speciaal voor puppy’s te krijgen.

Spoelwormen bij de hond voorkomen

Neem deze regels in acht om een spoelworminfectie bij je hond maar ook bij jezelf te voorkomen:

    • Was na het tuinieren goed je handen en je nagels, of gebruik handschoenen
    • Sluit de zandbak af
    • Laat je hond niet uit op hele drukke uitlaatplaatsen en ruim de ontlasting op (bij het restafval)

Ontwormen volgens schema

Je pup en jonge hond dien je volgens dit schema te ontwormen:

    • Vanaf 2 weken oud, elke twee weken (dit doet de fokker)
    • Vanaf 8 weken tot 6 maanden oud, elke maand

Heb je zelf een nestje puppy’s in huis? Vergeet dan niet de moederhond steeds tegelijk met de pups mee te ontwormen. Zo voorkom je dat ze haar pups via de moedermelk steeds opnieuw besmet.

Lees hier alles over het ontwormen van je puppy

Houd voor het ontwormen van je volwassen hond het volgende schema aan:

    • Ontworm elke drie maanden, dus vier keer per jaar.
    • Zie je spoelwormen of larven in het braaksel of de ontlasting? Ontworm je dier dan ook. Geef na vier weken nogmaals een wormmiddel, om ook de nieuwe wormen en hun larven te doden.
    • Ontworm een teef tijdens de loopsheid, dus vlak voor de dekking, en na de bevalling, tegelijk met haar pups wanneer ze twee weken oud zijn.

Lees meer over het ontwormen van je volwassen hond

Als je voor jouw hond het Dier en Zorg Plan afsluit, krijg je korting op de (normale) jaarlijkse kosten voor onder andere vaccinaties en vlooienbehandelingen, maar ook wormbehandelingen. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden.

Kan de mens besmet raken met spoelwormen?

De eitjes van de spoelworm kunnen tot wel vijf jaar in de omgeving overleven. Wanneer een mens spoelwormeitjes binnenkrijgt, bijvoorbeeld door tuinieren of kinderen die in de zandbak spelen, gaan de larven die hieruit komen door het lichaam zwerven. Spoelwormen zijn zo ook besmettelijk voor de mens.

Ondanks dat deze larven meestal geen volwassen worm worden, zijn ze wel gevaarlijk. Ze komen in spierweefsel, longen, ogen of hersenen terecht waar ze een ontsteking veroorzaken. Vaak hebben mensen geen klachten van een besmetting. Wanneer er wel last is, zijn er klachten als misselijkheid en buikpijn. Soms wordt er hoesten of astmatische klachten gezien. Het is daarom ook voor jouw eigen gezondheid belangrijk dat je zorgt dat je hond regelmatig een ontwormmiddel toegediend krijgt.

Veelgestelde vragen over spoelwormen bij honden

Hoe zien wormen bij honden eruit?

Vaak zie je lange tijd niets van een worminfectie bij honden. Een enkele keer zie je spoelwormen in het braaksel of de ontlasting zitten. Ze lijken dan op witgele tot licht roze elastiekjes of vermicelli, die 4 tot 18 centimeter kunnen zijn. Soms bewegen ze zelfs nog even.

Hoe krijgt een hond spoelwormen?

Wanneer je hond een eitje van de spoelworm oplikt of snuffelt, kan hij een spoelwormbesmetting oplopen. Ook in huis kan dit gebeuren, doordat mensen eitjes onder de schoenen mee naar binnen lopen.

Hoe kom je van spoelwormen af?

Door je hond een goed ontwormmiddel toe te dienen zorg je ervoor dat de wormen en de larven binnen 24 uur doodgaan. Ze komen dan via de ontlasting naar buiten. Herhaal de behandeling na vier weken. Dit is het moment waarop de eitjes uitkomen. Zo dood je ook mogelijke nieuwe larven. Vraag je dierenarts naar een passend middel voor jouw hond.

Zijn spoelwormen gevaarlijk voor een hond?

Spoelwormen richten schade aan in de darmen en soms ook in de longen of de lever. Daarnaast verslechteren ze de algehele weerstand van de hond. Verdenk je je hond van een spoelworminfectie, ga dan altijd naar de dierenarts voor een geschikte wormenkuur.