Spoelworm bij de hond

Een besmetting met een spoelworm bij de hond wordt vaak niet ontdekt, omdat je hond hier meestal enkel vage klachten van heeft. Het wordt aangeraden je hond minimaal vier keer per jaar te ontwormen en je pup nog vaker. De spoelworm vormt namelijk een gevaar voor de mens.

spoelworm bij de hond

Wat is een spoelworm?

Spoelwormen zijn ronde, geelwitte tot roze parasieten die leven in de dunne darm van de hond. Ze hebben een lengte van 4 tot wel 18 cm. Je ziet ze zelden en als je ze toch ontdekt is het meestal in het braaksel van je huisdier. Ze zien eruit als elastiekjes.

Hoe raakt mijn hond besmet?

Je hond kan spoelwormeitjes binnenkrijgen door het eten van besmet vlees, of door in contact te komen met besmette grond of ontlasting. Denk hierbij aan snuffelen aan de grond, het snuffelen aan- of eten van ontlasting, spelen en rollen in het gras of likken aan de eigen poten. Als deze eitjes in de dunne darm terecht komen, komen de larfjes uit. Deze larven nestelen zich in het darmweefsel of trekken door de darmwand heen richting lever en longen. Hier gaan ze in de rustfase. Omdat elke hond in zijn leven wel eens met de eitjes van spoelwormen in contact komt, heeft ook bijna elke hond wel deze larfjes in het lichaam. Wanneer de larven in de longen terecht komen, worden ze opgehoest en weer ingeslikt. Op dit moment groeien ze in de darmen uit tot een volwassen worm. Deze worm produceert eitjes die via de ontlasting in de omgeving komen en zo is de cirkel rond. Ook wanneer een teefje drachtig wordt, komen de larfjes weer tevoorschijn en trekken ze richting de baarmoeder en de melkklieren, om zo de pups te besmetten. Het is dus vrij normaal dat alle pups geboren worden met een spoelwormbesmetting.

Symptomen van een spoelwormbesmetting

Pups:

 • Vermageren en toch een bol buikje hebben
 • Diarree, braken
 • Misselijkheid
 • Groeiachterstand bij een ernstige infectie

Volwassen honden merken meestal niet veel. Wanneer er toch klachten zijn, worden deze symptomen gezien:

 • Diarree, braken, eventueel met wormen erin
 • Gebrek aan eetlust, gewichtsverlies
 • “Sleetje rijden” (met het achterwerk over de grond schuiven)
 • Slechte algemene gezondheid en/of een doffe vacht

 

Behandeling van spoelworm bij de hond

De dierenarts kan een infectie constateren door het doen van een ontlastingsonderzoek. Ook wanneer je wormen in het braaksel van je hond ziet, is het belangrijk hem goed te ontwormen. Gebruik hiervoor een ontwormmiddel van de dierenarts. Voor pups is er een ander middel nodig dan voor een volwassen hond.

Gevaren voor de mens

De eitjes van de spoelworm kunnen tot wel vijf jaar in de omgeving overleven. Wanneer een mens spoelwormeitjes binnenkrijgt, bijvoorbeeld door tuinieren of kinderen die in de zandbak spelen, gaan de larven die hieruit komen door het lichaam zwerven. Ondanks dat deze larven meestal geen volwassen worm worden, zijn ze wel gevaarlijk. Ze komen in spierweefsel, longen, ogen of hersenen terecht waar ze een ontsteking veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je zorgt dat je hond regelmatig een ontwormmiddel toegediend krijgt.

Spoelworm bij de hond voorkomen

Neem deze regels in acht om een spoelworminfectie bij je hond maar ook bij jezelf te voorkomen:

 • Was na het tuinieren goed je handen en je nagels, of gebruik handschoenen
 • Sluit de zandbak af
 • Laat je hond niet uit op hele drukke uitlaatplaatsen en ruim de ontlasting op (bij het restafval)

Ontworm je pup en jonge hond volgens onderstaand schema:

 • Vanaf 2 weken leeftijd, elke twee weken (dit doet de fokker)
 • Vanaf 8 weken leeftijd tot 6 maanden, elke maand

 

Ontworm je volwassen hond elke drie maanden, dus vier keer per jaar. Heb je spoelwormen of larven gezien bij je dier? Geef dan na drie weken nogmaals een wormmiddel, om ook de nieuwe wormen en hun larven te doden.

Ontworm een teef tijdens de loopsheid, dus nog voordat ze drachtig wordt en na de bevalling, tegelijk met haar pups wanneer ze twee weken oud zijn.

Als je voor jouw hond het Dier en Zorg Plan afsluit, krijg je korting op de (normale) jaarlijkse kosten voor onder andere vaccinaties en vlooienbehandelingen, maar ook wormbehandelingen. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden.