Teken bij je kat – wat zijn teken en hoe kom je van ze af?

Je kat heeft een klein grijs bolletje op zijn huid. Wat is dit?

Teken zijn nare, kleine parasieten die na muggen de grootste ziekteverspreiders zijn bij zowel dieren als mensen. Er zijn verschillende soorten teken in Nederland te vinden en het aantal teken groeit elk jaar. Teken worden voornamelijk gezien in de lente en zomer, maar kunnen het hele jaar actief zijn.

teken bij katten

Waar vind je teken?

Teken zijn in zowel de stad als op het platteland te vinden. Het is voor eigenaren dus belangrijk hun kat regelmatig te controleren.
Teken leven over het algemeen in hoog gras op veldjes, in weides en bosrijk gebied. Ze houden zich schuil tot er een dier – of mens – voorbij komt. Dan springen ze en klampen ze zich vast aan hun nieuwe gastheer. De parasiet heeft deze gastheer nodig om zich te voeden en voort te planten. Ze geven ziekten door tussen meerdere gastheren, wat ze erg efficiënt maakt in het verspreiden van ziekten.

Teken zijn het hele jaar actief – wees daarom ook alert in de herfst en winter

 

Hoe herken ik teken op mijn kat?

Als je in een landelijk gebied woont met veel grasland of een bos, dan is het belangrijk om te weten waar je naar moet zoeken.
Teken zijn erg klein en daarmee moeilijk te zien of herkennen. Over het algemeen zijn ze ovaal van vorm, plat en donkerbruin van kleur. Ze kunnen opzwellen naar de grootte van een erwt als ze eenmaal volgezogen zijn met bloed van hun gastheer. Ze hebben dan een glimmende, grijze kleur. Teken zijn familie van de spin en hebben, net als deze insecten, acht poten. Ze lijken ook een beetje op kleine spinnetjes.

Teken vinden op je kat

Kam de vacht van je kat dagelijks als hij buiten is geweest. Aai geleidelijk tegen de vacht in om teken eenvoudiger te vinden. Het kan zijn dat je kat dit onaangenaam vindt, dus doe dit niet te lang. Kijk goed in de oren, onder de kin, rond de ogen en snuit en tussen de voetkussentjes en tenen.

Mogelijke symptomen van een tekenbeet

  • Zwelling van de huid
  • Irritatie en roodheid rondom de tekenbeet
  • Koorts
  • Kreupelheid
  • Opgezwollen lymfeklieren

 

Teken en de ziekte van Lyme

Naast de jeuk die ze veroorzaken, kunnen teken de ziekte van Lyme verspreiden. De ziekte kan voorkomen bij katten, maar verloopt meestal zonder symptomen. Mensen en honden lopen meer risico. Dit maakt tekenpreventie des te belangrijker.
De meest duidelijke symptomen van een tekenbeet zijn zwelling, irritatie en roodheid van het gebied rondom de tekenbeet, koorts, kreupelheid en opgezwollen lymfeklieren. Mocht je twijfelen, raadpleeg dan je dierenarts.

Hoe kan ik tekenbeten bij mijn kat voorkomen?

Er zijn veel teekwerende producten verkrijgbaar voor je kat, variërend van spot-on behandelingen en sprays tot halsbanden. Je dierenarts kan je advies geven over het best passende product voor jou en je kat.

Wat moet ik doen als ik een teek op mijn kat vind?

Als je een teek in de vacht van je kat tegenkomt, moet je deze voorzichtig met een draaiende beweging verwijderen. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid van je kat vast met een speciale tekenpincet of een tekenhaakje. Gebruik geen pincet, hiermee knijp je de teek stuk. Je kunt ook je dierenarts vragen om het voor je te doen. Veel katten blijven niet stilzitten, waardoor het weghalen van een teek lastig kan zijn. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

De STAP-methode

In de video wordt de STAP-methode uitgelegd. Door deze vier simpele stappen te volgen, verklein je de kans op gezondheidsproblemen door teken bij je huisdier en jezelf.

 

Heb je een teek gevonden bij je kat of wil je meer advies en informatie? Raadpleeg dan je dierenarts. Vind hier je dichtstbijzijnde dierenkliniek.