Teek bij de kat

Wanneer je een kat hebt ben je vast wel eens een teek in zijn vacht tegengekomen. Teken zijn vervelende, kleine parasieten die na muggen de grootste ziekteverspreiders zijn bij zowel dieren als mensen. Ze zijn te herkennen doordat je een klein, grijs bolletje in de vacht van je kat ziet zitten dat je niet weg kunt vegen.

Teek bij de kat
In Nederland zijn verschillende soorten teken te vinden en het aantal teken groeit elk jaar. Een teek bij je kat kan voor vervelende klachten zorgen. Lees hier alles over het verwijderen en voorkomen van teken bij je kat.

Wat is een teek?

Teken zijn erg klein en daarmee moeilijk te zien of herkennen. Meestal zijn ze ovaal van vorm, plat en donkerbruin van kleur. Ze kunnen opzwellen naar de grootte van een erwt als ze eenmaal volgezogen zijn met bloed van hun gastheer. Ze hebben dan een glimmende, grijze kleur. Teken zijn familie van de spin en hebben, net als deze insecten, acht poten. Ze lijken ook een beetje op kleine spinnetjes.

Doordat een teek bloed zuigt bij verschillende dieren, kan deze ernstige ziektes overdragen. Een bekende ziekte is de ziekte van Lyme. Deze kan ook op mensen overgedragen worden. Wanneer je een teek bij je kat ontdekt is het raadzaam deze zo snel mogelijk te verwijderen. Weet je niet zeker wat een teek precies is? Neem dan contact op met de dierenkliniek. Zij kunnen helpen de teek bij je kat te verwijderen.

Symptomen teek bij de kat

Een tekenbeet kan voor jeuk en huidirritatie zorgen. Wanneer een teek langer dan 24 uur vastzit in de huid van de kat, kan deze besmettelijke ziekten overdragen.

Dit zijn symptomen die de beet van een teek bij je kat kunnen veroorzaken:

  • Zwelling van de huid
  • Irritatie en roodheid rondom de beet
  • Koorts
  • Kreupelheid
  • Opgezwollen lymfeklieren
  • Bleke slijmvliezen
  • Slechte eetlust
  • Veel slapen

Zie je één van deze kenmerken bij je kat, raadpleeg dan direct een dierenarts. Door de irritatie kan je kat deze plek veelvuldig gaan likken. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan.

Teken bij katten voorkomen

Met een goed teekwerend middel kan je teken bij katten goed voorkomen. Desondanks kan je dier toch een tekenbeet oplopen, bijvoorbeeld als het middel uitgewerkt is. Of als je kat zeer veel buiten is. Controleer je kat daarom dagelijks van kop tot staart op de aanwezigheid van teken. Ga met je handen over de hele vacht van je kat heen en kijk of je oneffenheden voelt. Soms kruipen teken nog over de vacht heen, op zoek naar de huid. Deze kun je er dan makkelijk afhalen. Heb je een vastgezogen teek gevonden? Verwijder hem dan direct. Verderop in dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt doen.

Het is raadzaam je dier het hele jaar een teekwerend product te geven. Je hebt keuze uit een spot-on behandeling, een tablet of een halsbandje. Je dierenarts kan je advies geven over het best passende product voor jou en je kat. Let erop dat je je kat geen middelen tegen teken bij honden geeft! Deze zijn zeer giftig voor katten.

Waar zitten teken vaak bij katten?

Teken kunnen overal op de kat voorkomen, maar hebben een voorkeur voor de volgende plekken:

  • Op de kop, in de nek en hals
  • Aan binnen- en buitenkant van de oren
  • Tussen de voorpoten
  • Tussen de tenen
  • Onder de staart

Het maakt niet uit waar de teken op katten zitten. Verwijder een teek zo snel mogelijk zodat je voorkomt dat er een ziekte overgedragen wordt.

Hoe kan je een teek verwijderen bij een kat?

Als je een teek in de vacht van je kat tegenkomt, moet je deze voorzichtig met een draaiende beweging verwijderen. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid van je kat vast met een speciale tekenpincet of tekenhaakje. Gebruik geen gewoon pincet, hiermee knijp je de teek stuk. Je kunt ook je dierenarts vragen om het voor je te doen. Veel katten blijven niet stilzitten, waardoor het weghalen van een teek lastig kan zijn. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

Houd de plek waar de teek heeft gebeten een aantal dagen goed in de gaten. Wanneer de huid rood blijft, of het gaat ontsteken, dien je een dierenarts te bezoeken.

In de video wordt de STAP-methode uitgelegd. Door deze vier simpele stappen te volgen, verklein je de kans op gezondheidsproblemen door teken bij je huisdier en jezelf.

 

Laat de teek niet bij de kat zitten

Een teek bij je kat kun je beter niet laten zitten. Dit kan voor veel irritatie zorgen. Heb je een teek niet helemaal verwijderd en is er een deel blijven zitten? Probeer het restant van de teek dan niet uit de huid te peuteren. Dit zorgt voor extra irritatie en pijn. Raadpleeg je dierenarts als je een teek verkeerd hebt verwijderd, of wanneer het verwijderen niet lukt.

Wat als de teek zich al heeft volgezogen bij de kat?

Een volgezogen teek op je kat is meestal niet te missen. Deze kan wel tot een centimeter groot worden en is hierdoor goed zichtbaar. Uiteindelijk zal de teek loslaten en op de grond vallen. Het is beter hier niet op te wachten. Besmettelijke ziektes worden na ongeveer 24 uur door de teek op de kat overgedragen. Daarnaast is een afgevallen, volgezogen teek in je huis niet hygiënisch en bestaat de kans dat je erop gaat staan.

Wat zijn de gevolgen van een teek bij de kat?

De gevolgen van een teek bij je kat kunnen behoorlijk hevig zijn. Naast flinke irritatie en ontsteking van de huid, kunnen ze nare ziektes bij zich dragen die ze overbrengen op je kat. Bijvoorbeeld de ziekte van Lyme, welke niet meer te genezen is. Ook kunnen teken anaplasmose, Ehrlichiose en Babesiose overdragen. Deze ziektes komen niet vaak in Nederland voor. Momenteel worden ze vooral gezien bij dieren die in het buitenland zijn geweest. Maar doordat het steeds warmer wordt in Nederland en doordat steeds meer mensen met hun huisdier reizen, komen er ook steeds meer besmette teken in ons land voor. Tegen deze ziektes is een behandeling mogelijk, mits tijdig ontdekt.

Veelgestelde vragen over teken bij katten

Hoe lang kan een teek blijven zitten bij een kat?

Wanneer je een teek niet verwijdert, kan deze tot vijf dagen blijven zitten. Hierna laat hij vanzelf los.

Kan een kat zelf een teek verwijderen?

Een kat kan zelf een teek verwijderen door deze veelvuldig te likken en te bijten. Het is echter beter dat je je kat dit niet zelf laat doen. Je kat zal het lichaam van de teek eraf bijten, maar kan onmogelijk de kop van de teek uit de huid halen. De kans dat de huid gaat ontsteken op de plek van de beet is hierdoor groot.

Hoe weet je of een kat Lyme heeft?

Veel teken in Nederland dragen de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Echter, niet veel katten ontwikkelen de ziekte. Wanneer je kat na een tekenbeet koorts krijgt, lusteloos is en kreupel loopt, bestaat er echter wel de kans dat je dier de ziekte van Lyme heeft.

Wat is het tekenseizoen?

Het tekenseizoen loopt ongeveer van maart tot en met november. Sommige teken zijn bij een zachte winter het hele jaar door actief, waardoor je kat ook dan een teek kan oplopen.