Zo kan je veilig barbecueën met je hond

Wanneer de temperaturen stijgen gaan we gezellig met z’n allen buiten weer barbecueën. Wie een hond heeft weet vast wel dat de hond al snel bij jou en de bbq in de buurt te vinden zal zijn, in de hoop een lekker hapje te krijgen.

Veilig barbecueën met de hond
Echter, een hond en een barbecue is geen goede combinatie. Wanneer je hond tijdens het barbecueën in de tuin rondloopt zijn er een aantal dingen die je moet weten. We vertellen je hoe je veilig kunt barbecueën met je hond.

Kan een hond mee eten van de barbecue?

De heerlijke geuren die van de barbecue afkomen hebben een enorme aantrekkingskracht op onze honden. Veel honden weten dat ze tijdens het koken niet in de keuken mogen komen. Maar in de tuin gelden deze regels vaak niet. Daarnaast is een barbecue vaak lager dan het fornuis en dus een stuk toegankelijker voor honden.

Dit zorgt ervoor dat je hond sneller mee mag eten van de barbecue dan dat dit binnen in huis zou mogen. Maar het is niet verstandig je hond mee te laten eten. Niet alle voeding voor mensen kan ook door honden gegeten worden.

Naast dat je hond het mogelijk niet gewend is om vlees te eten, kan het vlees door de kruiden en olie voor diarree bij je hond zorgen. Ook is je hond niet gebaat bij de extra calorieën die hij zo ongemerkt binnenkrijgt. Wees daarnaast voorzichtig met varkensvlees. Dit soort vlees wordt niet vaak in hondenvoer verwerkt en kan een overgevoeligheidsreactie bij je hond opwekken. Buiten dat kan onvoldoende verhit varkensvlees virussen, bacteriën en parasieten bevatten.

Een ander gevaar van mee-eten met de barbecue zijn maïskolven. De maïs zelf is eetbaar, maar de kolven zijn moeilijk te verteren en kunnen voor een verstopping in het maag-darmkanaal van je hond zorgen. Ook uien en avocado moet je niet aan je hond voeren. Lees meer over gevaarlijk voedsel voor honden.

Het vetgehalte van bepaalde soorten vlees kan leiden tot een ontstoken alvleesklier bij honden

Een andere reden om je hond geen restjes van de barbecue te geven, is het hoge vetgehalte dat bijvoorbeeld in hamburgers en worst zit. Krijgt je hond regelmatig dit soort vet voedsel binnen dan kan dit voor een ontstoken alvleesklier zorgen. De alvleesklier is een orgaan dat helpt bij het verteren van voedsel. Door je hond vet voedsel te voeren kunnen de verteringsenzymen te snel vrijkomen en de alvleesklier aantasten. Hierdoor ontstaat in sommige gevallen een pancreatitis, een alvleesklierontsteking.

Opletten op scherpe voorwerpen

Scherpe voorwerpen zoals spiesen en satéprikkers zijn erg gevaarlijk voor honden. Wanneer het vlees eraf is gegeten letten veel mensen er niet meer op en belanden ze in een afvalbak, of een leeg bord. Wanneer je hond er een te pakken krijgt kan hij deze prikker geheel inslikken. Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar komt nog regelmatig voor. Gebeurt dit, dan is dit een spoedsituatie! Eén stokje kan de darmwand van je hond al perforeren, met alle vreselijke gevolgen van dien. In de zomer zien dierenartsen een piek van deze spoedpatiënten.

Ook de botten van spareribs of kip kunnen na opeten in de maag of darmen van je hond tot scherpe stukken versplinteren. Wees dus extra alert op scherpe voorwerpen als je hond in de buurt van de barbecue is.

Rauw vlees kan leiden tot parasieten

Rauw vlees kan parasieten bevatten, bijvoorbeeld toxoplasma of neospora. Na het eten van rauw of ongaar vlees kan je hond hiermee besmet raken. Ook mensen kunnen zo met deze parasieten besmet raken. Je kunt een besmetting voorkomen door het vlees voldoende te koken of te bakken. Zo worden parasieten in het vlees onschadelijk gemaakt. Geef je hond geen rauw vlees en voorkom dat lege schalen waar rauw vlees op heeft gelegen binnen bereik van je hond raken.

Risico op toxoplasma

Wanneer je hond de parasiet toxoplasma gondii via rauw vlees binnen krijgt, dient je dier enkel als tussengastheer. Dit betekent dat hij de ziekte toxoplasmose wel kan krijgen, maar niet kan verspreiden. Meestal worden honden niet ziek van toxoplasmose. Jonge honden of honden met een zwakke gezondheid kunnen wel erg ziek worden en er zelfs aan overlijden. Bij deze honden ontstaan er ontstekingen van het zenuwstelsel en de spieren.

Wij mensen kunnen ook als tussengastheer dienen. Ook voor de meeste mensen is toxoplasmose niet gevaarlijk. Voor zwangere vrouwen is toxoplasmose wél een groot risico. Het kan ernstige schade aan de ongeboren baby veroorzaken.

Risico op salmonellabesmetting

Naast parasieten kan rauw vlees ook bacteriën bevatten. Een bekende bacterie is de salmonellabacterie. Vooral rauw vlees van gevogelte, zoals kip, kan salmonella bevatten. Salmonella bij honden levert meestal geen gevaar op. Maar voor jonge, oude en zwakke honden is deze besmetting wel gevaarlijk. Ze kunnen er ernstige maagdarmklachten door krijgen.

Wanneer een hond besmet is kan deze ook mensen aansteken, die vervolgens erg ziek kunnen worden. Vooral mensen met een zwakke gezondheid, zwangere vrouwen en ouderen lopen een risico wanneer ze geïnfecteerd zijn.

Pas op met vuur vonken van de barbecue

Veel honden begrijpen al snel dat ze uit de buurt moeten blijven van een hete barbecue. Toch komt een nieuwsgierige of enthousiaste hond gemakkelijk iets te dichtbij. Vergeet niet dat er een vonk van de hete kolen op de barbecue af kan komen. En een hondenvacht is licht ontvlambaar!

Neem dus geen risico en bewaar voldoende afstand tussen het hete kooktoestel en je hond. Scherm de barbecue desnoods af met stoelen of een hekje, zodat je zeker weet dat er niets mis kan gaan.

Tips om veilig te barbecueën met de hond

We geven enkele tips om veilig te kunnen barbecueën met je hond:

  • Ruim borden, bestek, servetten, bakjes en satéprikkers direct op na gebruik. Controleer ook de grond op afval.
  • Leg aanmaakblokjes buiten het bereik van je huisdieren. Deze ruiken voor veel honden en katten erg smakelijk, maar zijn giftig.
  • Scherm de hete barbecue af met stoelen of een hekje. Sluit hem na gebruik af met een deksel.
  • Creëer een aantrekkelijk plekje voor je hond buiten, ver van de barbecueplaats af. Geef hem hier een kauwsnack of zijn favoriete speeltje.
    Vind je maatje het toch te moeilijk om afstand te houden, of neem je liever geen risico? Overweeg hem dan aan een lijn te leggen of houd hem binnen in huis. Het is minder gezellig, maar wel een stuk veiliger.

Veelgestelde vragen over veilig barbecueën met honden

Hoe maak ik mijn barbecue hondvriendelijk?

Vraag tijdens het barbecueën aan je vrienden of familieleden of ze allemaal een oogje op de hond willen houden. Komt je dier toch te dicht in de buurt van het vlees of de barbecue, leg hem dan aan een lijn vast. Zo is je hond er toch gezellig bij en loopt hij geen gevaar.

Kan een barbecue die uit staat kwaad voor een hond?

Ook een barbecue die uit staat is gevaarlijk voor honden. De hete kolen kunnen nog uren na smeulen. Giet daarom na het barbecueën wat koud water over de kolen en sluit hem af met een deksel.

Hoe verwen je een hond tijdens een barbecue?

Voer je hond liever niets dat van de barbecue af komt. De meeste bbq gerechten zijn niet geschikt voor honden en al snel te vet of te gekruid. Wil je je dier toch verwennen, koop dan een speciale hondensnack waar hij lang mee doet. Geef hem dit op zijn eigen plekje in de tuin, ver van de barbecue vandaan.