Diarree bij je hond

Een hond kan net als wij diarree hebben. Hierbij hoort ook het gevoel van buikgriep en ziek zijn, dat wens je je hond dan ook niet toe. Hoe komt je hond aan diarree?

diarree bij honden

Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten en daarom last heeft van zijn buik. Er zijn echter meerdere oorzaken mogelijk bij diarree.

Neem direct contact op met je dierenarts als je hond bloed in zijn ontlasting heeft of als je denkt dat hij in contact is geweest met giftige of schadelijke stoffen.

 

Diarree bij honden: de symptomen

Dunne ontlasting is het belangrijkste kenmerk van diarree. Maar ook symptomen als buikpijn, overgeven, geen eetlust en lusteloosheid worden gezien. Een hond met buikpijn heeft vaak een aangespannen buik en een opgebolde rug. Is je hond ondanks de diarree actief en alert, is er geen reden voor paniek. Vertoont je hond een van de andere symptomen is het wel nodig een dierenarts te benaderen. Ook als je hond bloed in de ontlasting heeft of als je denkt dat hij in contact is geweest met schadelijke stoffen, zoals rattengif of blauwalg, moet je direct je dierenarts bellen.

Veel voorkomende oorzaken van diarree bij je hond

Er zijn veel mogelijke oorzaken van diarree bij je hond. We hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet.

Parasieten

Een besmetting met wormen, zoals spoelworm of lintworm, kan zorgen voor diarree bij je hond. Maar ook de darmparasiet Giardia lamblia veroorzaakt diarree. Wil je weten of je hond last heeft van een parasiet? Neem dan contact op met je dierenarts. De ontlasting van je dier kan hierop onderzocht worden. Het regelmatig ontwormen van je huisdier zal bijdragen aan de gezondheid van je hond. Raadpleeg je dierenarts welk ontwormingsmiddel het beste bij jouw hond past.

Gevoelige maag

Een hond met een gevoelige maag kan waarschijnlijk niet alle soorten voer verdragen. Een reactie op deze voeding kan leiden tot diarree. Probeer niet (te vaak) te wisselen van voeding en laat je hond niet met de pot mee eten. Houd het bij één soort gezonde, uitgebalanceerde voeding.

Voedselovergevoeligheid

Een voedselovergevoeligheid geeft hevige, ongewenste reacties op bestanddelen in de voeding die je hond krijgt. Een van deze reacties kan diarree zijn, vaak gepaard gaand met winderigheid, braken en huidproblemen. Vermoed je een voedselovergevoeligheid bij je hond? Laat je dierenarts uitzoeken voor welke bestanddelen je hond gevoelig is zodat je aangepaste voeding kan geven.

Maaginfectie

Een infectie van het maagslijmvlies gaat vaak gepaard met een ontsteking van de darmen. Er zijn veel verschillende oorzaken voor een maaginfectie te vinden, waaronder een virusinfectie, het eten van bedorven voedsel of het gebruik van bepaalde medicijnen. Meestal is een maagontsteking binnen een paar dagen verholpen met licht verteerbare voeding en genoeg vocht. Raadpleeg altijd een dierenarts als je hond niet snel herstelt.

Darmontsteking

Het is lastig om te bepalen of je hond een ontsteking van de maag of van de dunne darm heeft, omdat de klachten vaak hetzelfde zijn. Een ontsteking van de dikke darm herken je aan diarree met veel slijm en soms ook bloed erbij. Een hond met een dikkedarmontsteking heeft een verhoogde persdrang en poept veel kleine beetjes. Een dunne- of een dikkedarmontsteking hebben beiden een andere behandeling nodig voor het herstel.

Eten van giftige of schadelijke stoffen

Het eten van giftige en schadelijke stoffen kan ook zorgen voor ziekte en diarree bij je hond. Wanneer je vermoedt dat je hond in contact is gekomen met een gevaarlijke stof, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts! Lees ook onze tips over je hond beschermen tegen giftige planten en schadelijke stoffen.

Andere aandoeningen

Chronische ontsteking van het maagdarmkanaal, hartfalen, aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, kanker en lever- en nieraandoeningen vallen onder serieuzere aandoeningen die ook diarree kunnen veroorzaken. Je dierenarts zal je hond onderzoeken op deze kwalen om zo de diagnose te stellen en de beste behandeling te kunnen bieden om je hond weer gezond te krijgen.

Wist je dat?

Na een onderzoek kan je dierenarts bepalen of de diarree bij jouw hond een primaire darmaandoening is of secundaire diarree is. Bij secundaire diarree is de dunne ontlasting vaak het gevolg van een andere ziekte.

Hoe voorkom ik diarree bij mijn hond?

Heel eerlijk: dat kun je niet. Wél kun je het risico op maagklachten verkleinen. Je dierenarts kan je advies geven over de beste voeding voor een hond met een gevoelige maag of voedselallergie. Het is daarbij belangrijk om giftige stoffen en bijvoorbeeld chocolade ver uit de buurt van je viervoeter te houden.

Heb je hulp en advies nodig bij een zieke hond?

Als je hond langer dan 24 uur last van diarree heeft, maak dan onmiddellijk een afspraak met je dierenarts. Heb je nog vragen over diarree bij je hond? Zoek hier een dierenarts bij je in de buurt.