Vlooien bij hond en kat

Vlooien…iedereen kent ze maar niemand zit erop te wachten. De kleine, bloedzuigende beestjes kunnen voor veel overlast zorgen bij je hond of kat. En eenmaal een vlo in huis, kan deze zich snel vermenigvuldigen en ook voor de mens voor veel overlast zorgen. Reden genoeg om deze parasiet te bestrijden. Lees hier hoe je vlooien bestrijdt en voorkomt.

jeuk hond vlooien

Vlooien zorgen voor veel narigheid bij je huisdier en je gezin. Zorg daarom voor een goede vlooienbescherming, het hele jaar door!

 

Hoe weet je dat je hond of kat een vlooienbesmetting heeft?

Het belangrijkste kenmerk van een vlooienbesmetting bij je hond of kat is jeuk. Het speeksel van één vlooienbeet kan al vreselijk veel jeuk bij je hond of kat veroorzaken, met roodheid, korsten, schilfers en soms kale plekken tot gevolg. Maar niet alle jeuk komt natuurlijk van vlooien af. Een goede manier om je dier te controleren op de aanwezigheid van vlooien is door een vlooienkam te gebruiken. Dit is een speciale kam zonder ruimte tussen de tanden, waardoor de vlooien erin blijven hangen.

Kam je huisdier volledig, maar vooral op plekken waar de vlooien graag zitten, zoals de liezen, oksels, wangen, achterop de rug en bij de staartbasis. Omdat de kam erg fijn is kan het voor je dier prettig zijn eerst de volledige vacht met een borstel te borstelen en eventuele klitten te verwijderen. Zo doe je je maatje zeker geen pijn.

Ook al zie je misschien geen vlooien, ook de uitwerpselen van vlooien zijn een bewijs van een vlooieninfectie. Deze zijn zichtbaar als kleine bruine korreltjes die in de kam blijven hangen. Twijfel je of het misschien toch gewoon een zandkorrel is? Leg het korreltje dan op een vochtige tissue. Een vlooienpoepje zal roodbruin uitlopen, wat wijst op de aanwezigheid van bloed waarmee de vlo zich heeft gevoed.

Cyclus van de vlo

Een belangrijk deel van de vlooiencyclus speelt zich af in de omgeving van het dier. Slechts vijf procent van de vlooien is volwassen en zit op het dier. De rest, dus 95%, bevindt zich in de vorm van eitjes, larven of poppen in de omgeving van het dier. Wanneer de vlooien eitjes leggen, vallen deze in de omgeving. Denk hierbij aan vloerbedekking, het tapijt of in de kieren van het laminaat. Deze eitjes zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Uit de eitjes komen larven die zich voeden met huidschilfers en vlooienuitwerpselen. Ze kruipen vervolgens weg in donkere plekjes waar ze zich verpoppen. In een cocon kunnen ze wel tot anderhalf jaar blijven leven. Wanneer er trillingen in de omgeving zijn, of er is een warmtebron, komen de vlooien uit het eitje. De net uitgekomen jonge vlo gaat direct op zoek naar voedsel.

Waarom vlooien bestrijden?

Vlooien zijn voor je hond of kat een ware plaag. De jeuk van een vlooienbeet kan je huisdier veel onrust en stress bezorgen. En alsof dat nog niet vervelend genoeg is, veroorzaken vlooien meer problemen:

  • Vlooien kunnen besmet zijn met de eieren van de lintworm. Na het oplikken van een vlo kan je hond of kat dus een lintwormbesmetting oplopen. Ook kinderen kunnen op deze manier een lintwormbesmetting krijgen.
  • Je hond of kat kan allergisch reageren op het speeksel van de vlo en zich hierdoor tot bloedens toe open krabben. Eén vlooienbeet kan deze dieren wekenlang vreselijke jeuk bezorgen. Vaak is een vlooienallergie te herkennen aan de kale plekken van het vele krabben.
  • Wanneer er geen dier in de omgeving is, gaat de vlo uit nood ook op mensen zitten om zich met bloed te voeden. Iemand die ooit door een vlo is gebeten weet hoe ontzettend deze beten jeuken.
  • Pups en kittens kunnen bij een ernstige vlooienbesmetting bloedarmoede krijgen en hier zelfs aan sterven.

Hoe vlooien bestrijden?

Er wordt nog wel eens gedacht dat bestrijding van vlooien alleen in de zomer nodig is. Dit klopt niet, vlooien (ook eitjes en larven) kunnen prima in huis overwinteren. Een goede vlooienbestrijding is dus het hele jaar door nodig.

Wat is een goede vlooienbestrijding?

Om zo een vlooienplaag voor te blijven is elke maand preventief behandelen van je dier belangrijk. Dit kan met verschillende middelen. Er zijn tabletjes, spot-on, halsbanden en sprays te verkrijgen. Wanneer de vlooien ook in de omgeving zitten, is ook het behandelen van de omgeving noodzakelijk. Anders loopt je huisdier steeds weer een nieuwe besmetting op. Ook zijn er middelen te krijgen die de vlooien steriel maken, zodat de eitjes die ze leggen niet uit komen. Behandel altijd alle dieren in huis tegelijk, om zo de vlooien geen kans te geven. Raadpleeg je dierenarts voor een behandelplan op maat voor jouw hond of kat.

Tip!

Biedt jouw dierenarts een zorgplan aan? Kijk dan zeker eens naar de mogelijkheden.